Vi må gå modig inn i det ukjente!

Sjelden har vi hatt en vår som har krevd så mye av oss. Vi vet at mange i kreativ bransje går inn i mer usikkerhet enn vanlig på den andre siden av ferien i år. Husk at Grafill er her og vi fortsatt vil gjøre alt vi kan for å ivareta utøverne, bransjen og fagene våre. Ikke glem våre fags vekst og økte anerkjennelse de siste årene. Aldri har så mange hatt behov for design og illustrasjon. Aldri har vi hatt mer å bidra med.

Lene Renneflott, leder i Grafill, og styreleder Kjell Ekhorn åpner Visueltutstillingen 2020 (foto Alex Asensi).

Lene Renneflott, leder i Grafill, og styreleder Kjell Ekhorn åpner Visueltutstillingen 2020 (foto Alex Asensi).

Jeg vet ikke hvor mange mailer jeg har fått som begynner «Håper det går bra i denne rare tiden». Og selv om vi her i Norge nå i stor grad kan bevege oss fritt og endelig samle folk for så viktige og fine ting som tildeling av den ærverdige Klassikerprisen og åpning av vår egen Visueltutstilling, så vet vi ikke egentlig hva som venter oss over sommeren. Kanskje kommer det nye runder med større restriksjoner og mer sykdom. Kanskje øker samfunnsopprøret mot rasisme. Kanskje blir den økonomiske krisen større enn vi frykter. Kanskje blir den mindre. Hvem vet? Vi kan uansett aldri gå tilbake, så vi må fortsatt gå modig inn i det ukjente.

Det er i krevende tider at klisjeer er mest brukt, men kanskje også mest sanne: vi kan ikke velge hva som skal skje, men vi kan velge hvordan vi forholder oss til det.

For å tenke klart, må de fleste av oss ha ro. Da er det viktig å nyte det norsk sommer kan gi så godt vi kan, så vi klarer å forholde oss til det som skjer både her og nå og være klare for hva enn som kommer.

Færre oppdrag og fortsatt mange permitterte #

De fleste i vår bransje er vant med korte horisonter og små marginer, men samtidig byr koronatiden på mer usikkerhet enn vanlig og de fleste er bekymret for høsten. Det er lite som skjer i Norge om sommeren og kreativ bransje stenger vanligvis ned. Flere forteller at det er skumlere enn ellers å gå sommeren i møte uten oppdrag som venter i august eller mens de fortsatt er permittert og usikre på når og om de kan komme tilbake i jobb. Grafills fremste oppgave i en tid som dette er å holde oversikt over hva våre mange medlemmer trenger og så hjelpe så godt som mulig. Det gjør vi blant annet ved å tilby rådgivning, informere om rettigheter og muligheter, i tillegg til jevnlig å kartlegge hvordan koronakrisen påvirker alle utøvergruppene våre. Resultatene av den siste undersøkelsen kan du lese her.

Koronatiden har også vært dokumentert på flere forskjellige vis og vi kan anbefale både den illustrerte korona-antologien Grafill Illustrasjon har stått for og Empirix sin Fritt Ord-støttede serie #DisseKoronatider av tegneserieskapere.

Black Lives Matter #

Vi lever i en tid der vi som samfunn og fagutøvere blir stadig mer bevisste på og aktivt deltakende i etiske og moralske problemstillinger. Selv om det kan oppleves vanskelig og det er lett å trå feil, er det viktig at vi tar stilling til hvordan vi som organisasjon og fagfelt kan og skal bidra. Grafill som organisasjon jobber allerede med tiltak for bedre kjønnsbalanse og for å bli tydeligere på hva vi kan bidra med på bærekraft- og miljøfeltet. Det de siste uker viser oss er at vi også må ta vårt ansvar i kampen mot rasisme.

Vi, som alle organisasjoner, bør vurdere vår praksis og behovet for eventuelle strukturelle grep internt i egen organisasjon vedrørende mangfoldsarbeid, inkludering og antidiskriminering før vi «smykker» oss med å være en antirasistisk organisasjon. Våre fag har mye å bidra med og det gleder meg å se de engasjerte diskusjonene som går blant illustratører, tegneserieskapere og designere rundt alt fra representasjon til rekruttering. Personlig er jeg utrolig glad for at verden endelig virker moden nok til at flere er villige til å gå i seg selv for å bidra til å skape den endring som må skje i verden for at minoriteter skal få de samme muligheter vi som hvit majoritet altfor ofte tar for gitt. Det krever mot og mye selvransakelse å stå opp for andre.

Mer landsdekkende med mer digitalt innhold og streaming #

Nød lærer naken kvinne å spinne, sa en før i tiden. Nå kaller vi det gjerne innovasjon, kreativitet eller endringsledelse. Det er i hvert fall ingen tvil om at nedgangstider gir muligheter for både læring og endring. Det krever også mot å prøve nye ting og her har vår bransje en unik fordel. Vi er godt vant med å utfordre både oss selv, våre kunder, våre samarbeidspartnere og hverandre.

Som alle i bransjen vår, har Grafill jobbet hardt og lært ekstra mange nye ting den siste tiden. Da Erna ba oss alle sitte hjemme og vi måtte avlyse vår årlige Visueltprisutdeling, var det en ekstra stor glede at Also Known As gikk sammen med Skogen og tryllet på plass en digital Visuelt prisutdeling – åpen og tilgjengelig for alle. Aldri har vi samlet så mange rundt Visueltkonkurransen! Over 1700 fulgte med. I en tid med stor usikkerhet, der vi vet at mange allerede hadde blitt truffet økonomisk, var det rørende å se bransjen samle seg digitalt og heie hverandre frem.

Vi gjennomførte digital generalforsamling. Takket være OBOS og Unfold som gjorde en digital årsmøteløsning gratis og tilgjengelig for foreninger og lag, så kunne for første gang alle Grafills medlemmer delta på årets Generalforsamling uten å måtte reise til Oslo. Sånn sett kan vi kanskje si at korona har bidratt til økt demokrati i Grafill.

Og da myndighetene endelig tillot at vi kunne samles igjen i R21 fikk vi gleden av å kombinere det fysiske og digitale. Vi åpnet Visueltutstillingen der styreleder Kjell Ekhorn personlig delte ut årets Klassikerpris til John Engen med femti gjester og æresmedlemmer til stede. Samtidig kunne alle som ville følge med på streaming på Visuelt.tv. Engen & Harlems viktighet for norsk designhistorie er nå ivaretatt i artikkel og intervjuform av Aslak Gurholt og kan både leses og sees av alle på våre nettsider.

Lærdommen av at vi som landsdekkende organisasjon faktisk kan samle oss digitalt kom med korona, og Grafill vil nok streame mye mer fra nå av.

Det er også mye å glede seg til i høstens program #

Selv om vi ikke vet alt som skjer til høsten så lover vi at Grafill kommer til å fortsette å gjøre vårt beste for å hjelpe de som trenger det. Vi kommer også til å fortsette å fortelle alle offentlige og private oppdragsgivere at de må sette i gang nye prosjekter og benytte de unike ferdighetene designere og visuelle kommunikatører har. I tillegg trapper vi opp vårt politiske arbeid på flere fronter og gleder oss til å fortelle mer om alt vi jobber med.

Hold av 2. november! Årets vakreste Bøker ble avlyst i våres, men det blir både prisutdeling og en spennende fagdag om illustratørens rolle i samarbeid med andre - som for eksempel redaktører, forfattere, kritikere, oppdragsgivere og, ikke minst, andre illustratører. Vi gleder oss til å presentere programmet vi har utarbeidet i samarbeid med Leser søker bok og Barnebokkritikk. I tillegg er våre dyktige faggrupper og lokallag i gang med å planlegge flere spennende både digitale og fysiske samlinger, webinars og foredrag til høsten.

Ikke glem årets avgangsstudenter! Det krever mot å prøve seg i vår bransje #

Få med dere alle de digitale avgangsutstillingene til landets kunst- og designutdanninger! Det er mange nye talenter som er ekstra spent på om de kommer til å få jobb i bransjen i år. De fortjener at vi ser på arbeidene deres og gjør det vi kan for at de skal våge å satse på et yrkesliv innen våre fag. Kanskje flere med meg vil se arbeidene til disse unge håpefulle og drømme seg tilbake til den sitrende følelsen av å stå på terskelen til arbeidslivet i en litt skummel kreativ bransje?

Ønsker med dette alle en riktig god sommer!

Lene Renneflott, daglig leder i Grafill