Endelig sommer, sol og lys i tunnelen!

Endelig sommer og en pust i bakken etter det som har vært en tøff vinter og vår for mange i designbransjen. Grafills administrasjon, tillitsvalgte og frivillige har stått på alt vi kan for å skape lyspunkter i det som for mange har vært en krevende tid med press på både bransjeøkonomi og privatøkonomi. 

Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, skal fortsatt holde kampfanen høyt for verdien av alt det designere og illustratører skaper, og ønsker alle en riktig god sommer (foto Alex Asensi).

Daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, skal fortsatt holde kampfanen høyt for verdien av alt det designere og illustratører skaper, og ønsker alle en riktig god sommer (foto Alex Asensi).

En ting har i hvert fall blitt klinkende klart denne våren og det er at mange kunder og politikere fortsatt ikke har en god nok forståelse for verdien av design!

Nå hvisker en del om at det lysner på oppdragshorisonten. Jeg krysser fingrene for at det stemmer, men våger ikke tro det er helt sant før vi har kjørt en ny bransjeundersøkelse til høsten. Da trenger vi som vanlig at mange svarer, uansett om det går bedre eller ei. Tall teller!

Selv om vi tar ferie nå og Grafill holder stengt i juli, så fortsetter det politiske arbeidet med en gang vi er tilbake. Vi smir mens jernet er varmt, og etter vårens designpolitiske møte i Grafills hus har vi hatt flere produktive møter og mottatt mye positiv respons fra aktuelle samarbeidspartnere, blant annet Virke og DOGA. Det tegner godt at vi nå er mange som jobber for felles mål!

Og med det må jeg også si tusen takk til alle som har bidratt i det designpolitiske arbeidet, og til alle som engasjerer seg og heier. Det at flere tok bladet fra munnen bidro til en bevegelse som har gitt oss et enda større og tydeligere fellesskap om felles mål. Tusen takk til alle som skriver kronikker og deltar i debatter. Tusen takk til de som sier i fra om anbudsprosesser som krever gratis skisser og masse ekstra arbeid for ingenting. Og tusen takk til alle som endelig snakker høyt sammen om hvordan den manglende prisveksten på våre tjenester ikke er bærekraftig for en bransje i vekst. 

Og, tusen takk til alle som har meldt seg til å bidra med å forme morgendagens designpolitikk! Vi er nå en engasjert gruppe på rundt 60 personer, bestående av designere fra ulike fagretninger og representanter fra forskjellige virksomheter og organisasjoner. Sammen skal vi formidle verdien av design og skape en designpolitikk som bidrar til bedre arbeidsvilkår! Strategien videre er å utarbeide målsettinger med konkrete tiltaksplaner. Vi skal jobbe med flere spor parallelt, og har allerede viktige punkter på blokka. 

Vi planlegger en felles samling til høsten hvor vi blir enda mer konkret om veien videre. Dato for samlingen kommer vi tilbake til etter ferien.

I tillegg til nedgangstidene så har jo KI-spøkelset ridd deler av bransjen som en mare. Vi har helt klart en jobb å gjøre med kunstig intelligens. Dere skal vite at Grafill jobber politisk og juridisk for å sikre regulering og lovverk som ivaretar opphavsretten. Særlig illustratørene blant oss kjenner rett på kroppen effekten av det massive tyveriet som har skjedd rett under nesa på oss. KI er trent på masse åndsverk uten tillatelse. Og er det noe alle i designbransjen vet, så er det at du ikke bruker andres åndsverk uten tillatelse og kompensasjon! 

Selvfølgelig kan KI bli fantastiske verktøy for det kreative feltet, men det kan ikke gå på bekostning av livsverkene til folk. Det kan heller ikke gå på bekostning av det menneskelige. Vi gir ikke fra oss skapergleden eller opphavsretten uten en kamp! Og, vi skal kjempe for design og etikk inn i teknologiutviklingen. 

Med kampfanen høyt for verdien av alt det designere og illustratører skaper og bidrar med i samfunnet, vil jeg ønske deg en riktig god sommer! Håper mange også holder regnbueflagget høyt for mangfold og årets Pride-feiring. Inkludering er viktigere enn noengang.

– Lene Renneflott, daglig leder i Grafill