Bøkenes visuelle verden – en vandreutstilling med tegneserier, bildebøker og grafiske romaner #

Vandreutstillingen Bøkenes visuelle verden springer ut fra Årets vakreste Bøker, en konkurranse som tidligere omfattet både bokdesign og visuell litteratur.

Bøkenes visuelle verden skal vise vårt rike univers av skjønnlitteratur og sakprosa for boklesere over hele landet. Vi skifter fokus fra å konkurrere om priser til å vinne en plass i denne omreisende utstillingen.

Formålet er på den ene siden å belyse illustratørene og tegneserieskapernes sentrale rolle i dagens bokmarked. På den andre siden ønsker vi at lesere i alle aldre skal oppdage gleden av å fordype seg i tegneserier, bildebøker og grafiske romaner der ord og bilder smelter sammen til en større helhet.

Visuell litteratur vokser i popularitet, og selv om stadig flere oppdager lesegleden i tegnet og illustrert litteratur, er det et stort potensiale for å nå flere lesere i alle aldre. I en tid der informasjon oversvømmer oss fra ulike kanaler er visuell fortellerkunst stadig viktigere, og Bøkenes visuelle verden skal synliggjøre hele den visuell litteraturen og de som skaper den.

Vår drøm er på sikt at utstillingen skal bli en del av Litteraturfestivalen på Lillehammer, før bøkene begir seg ut på en reise rundt om i landet vårt. Det skal knyttes opp et mangfold av faglige arrangement for å fremme bøkene og de som lager dem. Vi satser på et bredt samarbeid med hele bokbransjen for å løfte alt det dette spennende sjangeroverskridende feltet har å by på til et mangfold av målgrupper.

Bøkenes visuelle verden lanseres i 2024.