En tid for å glede andre

Er det noe vi har lært av annerledesåret 2020 så er det at alt kan skje, og at vi ikke skal ta noe for gitt. Vi vet ikke hva neste år bringer, men vi skal fortsette å gjøre vårt aller beste for å gi mening, faglig påfyll og hjelp til alle vi representerer!

Lene og resten av gjengen i Grafill ønsker alle en riktig god jul! (Foto Aksel Jermstad / Illustrasjon Stella Grüner)

Lene og resten av gjengen i Grafill ønsker alle en riktig god jul! (Foto Aksel Jermstad / Illustrasjon Stella Grüner)

I Grafill jobber et hovedstyre og flere andre tillitsverv, sammen med våre åtte ansatte og mer enn 60 frivillige i faggrupper og lokallag for at du, som jobber med design, illustrasjon, animasjon og tegneserie, skal komme gjennom koronakrisen.

Det er kanskje paradoksalt å si at koronatidens digitale tilstedeværelse har brakt oss nærmere hverandre, men du verden så mye lettere det er å «være sammen» på tvers av landet når vi streamer og møtes digitalt. Uansett hvor mye fysisk nærhet Grafill kan eller ikke kan by på, der vi er tilstede i Tromsø, Trondheim, Bergen, Oslo, Kristiansand, Stavanger, Haugalandet, Telemark eller Møre og Romsdal, kommer vi til å skape og dele så mye godt faglig samhold og innhold som mulig til neste år. Og vi kommer til å fortsette å jobbe for dine rettigheter, politisk, økonomisk og juridisk.

I januar flytter Grafill til nye lokaler i Møllergata i Oslo. Vårt største ønske for det nye året er at vi, så fort det er forsvarlig, skal kunne åpne dørene for publikum igjen. Vi vet at Grafill er en viktig nettverksarena for mange og at faglig fellesskap er høyt verdsatt og dypt savnet nå.

De siste årene har Grafills julemarked i R21 vært ensbetydende med julestemning for oss. Vi elsker når illustratører, tegneserieskapere og designere stimler sammen, småprater og ler mens de rigger bodene sine. Vi skulle så gjerne hatt huset fullt av folk som koser seg, julehandler lekre gaver og bidrar med ekstrainntekter for de som selger.

Selv om mørketida, markedssvingninger og koronatiltak ennå henger over oss, tenker vi det kan være greit å praktisere litt forsiktig positivisme nå når mange går en annerledes jul i møte.

Vi kan ikke fylle huset med folk, men vi kan kanskje skape samhold på andre måter? Det å glede andre har sin helt egen glød. Ikke vær redd for å ta kontakt med noen du tror har vært mye alene i det siste. Studenten som er alene igjen i kollektivet sitt, den gamle damen som bor for seg selv borti veien eller den vennen du ikke har sett på lenge blir helt sikkert glad for en hilsen, et smil eller en liten prat. Et videosmil varmer og. Kanskje det er det viktigste du gjør i jula? Ta en juletelefon ekstra i år, da vel!

Og kanskje har du selv vært mye alene i år, eller har det krevende på andre måter. For noen er julehøytiden en vanskelig tid. Da minner vi om at Grafill samarbeider med Mental Helse, som er en del av den norske beredskapstjenesten, og som har lavterskel telefon- og nettjenester for alle som trenger noen å snakke med eller skrive med. De har en døgnåpen hjelpetelefon, det er bare å ringe.

Snart snur sola og da blir det lettere og lysere igjen. I hvert fall er det sånn for mange av oss. La oss sammen ønske oss et riktig godt nytt år i 2021!

God jul!

Lene Renneflott
Daglig leder i Grafill