Uforståelig at illustratør Zarina Saidova kastes ut av Norge

Vår talentfulle illustratør og medlem i Grafill Illustrasjon, Zarina Saidova, har fått et brutalt vedtak om to års utkastelse fra Norge. Nå må hun forlate karriere, kjæreste og venner og reise tilbake til Kazakhstan.

Zarina Saidova (foto Espen Brække Grønberg).

Zarina Saidova (foto Espen Brække Grønberg).

Zarina Saidova er en svært fremgangsrik og prisbelønnet illustratør og tegneserieskaper. Hun har bodd i Norge i 19 år og er en ildsjel i Grafill og en av våre mest aktive frivillige. Først i lokallaget i Trondheim og senere i faggruppen Grafill Illustrasjon da hun flyttet til Oslo. Hun har startet forlaget Træsh og deltatt på utstillinger ved siden av oppdrag, og er en av agentbyrået byHands sine dyktige og ettertraktede illustratører.

Zarina har vært truet med utkastelse fra Norge i lenger tid, og dessverre har utkastelsesvedtaket nå kommet og hun må i begynnelsen av mai forlate Norge og reise til Kazakhstan.

Det er virkelig synd for Norge og fagmiljøet at vi mister et så stort talent og en flott ressursperson, og ikke minst går Zarina en usikker fremtid i møte når hun må sette en lysende karriere som illustratør og tegneserieskaper på hold og starte på nytt i et land hun ikke har noen faglig tilknytning til.

Grafill vil alltid være et sted for Zarina, uavhengig av bosted, og vi vil støtte henne så godt vi kan i tiden som kommer. Vi håper at siste ord ennå ikke er skrevet i denne saken og deler ordene Zarina selv skriver på sosiale medier – vi vil bidra til at Zarinas egen fortelling får stå i sentrum.