La oss få beholde Zarina Saidova – en ildsjel i illustrasjonsmiljøet i Norge!

Vår sprudlende Zarina risikerer nå å bli utvist fra Norge for valg som ble tatt og feil som ble gjort da hun kom til Norge som 13-åring. Dette var forsidesaken på ­Klassekampen torsdag 11. mai.

Zarina Saidova, Aasmund Reitan Hegglid og Magnus Holder Bjørk (Skogen) vant gull i Visueltprisen 2019 (foto Alex Asensi).

Zarina Saidova, Aasmund Reitan Hegglid og Magnus Holder Bjørk (Skogen) vant gull i Visueltprisen 2019 (foto Alex Asensi).

Vi vet at mange i det kreative feltet er bekymret og gjerne vil støtte opp om Zarina. Hun har et stort nettverk som ønsker henne alt det beste og som vet at dersom fagmiljøet mister Zarina så mister vi potensielt en stjerne. Talentet hennes som illustratør har allerede skaffet henne høythengende designpriser og landet henne i stallen hos ByHands, en av Norges ytterst få agenter for illustratører.

Grafill er en organisasjon som fremmer fagene og folka vi representerer. For å klare det er vi helt avhengige av dyktige fagpersoner som er villige til å dele av sin kunnskap og bidra til felleskapet. Zarina Saidova er en slik person. Hun er en av våre ildsjeler og mest aktive frivillige. Først i lokallaget i Trondheim og senere i faggruppen Grafill Illustrasjon da hun flyttet til Oslo for å ta masteren sin ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) som er en av landets vanskeligste skoler å komme inn på. Før masterstudiene hadde Zarina fast jobb som illustratør i byrå. Noe som er imponerende med tanke på hvor få faste stillinger det finnes for illustratører i Norge.

I Grafill bekymrer vi oss nå for Zarinas ve og vel. Hun vet at hun alltid har et «hjem» her hos oss. Hvis hun utvises, vil Norge miste et stort talent og en flott ressursperson, og Zarina må sette en lysende karriere som illustratør og tegneserieskaper på hold.

Studievenner av Zarina har startet en spleis for å hjelpe til å dekke advokatutgifter. Grafill er til stede for Zarina og håper av hele vårt hjerte at hun får bli i Norge. Det samme landet hvor hun allerede er i gang med en usedvanlig suksessrik kunstnerisk karriere.