| (art with a) Purpose, Oslo
Foto fra Oldanis kjeller: Stian Nybru

Galleriet (art with a) Purpose: Bruno Oldanis tenkerom

I forbindelse med salg av Bruno Oldanis studio på Frogner vises deler av hans samling og arkivmateriale frem i galleriet (art with a) Purpose i perioden 15. - 30. april.

Foto fra Oldanis kjeller: Stian Nybru

Foto fra Oldanis kjeller: Stian Nybru

Bruno Oldani var en av de mest toneangivende figurene i norsk grafisk design fra slutten av 1960-tallet og frem til sin død i 2021. Hans arbeid spenner vidt – plateomslag, bøker, frimerker, plakater, logoer og identitetsprogrammer, TV-grafikk, industridesign, foto og utstillingsdesign. Som så mange andre visuelt skapende mennesker samlet han på ting med karakteristisk utseende. Det kunne være ting med en i utgangspunktet lav materiell verdi, slik som masseprodusert emballasje, reklame, skilt og leketøy. Mange av arbeidene hans inneholder nettopp sammenstillinger og montasjer av gjenkjennelige objekter, og ved flere anledninger ble deler av samlingen med hele veien til trykkmaskinen. Mange av disse gjenstandene sto utstilt i to arkivrom i kjelleren på kontoret hans i Bygdøy allé. Der var det stort sett bare ansatte som var innom, det var ikke en åpen utstilling for alle. Et dekorert og overskuddspreget egenarkiv som kunne gi inspirasjon til neste designløsning i det man gikk ned for å arkivere det som nettopp var fullført. Selv kalte han det blant annet for både tenkerom og mausoleum.

I forbindelse med tømming og salg av lokalene vises deler av denne samlingen nå frem i galleriet (art with a) Purpose, bare et steinkast unna Oldanis tidligere studio på Frogner. Det lille galleriet har siden det åpnet i oktober 2021 hatt seks utstillinger om grafisk design, særlig knyttet til formgivning for musikkindustrien. Storheter som Milton Glaser og Barney Bubbles har blitt løftet frem i utstillingsrommet i Eckersbergs gate 39. Det er ikke tilfeldig at den første norske grafiske designeren som får egen utstilling på (art with a) Purpose er Bruno Oldani – han er til dags dato den eneste designeren som har fått Spellemannspris for sine bidrag til norsk platecoverdesign (Det arbeidet fortjener en egen utstilling senere.)

Utstillingen er noe annet enn en vanlig portfoliopresentasjon. Den viser frem inventar fra et lukket inspirasjonskammer, tegn fra livet bak designet (han samlet blant annet på gafler fra gode restaurantbesøk!) og interessen for montasje, presentasjon og sammenstilling – selv for internt bruk. Utstillingen tegner på ingen måte et komplett eller representativt bilde av designeren Bruno Oldani, men den er et interessant appendiks til historien om sveitseren som kom til Norge og satte sitt preg på vår visuelle kultur.

Utstillingen er initiert og kuratert av grafisk designer Peder Bernhardt, og støttet av Grafill.

Hvor
(art with a) Purpose
Eckersbergs gt 39, Oslo

Når
15.–30. april 2023
Galleriet holder åpent lørdag - søndag klokka 11 - 16
Kontakt Peder på peder@bernhardt-design.no om du ønsker å besøke utstillingen utenom åpningstiden.

www.instagram.com/artwithapurposeno