| Serieteket
Siri Dokken Utstilling

50 000 har sett Siri Dokkens "Avistegninger"


Siri Dokkens "Avistegninger" har overrasket og gledet 50 000 besøkende på Grünerløkka. Utstillingen har vist et utvalg av Siri Dokkens fantastiske arbeider som avistegner fra 1996 til i dag.

Dokken ga også nylig ut boka Avistegninger i samarbeid med kommentator Hege Ulstein (No comprendo press, 2012). Både utstilling og bok har truffet publikum godt. Fra åpningen 22. november 2012 til avslutningen søndag 10. mars anslår biblioteket at det har vært mer enn 50.000 mennesker innom. Ettersom utstillingen er plassert i inngangspartiet har mange fått seg en overraskelse på vei inn i biblioteket:

- Det har vært morsomt å se folk haste inn og bråstoppe forvirret, før de ler eller rynker pannen. Avistegninger er jo påstander - av og til litt drøye påstander - og hensikten er jo å vippe folk av pinnen, for så å fremkalle en refleksjon. Derfor er det vært optimalt å komme litt brått på folk. Samtidig er det også fint at en del som kommer hit til Serieteket har et særlig forhold til tegneserier og brukstegning. Også veldig morsomt å få kommentarer fra de yngste brukerne, sier Siri Dokken.

- Å stille ut avistegninger er alltid snålt, fordi det er et så flyktig medium. Disse tegningene er laget for å virke én bestemt dag, og når de tas ut av sammenhengen de sto i, er det interessant å se om innholdet endres, om det fremdeles har gyldighet eller får ny betydning. Når man setter flere tegninger sammen oppstår det også sammenhenger tegningene i mellom. For meg selv er dette ofte nyttig - de ideene og valgene jeg gjør i hast hver dag virker ofte tilfeldige, men når jeg stiller ut ser jeg jo at det er et system i det, at jeg faktisk har en holdning og en måte å tenke på som er gjennomgående. Det er litt betryggende.

Utstillingslokalene er blitt til i samarbeid mellom biblioteket og Grafill – interesseorganisasjonen for illustratører, tegneserieskapere og grafiske designere. Grafill deler ut fem utstillingsstipend i året, og biblioteket stiller med lokaler, formidling og evt. arrangementer i tilknytning til utstillingen. Det finnes få tilsvarende utstillingslokaler for denne typen utøvere og kunstnere, og biblioteket har en stor og variert publikumsmasse som gjør dette til et særegent utstillingslokale.

- Å stille ut på et bibliotek gjør selvfølgelig at utstillingen er temmelig utsatt, og slitasjen er godt synlig etter drøye tre måneder, men så lenge man tar høyde for det, er det helt ok. Dessuten er det ganske kult, bare se på den tegningen som henger til venstre nærmest døren til biblioteket, den henger ganske lavt og forestiller en dame med voldsomme silikonpupper. Den er veeeldig slitt......! Det kaller jeg brukstegning.

Nå går deler av utstillingen videre til Litteraturfestivalen på Lillehammer og deretter til Avistegnernes Hus i Drøbak.

Sted: Visningsrommet VIS & Serieteket, Schous plass 10, Oslo

Siri Dokken har vært fast tegner i Dagsavisen (tidligere Arbeiderbladet) siden 1995. Dokkens avistegninger er kjent for sin presise og elegante strek, som kombineres med en nådeløs observasjonsevne, men like ofte med stor varme. I tillegg til å tegne til de daglige politiske kommentarene, har hun laget portretter, samt tegninger fra livet i Oslo under vignetten «Byen». Dokken er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Hun har gitt ut flere bøker og deltatt på en rekke separat- og gruppeutstillinger. Hun har mottatt en rekke priser, blant annet den prestisjetunge EWK-prisen, og har to ganger vunnet «Årets avistegning». Flere tegninger er innkjøpt av Nasjonalgalleriet og Nasjonalbiblioteket og i anledning hundreårsjubileet for kvinners stemmerett vant hun Norges Banks konkurranse om utforming av minnemynten. I høst er hun altså aktuell med en ny bok, Avistegninger, som inneholder et omfattende utvalg av hennes arbeider, i hovedsak publisert i Dagsavisen mellom 1996 og 2012. Tegningene spenner fra politiske kommentarer til portretter og observasjoner fra Oslo, de siste kjent fra Dokkens lørdagsspalte «Byen.» Tegningene er ordnet tematisk, fulgt av en intervjubasert tekst av Siri Dokkens mangeårige samarbeids-partner i Dagsavisen, politisk kommentator Hege Ulstein. Andre tekstbidrag er av forfatter og satiriker Else Michelet, generalsekretær i Norsk Redaktørforening Nils Øy og tegner i Dagens Nyheter, Magnus Bard.