| Grafill R21
Lynch Image

Norges første sommerskole for design - frist 1. juli


10-15. august går The Ventriloquist Summerschool av stabelen i Oslo. Det er Norges første sommerskole for design, og er rettet mot både profesjonelle utøvere og studenter.

Skolen organiseres av João Doria, grafisk designer, og Kristina Ketola Bore, designskribent. Sommerskolen er åpen for folk i alle aldre, både studenter og profesjonelle innen designfaget og relaterte områder slik som kunst, arkitektur og andre utøvende kunstformer.

I løpet av uken skolen varer går fire workshoper parallelt. Deltagerne vil bli bedt om å velge én workshop. De vil ledes av en lærer, som inkluderer Kristina Ketola Bore (NO), João Doria (NO/BRA), Kristian Henson (US) og Laura Pappa (EE/NL).

Uken inneholder også tre forelesninger med gjestelærere som vil presentere sin praksis og prate om hvordan de jobber med temaer rundt buktaling som metafor. Gjestelærerne annonseres fortløpende på hjemmesiden.

– Vi gleder oss over å starte det som forhåpentligvis blir en årlig tradisjon her i Norge, sier Ketola Bore.

– Ønsket er at sommerskolen skal vekke mer interesse for en kritiske designdiskurs som strekker seg utover bruksområdet til design. I stedet vil vi vektlegge tanke, idé, refleksjon og designs mulighet til å være en viktig stemme i kulturfeltet.

The Ventriloquist Summerschool vil se på hvordan og hvorfor designere snakker gjennom sine egne kreasjoner. Hva kan det betyr å bruke egen stemme, uavhengig av utfall? Hva er forskjellen på å uttrykke seg personlig eller profesjonelt? Deltagerne vil få rom, tid og verktøy til å utvikle sine egne prosjekt slik at diskusjon også kan skje gjennom selve arbeidet.

– Ved å invitere utøvere fra design og relaterte felt vil vi utvide diskusjonene, samtidig som vi holder fokus på det som er i sentrum for skolen – nemlig hva det betyr å ha en stemme som kreatør, sier Doria.

– Vi har invitert internasjonale lærere og ønsker deltagere fra utlandet velkommen. Vår idé er at mange forskjellige stemmer skaper en mer diverse drøfting og skapelse under uken sommerskolen varer.

Det er gratis å delta i, men deltagere må søke via hjemmesiden på de 32 plassene som er tilgjengelige. Søkere er velkomne fra hele verden.

Sommerskolen er et resultat av Grafill-stipend.

SOMMERSKOLENS LÆRERE

Kristian Henson (1981) er en New York basert designer og utgiver. Etter han gikk ut av Yale School of Art i 2012 med en MFA, har han fortsatt sin research og utvidet designpraksisen sin ved å aktivt samarbeide med kunstnere og institusjoner i Filipinene via The Office for Culture and Design og deres redaksjonelle avdeling, Hardworking Goodlooking.

Laura Pappa (1988) er en frilans grafisk designer med base i Amsterdam. Hun har sine grader fra Estonian Academy of Arts i Tallinn, Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam og Werkplaats Typografie i Arnhem. Siden 2014 har hun vært koordinator for Critical Studies masterprogrammet ved Sandberg Instituut i Amsterdam.

Kristina Ketola Bore (1986) har en MA i Design Writing Criticism fra London College of Communication. Hun jobber som designskribent og -kritiker, samt redaktør og partner i forlaget Particular Facts. Noen av stedene hun har forelest inkluderer Kunsthøgskolen i Bergen, Kunsthøgskolen i Oslo, NTNU and Estonian Academy of the Arts.

João Doria (1982) har en MFA fra Yale School of Art. Han er en brasiliansk grafisk designer basert i Oslo og har undervist, utstilt og mottatt priser i land slik som Frankrike, USA, Tyskland, Brasil og Norge.