| Oslo 15:00 – 16:00
Forbudte boker karikatur og kulturkamp 2 1300x600

Litteraturhuset: Forbudte bøker - sensur av tegneserier og karikaturer

Høstens foredragsserie på Litteraturhuset om forbudte bøker ser nærmere på måtene litteratur forbys, sensureres og undertrykkes på. Den 30. september er tema karikaturer og kulturkamp ved journalist og forfatter Erle Marie Sørheim.

Forbudte boker karikatur og kulturkamp 2 1300x600

Mange tenker på bokforbud som noe som tilhører fortiden, men vi ser at litteratur forbys og undertrykkes på utallige skjulte og åpenlyse måter – også i dag. Rushdie-affæren, den pågående biblioteksdebatten i USA om LHBTQ-litteratur rettet mot unge, samt Tyrkias fengsling av flere forfattere, er bare noen av mange kraftige påminnere om at litteraturen fremdeles ikke er fri.

En av de mange sjangrene som utsettes for sensur er tegneserieformatet. Den 30. september kommer foredrag fire i rekken: Om karikaturer og kulturkamp ved journalist og forfatter Erle Marie Sørheim. Sørheim vil belyse tegneseriens og karikaturens betydning for vestlig kulturhistorie og de mange forbudene som har rammet denne kunstformen. Hun vil også dele innsikter om hvordan karikaturstrider opp gjennom historien har påvirket både sjangeren selv, kulturen og politikken. 

Les mer om foredraget til Sørheim her

Les mer om serien Forbudte bøker her