| Digital
Lb 1 A

Digital utstilling - LITTLE BOY - Hiroshima 1945

I desember viser Grafill sin første digitale utstilling, med utstiller Kristian Pedersen. Utstillingen vil vises på nett, men vil også være synlig gjennom vinduene i R21.

Lb 1 A

Hvordan gjenskape et kjernefysisk inferno med bilde og lyd? Little Boy er en abstrakt kortfilm som tolker detoneringsøyeblikket for «Little Boy» — kodenavnet på bomben som for 75 år siden ble sluppet over Hiroshima. Grafill viser i desember filmen på nett, sammen med bakommateriale som gir et innblikk i hvordan filmen er laget. Teknikken er en eksperimentell blanding av grafikk, tørris, brenning av 35mm film og væskedynamikk under makrolinse. Lydsiden er en illevarslende miks av analoge effekter, sikadesverm og perkusjon.

Kort om bomben

Little Boy var en uraniumbasert, kjernefysisk fisjons-bombe. Den ble sluppet fra en Boeing B-29, og falt i ca. 44 sekunder før den detonerte omtrent 600 meter over bakken. Detoneringen skapte øyeblikkelig en radioaktiv ildkule med en diameter på ca. 300 meter. Ildkulen hadde en overflatetemperatur på omtrent 6000 °C — tilnærmet det samme som på Solen.

Kortfilmen

Little Boy hadde internasjonal premiere på animasjonsfestivalen i Hiroshima 2018, og har siden reist til festivaler i alle verdenshjørner. Blant utmerkelser fikk filmen hederlig omtale under Fredrikstad Animation Festival, og ble tildelt ungdomsprisen under Movies on War, 2018. Little Boy deltok på Høstutstillingen 2019, og ble i januar 2020 kåret til en av det forrige tiårets beste animerte kortfilmer. Filmen er laget av Kristian Pedersen (f.1980) som er formgiver og animatør. Han jobber på animasjonsstudioet Mikrofilm i Oslo, og arbeider med egne kortfilmer, oppdragsfilm og filmformidling.
www.norskanimasjon.no

På grunn av smittehensyn har Grafill valgt å vise denne utstillingen digitalt, men går du forbi Rosenkrantz gate 21, vil det være mulig å se den gjennom vinduene til utstillingslokalet vårt.

Utstillingen vises både digitalt og i R21 fra fredag 4. desember og frem til fredag 18. desember. Under kan du se den digitale utstillingen.

Spill video

Little Boy

05:20

Regi, design, animasjon, timelapse, klipp
Kristian Pedersen

Lyddesign
Svenn Jakobsen

Filmbrannmaskinist
Jan Eberholst Olsen

Filmfotograf
Torstein Nodland

Lydmiks
Simon Ellegaard & Svenn Jakobsen

Lydeffekter
Espen Album Syversen, Ali Parandian, Odin Eggen Brække, Erik Watland, Heming Valebjørg

Produsent
Tonje Skar Reiersen & Lise Fearnley

Mikrofilm_AS©2018

Spill video

Little Boy visual research

03:30