Nettside Kalender

40 år med illustrasjoner for barn og om barn

Kari og Werner Grossmann har tatt originalene frem igjen og gir dem et nytt liv på veggen i R21.

Nettside Kalender

I over 40 år har Kari og Werner Grossmann arbeidet med illustrasjoner for barn og om barn; i skole-, fag- og aktivitets- bøker, i informasjonsmateriell, i brosjyrer, på plakater, for BarneTV og i bildebøker til egne og andres tekster. Mens illustrasjonene havnet i mediene, forsvant original-illustrasjonene ned i skuffene. Nå har de tatt originalene frem igjen og gitt dem et nytt liv på veggen. Bak glass og ramme treffes her gamle og nye kjente.

Originalene er utført i tradisjonelle teknikker som akvarell, tempera, fargeblyant, pensel, penne-splitt og tusj, alt på kartong og papir. De fleste er i 1/1 størrelse. Illustrasjonene er fortellende og med detaljer som sjelden unnslipper barnas skarpe blikk.

Kari og Werner har illustrert for de fleste forlag og for organisasjoner som Redd Barna, Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Trygg Trafikk og Unicef og IOC. Når tiden var knapp har de samarbeidet med andre. Flere bøker er solgt i store opplag, noen er utgitt på samisk og mange er oversatt til svensk, dansk, finsk, estisk og tysk.

Kanskje er de to det eldste illustratør-felleskapet i Oslo, som helt til i fjor leverte original- illustrasjoner ved personlig oppmøte.

Salgsutstilling
Dette er en unik mulighet til å sikre seg originaler. Prisliste er tilgjengelig i utstillingen.

Utmerkelser
I 2011 Grafills Klassikerprisen (Kari)
I 2017 Brageprisens hederspris (Kari)

Velkommen til vernissage, torsdag 6. februar klokka 18.00!
Utstillingen vises i Grafill R21 i perioden 6. februar – 23. februar 2020.

Adresse
Grafill R21
Rosenkrantz gate 21, 0160 Oslo

Åpningstider
man-fre 9-16
søn 12-16

Facebook-event

Foredrag med Kari Grossmann #

19. februar kommer Kari Grossmann til R21 for å prate om hvordan det er å illustrere for barn.
Les mer om foredraget her
Facebook-event

Lesestund for barnehager #

Grafill og Kari Grossmann har gleden av å invitere barnehager til lesestund! Kari kommer selv til å lese og fortelle fra egne bildebøker, blant annet den kjente Lillesøster-serien. Tirsdager og torsdager klokka 10:00 og klokka 12:00 kan barnehager komme til en koselig og engasjerende lesestund med Kari i hele utstillingsperioden.

Lesestunden er gratis for alle barnehager, men det er kun plass til en barnehage av gangen. Under er en oversikt over datoer og tider som er ledig. Det er førstemann til mølla. For å booke plass kontakt Katinka@grafill.no.

Tirsdag 11.02 - 10:00 - Ledig
Tirsdag 11.02 - 12:00 - Booket
Torsdag 13.02 - 10:00 - Booket
Torsdag 13.02 - 12:00 - Booket
Tirsdag 18.02 - 10:00 - Booket
Tirsdag 18.02 - 12:00 - Booket
Torsdag 20.02 - 10:00 - Booket
Torsdag 20.02 - 12:00 - Booket

Åpningstale #

Velkommen til denne utstillingsåpningen av «Et tilbakeblikk - 40 år med illustrasjoner for barn og om barn» med illustratørene og ekteparet Kari og Werner Grossmann.

Jeg heter Lene Renneflott og er daglig leder i Grafill.

I Grafill er vi opptatt av å holde illustrasjonsfaget og håndverket ved hevd og det er derfor ekstra gledelig å presentere en salgsutstilling av så mange originaler. Her er alt sirlig gjort for hånd med nøye utvalgte materialer i 1:1 målestokk. Bare tenk på det, de av dere som jobber på tegnebrett der man kan blåse opp, skalere ned, klippe ut og lime inn når og hvor som helst etter eget forgodtbefinnende, hvordan hadde det vært hvis dere måtte ligge på knærne og tegne og male det hele på et og samme ark? Et ark og en type papir som det forresten ikke er å oppdrive noe sted i verden lenger. Det vil si nesten ikke, det ryktes at Reidar Kjeldsen sikret seg siste restlageret i Norge og solgte noen få ark til trengende illustratører i papirnød, men nå er det visst slutt der også.

Det er flere ting det er verdt å merke seg med denne utstillingen og livsverket til disse to. Det første som slår meg er hvor mye disse illustrasjonene har vært med på å prege barndommen til flere generasjoner. For det er selvfølgelig barna som er den røde tråden gjennom hele Werner og Karis virke. Deres blikk og deres verdier går hånd i hånd med deres detaljerte og fengende bilder. Både når de har jobbet med andres tekster og sine egne lykkes disse to, både sammen og hver for seg, å møte barnets behov i bokform. Alltid pedagogiske, aldri belærende, alltid varme og alltid med rom for utforskning og nysgjerrighet er noe av det som kjennetegner arbeidene til disse to.

Som mor har jeg hatt gleden av å lese Lillesøster-bøkene for min datter da hun var liten. Hun elsket dem! Og selv om Werner og Kari er kjappe til å innrømme at noen foreldre blir litt lei av å lese bøkene deres om igjen og om igjen dag etter dag, så ble jeg aldri lei. Fordi som nymotens nervøs forelder var det så deilig å se hvor fint, for eksempel, pappaen til Lillesøster håndterte at hun nektet å spise frokost en morgen. Hvordan det hele ble løst med ro, humor og medbestemmelse. Har ikke fått takket deg ordentlig for det, Kari, men du har hatt en positiv innvirkning på min, og sikkert mange andres, tilnærming til foreldrerollen i en stresset hverdag.

Bøkene deres, illustrasjonene deres er rike. Så rike at barn med sitt blikk for detaljer lett fordyper seg og læring blir en lek. Tenk at dere har produsert så mye og at dere har samarbeidet, levd sammen og til sammen skapt så mye for så mange, uansett om dere har jobbet sammen eller hver for dere disse 40 årene som dere nå oppsummerer i utstillingen her hos oss.

For Grafill er dere også viktige fordi dere har vært medlemmer siden starten. Gjennom sammenslåingen av Norsk illustratørforbund med Norske grafiske designere var dere med på å stifte organisasjonen og sette retningen. Vi er stolte og glade for at dere fortsatt er medlemmer her i dag og at vi sammen kan sette fokus på betydningen av deres arbeid, både faglig og kulturpolitisk med denne utstillingen. Ikke bare det, men Kari er også vinner av vår egen Klassikerpris og æresmedlem på livstid. Som ung prosjektleder for Visueltdagene var jeg så heldig å få nyte godt av Werners brennende engasjement for å bringe anerkjente tyske illustratører til Norge, da du organiserte foredrag av deres gode venn illustratøren Wolf Erlbruch.

Jeg leste et sted at Kari må være dronningen av norske illustratører og da er jo du selvfølgelig hennes konge, Werner.

Og da kan jeg ikke tenke meg noen mer passende å gi ordet til enn avistegneren og illustratøren som er utdannet ved samme skole som dere begge i Tyskland.

Kjære alle sammen, jeg gir dere forfatteren av de spennende bøkene om kongeparet Haakon og Maud: utstillernes gode venn Tor Bomann-Larsen.

– Lene Renneflott, daglig leder i Grafill