Vinner av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022

Ubesvart anrop av Nora Dåsnes ble i går kveld kåret til vinner av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2022. Vi gratulerer!

Aaaa 5802 Avb Vinnere

Vinnere av Nordisk råds priser ble offentliggjort i Helsingfors, tirsdag kveld 1. november. Fra Norge var Ubesvart anrop av Nora Dåsnes og Georg er borte av Ragnar Aalbu nominert til barne- og ungdomslitteraturprisen, og Nora Dåsnes mottok i går prisen. Boken ble også tidligere i år premiert i Årets vakreste Bøker og Visuelt. Fjorårets vinner av Årets vakreste Bok, Beaivváš mánát av Mary Ailonieida Sombán Mari, var nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Juryens begrunnelse
Årets prisvinner har skapt en bok som engasjerer, berører og får leseren til å reflektere rundt både kollektive, politiske samfunnsspørsmål og individuelle, eksistensielle spørsmål. Bokas grafiske formspråk er sobert, konsekvent og med en tydelig personlig signatur. Gjennom bilder og tekst blir hovedpersonens indre og ytre liv skildret på en uttrykksfull og usentimental måte. Illustrasjonene er flytende, hverdagsmelankolske, og skriftspråket er troverdig og muntlig. Der teksten holder tilbake informasjon, tar bildene over som hovedforteller av historien. Bruken av farger er bevisst, virkningsfull og talende, og viser hvordan bokskaperen på elegant vis makter å skisse opp grensegangen mellom: fortid, nåtid, drøm og virkelighet. Historien har en brutal ramme og et blodig bakteppe. Handlingen foregår i tiden etter 22. juli 2011, da 77 mennesker mistet livet i terrorangrepet på Utøya og i regjeringskvartalet. Spørsmål som går som en rød tråd gjennom hele den grafiske romanen, er: Hvem er terroristen? Hvem er jeg? Hvem er vi som samfunn? Hvordan ta hverdagen og livet tilbake etter at katastrofen har skjedd? De to siste setningene i boka er enkle, men kraftfulle svar på den grusomme terrorhandlingen: Vi har bare hverandre. Og vi har bare nå.

Vinnerboken finner du også i utstillingen Årets vakreste Bøker 2022 som vises i Grafills hus fra 3.–20. november.

Årets nominerte spenner over hele Norden, med verk fra samtlige land og språkområder.

Om Nordisk råds priser
Nordisk råds priser regnes til de mest prestisjefylte prisene i Norden. Litteraturprisen, som feirer 60 år i 2022, er den eldste av de fem prisene. Den ble utdelt første gang i 1962 og fikk etter hvert følge av musikkprisen, miljøprisen, filmprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen. Fem priskomiteer velger ut de nominerte og vinneren. Prisene deles ut i forbindelse med Nordisk råds sesjon. Sesjonen er årets største nordiske politiske forum, der Nordisk råds 87 parlamentarikere, de nordiske statsministrene og utenriksministrene og en rekke andre ministre fra hele Norden møtes til politisk debatt.

Les mer om Nordisk råds priser