Bokkunstprisen 2023 til Anders Hofgaard

I forbindelse med Årets vakreste bøker kåringen, velger Grafills hovedstyre en vinner av æresprisen Bokkunstprisen. Prisen går i 2023 til Anders Hofgaard for det arbeidet han har gjort innen norsk bokdesign gjennom en årrekke. Vi gratulerer!

Bokkunstprisen 2023 er tildelt Anders Hofgaard for det arbeidet han har gjort innen norsk bokdesign gjennom en årrekke (foto Jørn Aagaard).

Bokkunstprisen 2023 er tildelt Anders Hofgaard for det arbeidet han har gjort innen norsk bokdesign gjennom en årrekke (foto Jørn Aagaard).

Bokkunstprisen gis til en person eller virksomhet som har gjort en særlig innsats for å fremme god bokkunst gjennom sitt arbeid med å formgi, illustrere, produsere eller utgi bøker, og ble delt ut for første gang i 1957. Vinneren av Bokkunstprisen utnevnes av hovedstyret i Grafill, som består av faglige utøvere. Prisen er en «bokfink» støpt i bronse, utformet av illustratør Iben Sandemose, en pengepremie på 75 000 kroner og æresmedlemskap i Grafill.

Hovedstyrets begrunnelse #

Bokkunstprisen 2023 går til Anders Hofgaard for det arbeidet han har gjort innen norsk bokdesign gjennom en årrekke. I bokfeltet er han kjent for sitt gjennomtenkte og oppmerksomme blikk for detaljer. Være det seg taktilitet, tekstsetting, layout eller fargevalg, Anders Hofgaards bokproduksjoner er preget av presisjon og kvalitet i alle ledd.

Hovedstyret i Grafills tildeling av Bokkunstprisen hedrer Anders Hofgaard først og fremst som bokdesigner, men hans bidrag til den faglige utviklingen av designfeltet i Norge må også trekkes frem. Hele hans designvirke har vært preget av samskaping, samarbeid og kunnskapsdeling på tvers av disipliner og landegrenser. Ved å utforske mulighetsrommet for kunstnerisk frihet som designer har Hofgaard markert seg tydelig internasjonalt, særlig innen kunst- og kulturfeltet.

Anders Hofgaard er utdannet ved Westerdals School of Communication i 1996 og deretter ved Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam i 2003. Hans tidlige karriere som designer var hovedsakelig innen det (den gang nye) digitale feltet, og han jobbet i noen av Norges første digitale designhus som Mogul Media og New Media Science før han i 1997 var med og startet Virtual Garden i rollen som art director. I 2003 etablerte han designstudioet NODE Berlin Oslo.

I flere år arbeidet Hofgaard med store kunder og prosjekter, men etter hvert ble det viktigere for ham å utforske kunstnerisk frihet og egne uttrykk innen rammene av grafisk design-faget. NODE ble vendepunktet i karrieren. Designpraksisen han etablerte sammen med Serge Rompza, ble kjent for å ha en nytenkende, internasjonal, kontemporær og konseptuell tilnærming til grafisk design. Når man ser på den gjennomgående kvaliteten av arbeidene hans, later NODE Berlin Oslo til å ha gitt Hofgaard arenaen han drømte om til å eksperimentere og dyrke konseptuelt sterke og strategiske designprosjekter til fulle.

Det må bemerkes at NODE ikke har vært en arena som bare former bøker, men også designere. Det er ikke få lærevillige designere som har vært innom studioet og under vingen til Anders Hofgaard. Han er i tillegg en ettertraktet underviser og foredragsholder i inn- og utland, og bøkene og designarbeidene hans er stilt ut over hele verden, fra Shanghai og Tokyo til New York og London. Her til lands har Hofgaard vunnet flere priser i Visuelt og Årets vakreste bøker, blant annet gull for både faktabok og fotobok/kunstbok, for ikke å glemme Årets vakreste bok i 2011.

Det er en oppriktig ære og glede for Grafills hovedstyre å tildele Bokkunstprisen 2023 til Anders Hofgaard.

- Hovedstyret i Grafill

Markering og utstillingsåpning for Årets vakreste bøker og Bokkunstprisen
Bli bedre kjent med Anders Hofgaard når vi inviterer til den aller første markeringen av Årets vakreste bøker dedikert til faget bokdesign. Alle vinnerbøkene for 2023 og 2024 blir stilt ut. I tillegg skal vi feire vinneren av Bokkunstprisen for sitt solide arbeid innen norsk bokdesign. Det blir et samtale-intervju, og et utvalg av hans arbeider er med i utstillingen og katalogen. Samtalen med Bokkunstprisvinneren blir også strømmet.

Grafills hus, torsdag 29. februar, husk å melde deg på!