| Grafill R21 08:00 – 09:30
31388829 1924923297520804 7798026999698828804 N

Earlynerd: Årets vakreste Bok med Anette Lórange

Anette Lórange kommer til Grafill for å snakke om prosessen rundt, og designet av Årets vakreste Bok ”Det norske biblioteket”, om det å jobbe intuitivt i en bransje der det ofte forventes at man argumenterer strategisk for de valgene man gjør, og om å stole på magefølelsen.

31388829 1924923297520804 7798026999698828804 N

EARLYNERD: Årets vakreste Bok
Med Anette Lórange
Torsdag 3. mai 2018
Fra kl 0800 til 0930
Rosenkrantzgate 21, 0160 Oslo

Anette L´orange har siden 2003 drevet et lite og multidisiplinært studio under navnet Blunderbuss, sammen men kollega Anna-Julia Granberg. Samarbeidet startet som en ren kunstnerisk praksis, og ble etterhvert en trygg base for mer kommersielt arbeid. Idag består praksisen primært av redaksjonell design, illustrasjon og foto, med en voksende kundegruppe innen musikk, mote, litteratur og kunst.

Boken ”Det norske biblioteket” vant både gull for årets fotokunstbok i Årets vakreste Bøker og den gjeve prisen Årets vakreste Bok. Boken er en hyllest til det norske folkebiblioteket.

Juryens begrunnelse:
I 1983, hadde Norge 1395 folkebibliotek. I dag er antallet halvert. Denne boken kunne fort blitt en ukritisk hyllest av en av de mest demokratiske institusjonene vi har, men Jo Straubes granskende blikk lar ikke folkebiblioteket slippe lett unna. Hans ærlige dokumentarfotografi bidrar til å styrke prosjektets troverdighet og gi det tyngde. Design av Anette L’orange holder et like høyt nivå. Den franske bindingen stiller leseren overfor skjebnevalget «skjære eller la være?» og tvinger fram en refleksjon over boken som gjenstand og medium. Livonia har sørget for et trykk med rene, fine farger på et papir som passer bra til bildenes karakter. «Det norske biblioteket» har blitt en viktig og vakker statusrapport på de store og små bibliotekenes funksjon i en tid med sentralisering og teknologiske endringer. Den er tematisk et bilde på kulturrikets tilstand. Hos juryen var det ingen tvil. En verdig vinner!

Meld deg på her

Vi byr på kaffe og noe å bite i fra kl 0800.
Foredraget starter kl 0830.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

Om boken "Det norske biblioteket"

Fotografen Jo Straube har siden 2013 besøkt over 200 små og store bibliotek og fotografert bibliotekarer og brukere, bygninger og innemiljø. Reisen fra bibliotek til bibliotek har gjort det tydelig for ham at det er langt mellom festtaler om biblioteket til hverdagen på et lite bibliotek i Utkant-Norge, men også hva ildsjeler kan utrette og bety for andre menneske og hele småsamfunn. Etter fire år, 20 000 kilometer og 204 fotograferte bibliotek ble det til slutt en bok. Straube inviterte forfatteren Frode Grytten med i prosjektet. Han har skrevet et innledende essay, samt skjønnlitterære småtekster med utgangspunkt i bildene. Tekstene er en tydelig kjærlighetserklæring til det norske biblioteket.

Også designet av boken er konseptuelt forankret i Straubes bilder og L´oranges assosiasjoner til biblioteket som rom, der mennesker oppholder seg i en slags samtykkende stillhet. Ord, fortellinger og tanker svirrer i luften her – men blir sjelden uttalt så andre får høre. Straubes bilder ble derfor presentert med et minimum av info/tekst på sidene, og Gryttens underfundige småtekster ble plassert i s.k french folds – som skjulte tanker mellom papirets vegger. Forhåpentligvis ville dette grepet oppfordre leseren til å dvele, undersøke og på den måten ta seg tid til å bli ved boken. Dette er en viktig bok som man ikke får speed-date.

"En av årets viktigste bøker (...) «DET NORSKE BIBLIOTEKET» er et praktverk, som de sier i høystemte litterære sirkler. Men boken er ingen sjampisfeiring, den er et vakkert varselsskrik. Jo Straubes bilder er lavmælte studier i brun nostalgi, en øm visitt bak landets kulturbudsjetter. Et rop om hjelp, før denne viktige samlingsplassen forvitrer og tar ufrivillig farvel."

- Frode Bjerkestrand, Bergens Tidende