Vinnere av DOGA-merket for design og arkitektur i 2023

DOGA-merket for design og arkitektur deles ut senere i vår, nå er mottakere av merket offentliggjort. Vi gratulerer!

DOGA-merket for design og arkitektur til den nye visuelle identitet til Kulturhuset i Bergen, foto doga.no.

DOGA-merket for design og arkitektur til den nye visuelle identitet til Kulturhuset i Bergen, foto doga.no.

DOGA-merket for design og arkitektur er en anerkjennelse til virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.

Her er prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur i 2023:

Vestre Viken HF, NoA Ignite, Kind People m.fl. for 113-videoløsning

Årlig ringer vi nødnumrene om lag 750 000 ganger. I løpet av sekunder må operatørene ta en beslutning som i ytterste konsekvens gjelder liv eller død. «Hadde jeg bare kunnet se» er et vanlig omkved blant de som bemanner nødnummertelefonene. Nå kan de det! Helseforetaket Vestre Viken AMK tok nemlig sine ansattes bønn om en videoløsning på alvor. 

Fiken for regnskapssystem
Hvert år stifter vi mer enn 60 000 nye bedrifter i Norge, men innen fem år er tre av fire borte. Mange nordmenn har en gründer i magen, men de færreste drømmer om å svette over regnskapspermer. Regnskapssystemet Fiken får DOGA-merket fordi de gjør regnskap enkelt og brukervennlig. 

Rift Labs, Minoko Design og Scandinavian Design Group for filmlampe
Rift Labs på Vinterbro leverer norsk høyteknologi til filmverden. Nå har de laget en presisjonslampe spesialdesignet for små og mellomstore filmproduksjoner – filmlampen Kelvin Epost 300. Lampen gjør det enklere å jobbe kreativt for små og mellomstore filmproduksjoner – men den fungerer også som et designforbilde i seg selv. 

Remin, Behalf og Deepinsight for smittesporingsløsning
Da Covid-19 kom til Norge i mars 2020, manglet kommunene gode verktøy fosmittesporing. Noen brukte regneark, andre måtte ty til penn og papir i kampen mot viruset. Dette bestemte kommuneoverlege Ingebjørg i Hadsel seg for å gjøre noe med. Sammen med IT-kyndige venner stiftet han smittesporingsverktøyet Remin bare uker etter at pandemien rammet landet. 

Tindeq for snøsag
Feltobservasjoner og snøanalyser er nødvendig for å utarbeide pålitelige snøskredvarsler. En unik, sammenleggbar sag har nå forenklet dette arbeidet vesentlig og blitt en favoritt blant skredeksperter verden over. Snøsagen Tindeq får DOGA-merket for design og arkitektur fordi den er et funksjonelt og elegant produkt med høy samfunnsverdi. En snøsag som kan redde liv! 

Kulturhuset i Bergen og Reklamekollektivet for ny visuell identitet
Kulturhuset i Bergen trengte en tydelig visuell identitet som kunne samle og formidle alle institusjonens aktiviteter og tilbud. Nå får de DOGA-merket for design og arkitektur for sin bruk av designfaget til å levendegjøre huset og skape en god møteplass. Designsystemet gjør kulturen tilgjengelig, virker inkluderende og hever Kulturhusets samfunnsverdi. 

Kristiansund sykehus og Helse Møre og Romsdal for hjemmesykehus
Intravenøs antibiotikabehandling krever opptil flere uker på sykehus. Dette ville Kristiansund sykehus og Helse Møre og Romsdal endre på. De har nå utviklet tjenesten Hjemmesykehus med intravenøs antibiotika, noe som blant annet har ført til en innsparing av 400 pasientdøgn ved sykehuset. Tjenesten er et kjempegodt eksempel på hvordan tjenestedesignere kan samarbeide med pasienter, leger, forskere og tjenesteytere om å utvikle et helt nytt tilbud. 

Sommerro og Bielke&Yang for ny visuell identitet
Oslo Lysverkers hovedkontor fra 1931 har gjenoppstått som Sommerro hotell. Da Nordic Choice Hotels skulle ta fatt på restaureringen valgte de designbyrået Bielke & Yang som samarbeidspartner for merkevare og visuell identitet. Designerne har, med stor respekt for fortiden, dykket ned i byggets og nabolagets historie og skapt en helhetlig, tidløs og vakker visuell profil. Prosjektet får nå DOGA-merket for design og arkitektur. 

Gungnir for håndvekt
Har du løftet vektstang i et treningsstudio, vet du at det er viktig at vektskivene ikke sklir av. En ny norsk innovasjon gjør vektløfting tryggere og morsommere. Dumbler er en håndvekt med innebygde låser som gjør det enklere og tryggere å trene. «Produktet har et tydelig formspråk som snakker til målgruppen, og det løser et problem. Altså industridesign på sitt beste» sier juryen om produktet som nå får DOGA-merket for design og arkitektur. 

Jordan og Abry & Kavanagh for tannbørste
For god tannhygiene er det anbefalt å bytte tannbørste minst fire ganger i året. En ny løsning fra Orkla Home & Personal Care kan spare oss for 240 tonn plast i året. De har utviklet en tannbørste med utskiftbart hode og får nå DOGA-merket for design og arkitektur for løsningen som er laget i samarbeid med Abry & Kavanagh Design. 

Thermosaver og SINTEF for redningsbag
Lav kroppstemperatur er en høy risikofaktor ved redningsoperasjoner. Thermosaver gjør det lettere å håndtere nedkjølte pasienter på riktig måte. Det bidrar til å redde liv. SINTEF og Haukeland universitetssjukehus har hatt et langvarig forskningssamarbeid om hypotermi og har spilt en viktig rolle i prosjektet og for stiftelsen av Thermosaver AS. Selskapet har også fått støtte av Forskningsrådet, Innovasjon Norge, Forsvaret og flere private aktører. 

Papiret forlag, Studiogeist og Mats Linder for ny bokserie
Forfatter og kunsthistoriker Mats Linder ønsket å løfte frem ikonene i norsk formgivning. Mange nordmenn nikker gjenkjennende til navn som Arne Jacobsen eller Poul Henningsen, men har aldri hørt om Fredrik Kayser eller Sigurd Resell. I flere tiår har Mads Linder samlet og dokumentert norsk og skandinavisk designhistorie i en bokserie som løfter fram norske formgivere, objekter og produsenter. Bokserien blir nå tildelt DOGA-merket for design og arkitektur.

Utdeling av DOGA-merket skjer 16. mars. Arrangementet blir i år en fagdag for inspirasjon og læring, hvor du kan bli bedre kjent med prisvinnerne og høre mer om hva de har gjort og tenkt.

Les mer om årets vinnere her