Stipend ble Sorgenfri-utstilling


Med prosjektstøtte fra Grafill har Sylvia Stølan organisert en stor illustrasjonsutstilling i anledning Sorgenfris 10 års jubileum, ved Trondheim Folkebibliotek.

– Gatemagasinet Sorgenfri ble startet i 2007 og har siden gitt ut 85 magasiner, 10 bøker, en kalender og tre cd-plater. Helt fra starten har Sorgenfri markert seg med sin aktive bruk av illustrasjon, som vises godt på mengden illustrerte cover. Etter 10 år hadde vi mer en 500 illustrasjoner å velge mellom og utstillinga har trekt fram et lite utvalg der illustrasjonene har fungert som et vindu inn i selgernes liv og for sosialpolitisk og ruspolitisk artikler.

– Å illustrere for sorgenfri er ikke alltid rett like rett fram og alle illustratører har forskjellige måter å tolke tekstene og oppdragene vi får fra Sorgenfri Redaksjonen. Enten det er å tegne portretter fra sorgenfri selgere med den dypeste respekt ovenfor den portretterde, tegne en satirisk tegnning av Trump, eller skumle rus opplevelser.  To av illustratørene som har jobbet for sorgenfri i en årrekke har samlet opp noen av skissen sine. På arbeidsbordene deres kan man få et lite innblikk i hvordan de jobber med ide i forkant av den endelige illustrasjonen, og teknikkene som blir brukt før de digitaliseres og sendes til trykk.

– En illustrasjon står sjeldent alene. Derfor finner man ved hvert bilde et lite sitat fra den tilhørende teksten. Er man fristet kan man finne igjen illustrasjonen på trykk i bladet i bokhyllene hvor vi samlet alle 10 årganger.

– Vi valgte å holde utstillinga i biblioteket da dette er lett tilgjengelig for rik og fattig, store og små, unge og gamle. Utstilling ble godt besøkt på åpningsdagen. Utstillinga har stått i snart en måned og står fram til august.