Minneord: Morten Berners spor vil alltid lyse i vår nasjonale illustrasjons- og designhistorie
Det er med stor sorg vi deler at Grafills tidligere daglig leder har gått bort. Med dette har vi mistet en av de visuelle kommunikasjonsfagenes første og største brobyggere.
Morten Berner var ikke selv fagutøver innen illustrasjon eller design, men arbeidet hans for fagene satte så klare spor at han mottok de fleste ærespriser som finnes innen våre fag likevel. Da han fikk den ærverdige Bokkunstprisen under Årets vakreste bøker i 2007 for å fremme fagene og utgivelser av kvalitetsbøker, for hans arbeid for opphavsretten og utøvernes rettigheter, for å koble illustratører og forfattere gjennom Ord & Bilde, for arbeidet med Nasjonalbibliotekets innkjøpsordning for originalillustrasjoner og mye mye mer, var det ikke uten grunn at Grafills hovedstyre også kalte ham for «en sta pådriver for fagene».
Han fikk nemlig til vanvittig mye, Morten. Som det organisasjonsmenneske han var, jobbet han strategisk og planmessig for å bygge en solid, synlig, samlende og landsdekkende organisasjon for visuell kommunikasjon. Snartenkt og taktisk god, lykkes han også å utnytte gode muligheter når de oppsto og han bygget stadig nye broer på tvers av fagfelt og interesser.
Det er ingen hemmelighet at Grafill oppsto som resultat av en ikke helt frivillig sammenslåing av Norsk Illustratørforbund (NIF) og Norske Grafiske Designere (NGD) i 1991. Da Morten ble ansatt som daglig leder, var organisasjonen fortsatt i støpeskjeen. Som tidligere informasjonsdirektør i Telenor Bedrift og generalsekretær i Norges husflidslag, tok Morten på alvor at en sammenslått organisasjon måtte bygges på felles grunn og felles mål. Samtidig måtte de klare det kunststykke å bevare egenarten der fagene og medlemmenes behov var forskjellige. Denne balansekunsten, kombinert med klare prinsipper for rettferdighet og representativitet er nok grunnen til at han nøt respekt og høy tillit, ikke bare fra organisasjonens tillitsvalgte, medlemmer og ansatte, men fra hele kunst- og kulturfeltet.
Født 14. november 1946 var Morten en ekte Oslo-gutt som vokste opp på Uranienborg. Av utseende ble han ofte sammenlignet med Edvard Munch, noe han hadde mye moro med. Ikke minst da han ble spurt om å kle seg ut som kunstneren i forbindelse med en boklansering. For Morten var uhøytidelig. Til daglig gikk han i olabukser og selv om han satt bakerst i lokalet var han alltid rask til å løpe frem, slå av en prat og raust dele ut klemmer når medlemmer eller andre kom innom kontoret. Jeg lærte mye av Morten om å møte folk med varme og åpenhet.
Morten gikk fredelig bort 20. oktober 2022. Han ønsket ingen seremoni, men at de som vil kan gi en gave til kreftforeningen.
Det er med stor takknemlighet og vemod jeg skriver dette minneordet til Morten på vegne av hele organisasjonen her jeg nå sitter i hans stol og skal ta arven videre. Han var min første ordentlige sjef og aldri før eller siden har jeg fått så stor frihet, så mye ansvar og så god ryggdekning.
Hvil i fred nå, Morten, og takk for alt. Våre tanker går til dine aller nærmeste.
– Lene Renneflott, daglig leder i Grafill