Minneord: En ekte ridder har gått bort

Bruno Oldani var et stort navn i designbransjen. Våre tanker går til hans nærmeste.

Bruno Oldano ble i 2012 utnevnt til Ridder av 1. Klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sin innsats for faget.

Bruno Oldano ble i 2012 utnevnt til Ridder av 1. Klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sin innsats for faget.

De siste årene har det vært stille fra Bruno, og vi har savnet besøkene hans. Ofte stakk han innom Grafill for å hilse på, og da flokket vi oss rundt denne alltid smilende og vennlige sjelen med de brune øynene og den karakteristiske barten. I forbindelse med at han i 2012 ble utnevnt til Ridder av 1. Klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden for sin innsats for faget, stilte Bruno ut arbeider fra et langt og rikt designerliv i Grafills lokaler. Da fikk vi også erfare profesjonaliteten og nidkjærheten til en fagmann som i en mannsalder ikke uten grunn har spilt en fremtredende rolle innen grafisk design, typografisk formgivning, illustrasjon, industridesign og fotografi.

Bruno ble født 14. mars 1936 i Zürich, Sveits, og utdannet seg til grafisk formgiver ved Kunstgewerbeschule i Zürich. Han kom til Oslo i 1958, og etter noen år i forskjellige reklamebyråer startet han Norges første designkontor, Oldani Design på Frogner i Oslo. Her arbeidet han med frimerker, emballasje, plateomslag, plakater, logoer, profilprogram, industridesign, fotografi og utstillings–og innredningsdesign. Hans design har preget vår visuelle virkelighet, og vi finner hans signatur på Pax-bøker, Flytoget, Posten, Håg, Bokklubbens medlemsblad Bokspeilet, mobiltelefon og glassfiberski, for å nevne noe.

Bruno Oldani ble den første i Norge til å utvikle kvalitetsforståelse innen grafisk design, og han var en foregangsmann innen sitt fag. Han er blitt beskrevet som original, overraskende, uforutsigelig, ukonvensjonell og fri i sin kunstneriske form, og er godt plassert i norsk designhistorie med sine prisvinnende og kjente arbeider.

På 80-tallet var det mange studenter som fikk skolering av Bruno, han var både professor ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo og hovedansvarlig i kommunikasjonsfag ved Industridesignerutdanningen i Oslo. Han har vært medlem av flere nasjonale og internasjonale råd, utvalg og juryer, blant annet som styremedlem i AGI, Alliance Graphique International, og var en av medstifterne til Kreativt Forum.

Bruno Oldani hadde æresmedlemskap i Grafill, og mottok i 2003 Klassikerprisen for sin innsats for faget gjennom mange år, og for hans vedvarende høye faglige kvalitet. Han har også mottatt en rekke andre utmerkelser for kvaliteten på sine arbeider, inkludert Spellemannprisen i 1980 for sine mange nyskapende plateomslag og Norsk kulturråds ærespris.

I 2011 bestemte Oldani seg for å donere eksemplarer av sine produksjoner til Nasjonalbiblioteket, noe som bidrar til at dette viktige og interessante materialet som blant annet inkluderer plakater, platecover og bokomslag blir sikret og tatt vare på for ettertiden. Han har også gitt en komplett kopi-samling av sitt virke til Grafills arkiv.

Bruno var aktiv som formgiver lenge etter pensjonsalder, og kjenner vi han rett er han i full sving med å formgi vår herres avdeling sammen med sin kjære Charlotte.

Bruno Oldani bisettes 26. mai 2021 i Vestre Gravlund (nye kapell).

Kjell Ekhorn, styreleder i Grafill
på vegne av Grafills medlemmer og administrasjon