Mette Hellenes vant Årets tegneserie!

Lørdag ble Årets tegneserie 2020 delt ut under Oslo Comics Expo 2020. Prisen gikk til Mette Hellenes for utgivelsen 'Kebbelife – Burning Babe', den sjette boken i Kebbelife-samlingen. Her er seriene som har stått på trykk i Morgenbladet og tidsskriftet Billedkunst mellom 2014 og 2019 samlet i en utgivelse. Vi gratulerer!

121281526 3712768122069637 8150561261543028113 O

Her er juryens begrunnelse:

Vinneren av Årets tegneserie 2020 er en tegner som ikke er glad i regler, og heller ikke lar seg bekymre nevneverdig av det formelle men som behersker håndverket på en unik måte.

Fra sin helt egne posisjon ute i kulden skildrer hun de av oss som er inne i varmen med grovkornet gru – på en nydelig og oppløftende måte.

Streken er presis og klar samtidig som den er vill og full av råskap, hun utnytter et begrenset format til det fulle og kjører på, så brutalt at det blir sympatisk.

Virkeligheten blir skildret med så grovt korn og så outrert at den framtrer sterkere og i sin groteske form faktisk blir innbydende.

Hun besitter også en helt særegen timing som kommer suverent til sin rett i lengre serier.

I årets vinner kan man ane et, ikke nedadstigende, men nedadstrømmende slektskap med den nye sakligheten, blodårenes hvisken og kroppsåpningenes bønn.

Hun har tidsånden inne men besitter et satirisk outsiderblikk og besvarer en type aggresjon vi finner i politikken på en særdeles kontant måte vi ikke ser så mange andre steder.

Hun har finpusset galskapen gjennom et langvarig- og sikkert langtekkelig – arbeid.

Årets vinner er en ekte original som står på et sted der bare hun står og som kan ta seg store friheter fordi hun er så nådeløst sjølutleverende. Hun er en av de mest morsomme og minst forfengelige kunstnerne vi har.

Hun er Mette Hellenes!

Om Årets tegneserie

Serieteket (Deichman Grünerløkka), Tronsmo bokhandel og Grafill deler hvert år ut Årets tegneserie. Prisen deles ut til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå, og som har produsert den beste norske tegneserien i perioden april 2019 til mars 2020. Med prisen følger en pengepremie på kr 30.000. Prisen skal bidra til å løfte viktigheten av norske tegneserieskapere og stimulere til å øke utøvernes faglige nivå.

Fagjuryen for 2020 er nedsatt av prisens stiftere og består av Inga Sætre (representant for Grafill), Terje Thorsen (Tronsmo) og Berit Petersheim (Serieteket, Deichman Grünerløkka).

Se de nominerte til Årets tegneserie 2020

Se tidligere vinnere av Årets tegneserie