Lene Ask mottar prisen Årets tegneserie 2022

Årets tegneserie 2021 ble delt ut lørdag på Oslo Comics Expo, og prisen gikk til Lene Ask for tegneserien 'O bli hos meg'. Vi gratulerer!

Tegneseriepris til den dokumentariske tegneserieboken O bli hos meg.

Tegneseriepris til den dokumentariske tegneserieboken O bli hos meg.

O bli hos meg er en dokumentarisk tegneseriebok om ti menneskers barndomsopplevelser i den norske misjonen. Lene Ask sine intervjuer danner bakgrunn for hennes fortelling om hvordan barn opplevde å bli forlatt av foreldre som hadde fått et misjonskall. Felles for dem alle er den smertefulle adskillelsen, og opplevelsen av å ikke høre til noe sted. På mesterlig vis får hun frem følelser og sterke historier gjennom tekst og illustrasjoner. O bli hos meg er et godt eksempel på tegneseriejournalistikk, der intervjuer og bilder flettes sømløst sammen til et viktig og tilgjengelig dokument over en lite kjent del av Norges historie.

Juryens begrunnelse
Som dokumentarisk verk er O bli hos meg et viktig, historisk dokument. Den samler førstehåndsinformasjon og blir et talerør for en gruppe mennesker som har opplevd at samfunnet rundt dem har sviktet. I tegneserien får vi presentert ti sterke historier som blant annet skildrer omsorgssvikt, mobbing og seksuelle overgrep. Felles for dem alle er savnet etter foreldrene. Stemmene i tekstene skiller seg klart fra hverandre, og ordlyden avslører at dette er et tema de synes det er vanskelig å snakke om.

Tilbakeblikkene formidles gjennom strektegninger, tegnet med blekk og farget med akvarell. Tonene er i svarthvitt, som om de var historiske fotografier, og det hviler en sår melankoli over det hele. Lene Ask rammer beretningene inn i et historisk perspektiv, der hun informerer om misjonsarbeidets opprinnelse og utvikling frem til i dag. Disse sekvensene er presentert i rene farger, og får slik frem den fargerike fasaden som også har overskygget virkeligheten som misjonærbarna har måttet leve med.

Med O bli hos meg får norske dokumentariske tegneserier et større fotfeste. Den viser godt kunstnerisk arbeid, og gjør tegneserien relevant i en sjanger der andre formater fremdeles er gjeldende. Gratulerer til forlaget No Comprendo Press som har publisert tegneserien, og gratulerer til Lene Ask. Årets tegneserie er O bli hos meg.

Juryen
Melina Edvardsen (Serieteket, Deichman Grünerløkka – Juryleder)
Terje Thorsen (Tronsmo)
Therese G. Eide (Grafill)
Fredrik Rysjedal (Tegnerforbundet)

De nominerte
Lene Ask, Steffen Kverneland, Arild Torvund Olsen, Trine Lise Normann, Are Edvardsen, Christopher Nielsen og Nora Dåsnes

Om prisen
Serieteket (Deichman Grünerløkka), Tronsmo bokhandel, Tegnerforbundet og Grafill deler hvert år ut Årets tegneserie under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo. Prisen går til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå. Til prisen følger en pengepremie på kr 40.000,- Prisen skal bidra til å løfte viktigheten av norske tegneserieskapere og stimulere til å øke utøvernes faglige nivå.

Les mer om prisen Årets tegneserie