Jacob-prisen til Goods

Det er kun to år siden designbyåret Goods ble startet opp. Nå mottar de den høythengende Jacob-prisen for sin kompromissløse satsing på løsninger og produkter med mest mulig effekt og minst mulig fotavtrykk. Vi gratulerer!

Goods Web

Grunnleggerne, Sandro Kvernmo og Mathias Hovet, etablerte sammen med Heydays i 2019 byrået Goods for å satse fullt og helt på bærekraftig emballasjedesign og produktutvikling. Byrået har på kort tid vokst seg større, og nå får hele Goods-gjengen Jacob-prisen for måten de bruker design som verktøy for å skape mer bærekraftige løsninger.

– Goods har valgt å ta spranget og rendyrke bærekraftprofilen. De våger å utfordre sine oppdragsgivere, og viser at bærekraft kan fungere kommersielt. Denne måten å forene estetikk og etikk på gjør Goods til et forbilde for en hel bransje, sier juryleder Christin Mørch.

– Det er inspirerende å se unge gründere som har bærekraft som selve fundamentet for virksomheten sin og som en integrert del av forretningsideen. Norge trenger flere som dem, sier næringsminister Jan Christian Vestre, som delte ut prisen torsdag denne uken.

Goods har også brukt hundrevis av timer på å samle informasjon om bærekraftige materialer, resirkulering og sertifiseringer. Kunnskapen deler de videre gjennom oppslagsverket Index, som de lanserte tidligere i år.

– Jeg er så stolt av å representere dere og designbransjen akkurat nå! Jeg er overbevist om at deres tilnærming til emballasjedesign bidrar til å endre ressursbruk. Ikke bare på de prosjektene dere selv gjør, men fordi dere hele tiden deler det dere kan og det dere lærer, sa daglig leder i Grafill, Lene Renneflott, i sin gratulasjonstale til prisvinnerne (les hele talen lenger ned på siden).

Jacob-prisen er DOGAs mest høythengende utmerkelse. Prisen har vært utdelt årlig i mer enn 60 år og tildeles designere og arkitekter som flytter grenser og fører fagene videre. Bruno Oldani, Reiulf Ramstad, Grete Prytz Kittelsen, Sverre Fehn, Tias Eckhoff, Ingmar Relling, Peter Opsvik, Reiulf Ramstad, Lavrans Løvlie, Bengler, Cathrine Vigander, Elisabeth Stray Pedersen og Runa Klock er alle tidligere mottakere. Prisen er oppkalt etter gullsmed Jacob Tostrup Prytz, som var den første som mottok utmerkelsen.

Årets jury

  • Christin Mørch, Design Lead, Ruter As (juryleder)
  • Adnan Harambasic, sivilarkitekt partner, SAAHA
  • Dag Solhaug Laska, kreativ direktør og partner, Son Venïn
  • Kristina Hjelde Hatletveit, tekstildesigner, Kupong knit.wear
  • Sverre Uhnger, møbel- og produktdesigner, UHNGER

Jacob-prisen 2021

goods.no

Spill video

DOGA: Utdeling av Jacob-prisen 2021

23:18

Gratulasjonstalen fra Lene Renneflott og Grafill: #

Kjære Goods! Gratulerer så mye med denne vanvittig velfortjente prisen!

Nå har dere fått mange fine ord og fagligheten deres er løftet så høyt, så høyt. Jeg vet dette skal være en gratulasjonstale, men det går rett og slett ikke an å gratulere dere uten å takke dere:

Tusen tusen takk for at dere er så modige, takk for at dere deler all deres kunnskap, takk for at dere holder designkvaliteten så høyt og takk for at dere viser vei - mens dere går den!

Sannheten er jo, som vi vet, at klokka tikker, klimaet endrer seg og verden står allerede til knes i vann. Endring trengs. Vi trenger at designere trer frem og jobber på tvers av disipliner, slik dere gjør. Vi trenger designere som spesialiserer seg og går dypt inn for å heve kvaliteten i en nisje. Slik dere gjør. Vi trenger designere som dere, som spør seg selv hvordan kan jeg bidra til bedre bærekraft. Det at dere viser vei gjør at flere kommer til tørre å ta rollen som kundens veiviser mot mer bærekraftige løsninger.

Jeg er så stolt av å representere dere og designbransjen akkurat nå! Jeg er overbevist om at deres tilnærming til emballasjedesign bidrar til å endre ressursbruk. Ikke bare på de prosjektene dere selv gjør, men fordi dere hele tiden deler det dere kan og det dere lærer.

Goods var så vidt etablert med to personer da dere i august 2019 takket ja til å holde Earlynerd (fagmøte) hos oss i Grafill under Klimabrølet. Dere inspirerte så mange designere den dagen ved at dere talte direkte til hjertene deres om hva de kan bidra med i kappløpet mot klimaendringer. Når etikk, integritet og faglighet møtes, da kan vi skape endring i verden!

Det er i designerens natur å løse problemer - og lage gode løsninger for folk og samfunn. Noe du, vår kjære Næringsminister Jan Christian Vestre, vet bedre enn de aller fleste fordi du selv har levd ut prinsippene kvalitet, innovasjon, design og bærekraft i Vestre over lang tid. Jeg skal ikke legge skjul på at hele designfeltet har høye forhåpninger til deg.

Dette er en spennende tid dere! Verdens rammeverk for miljø endrer seg med FNs bærekraftsmål og løftene fra klimatoppmøtet i Glasgow. Til og med verdens finansbransje er opptatt av ESG faktorer (ESG står får environment, social and governance) nå fordi presset på «grønne» investeringer, sosialt ansvar og sunne samfunnsmodeller øker fra investorene. Sånn blir gode bærekraftige designløsninger også lønnsomme.

Emballasjedesign er mer enn grafisk design og designeren har en klar rolle i å få på plass mer bærekraftige løsninger. Jeg vil takke juryen for at dere løftet frem Goods og ga dem Jacob-prisen og jeg vil takke DOGA for at dere har stelt i stand denne fine prisutdelingen så vi kunne få lovprise dem.

Kjære Goods, dere inspirerer! La oss heve glasset for at det skal bli en naturlig del av designerens (og alle andres!) jobb å spørre hvordan man kan tilpasse eller endre det man gjør i hverdagen for å belaste miljøet minst mulig.

Takk igjen for at dere leder oss mot mer bærekraftige løsninger gjennom god design, Goods! Gratulerer!