Illustrerte bysykler rulles ut i Oslo

Grafill samarbeider med Oslo Bysykkel og OBOS på et unikt prosjekt. 300 illustrerte sykler rulles i disse dager ut i gatene i forbindelse med studiestart på byens universitet og høyskoler. Målet er å gjøre studenter og alle andre byboere oppmerksomme på byens sykkeltilbud.

Foto: Gilles & Cecilie Studio

Foto: Gilles & Cecilie Studio

– Grafills jobb er å fremme våre fag og fagutøvere. Vi synes det er kjempegøy at noen av landets beste illustratører har fått i oppgave å illustrere bysyklene slik at de i større grad kommuniserer ut til omgivelsene. Med den grønne bølgen som rir Oslo har vi, takket være OBOS og Oslo Bysykkel mulighet til både å bidra til at flere sykler og samtidig et visuelt mer spennende og interessant byrom, sier daglig leder i Grafill, Lene Renneflott.

Mer enn 70.000 mennesker i Oslo bruker bysyklene årlig og i 2017 ble det syklet over 2,6 millioner turer. Åtte illustratører som alle har vunnet priser i blant annet Visuelt og Årets vakreste Bøker tok utfordringen med å illustrere 300 sykler. Briefen var å lage en illustrasjon som gjør det attraktiv å bruke bysykkelen. Utgangspunktet var favorittsted i byen eller hvorfor bysykling er bra, illustrasjonene kunne være praktisk og realistisk eller noe helt fantasifullt, eneste betingelse var at de skulle dekke begge sider av bakskjermen på sykkelen.

Gilles og Cecilie Studio har kurert prosjektet og laget en fin liten film sammen med filmskaper Karoline Finnema, med musikk av Adam Karsen. Filmen ser du her:

Spill video

Bysykkel Illustrert

01:00

Illustratører #

Ingrid Rognstad @ingridfleur
Kristoffer Kjølberg @kristoffer.kjolberg
Åge Peterson @aagepeterson
Lars Fiske @fiskedada
Nina Børke/ Werksemd @werksemd
Fredrik Rysjedal @veslefrik
Darling Clementine @darlingclementine.no
Gilles & Cecilie Studio @gilles_cecilie

Kurator: Cecilie Maurud Barstad/ Gilles & Cecilie Studio

Oslo Bysykkel
Bysykkelordningen er et samarbeid mellom Oslo kommune og Clear Channel Norway AS, der kommunen stiller offentlig reklameplass til rådighet og får et bysykkeltilbud tilbake. OBOS finansierer bysykkelordningen de nærmeste tre årene.

#BysykkelIllustrert

Om illustratørene og illustrasjonene #


FREDRIK RYSJEDAL

Eg er teikneserieskapar som for tida arbeider i to veldig ulike format. Gjennom fanzineformatet får eg jobba med teikning og grafisk trykk, og gjennom den digitale teikneserien får eg eksperimentert med nye og grenselause teikneserieformer. Er for tida særskild opptatt av dokumentariske forteljingar og satirisk drama.

Tittel:
Døgnvill

Dei beste dagane er dei tomme dagane der aktiviteter berre oppstår. Dei dagane ein heng med vener og held på ut i dei seine nattetimane. Då er friheten å ha ein sykkel. Rutetabellen, som for mange set ein stoppar på kvelden, kan segle sin eigen sjø.

Eg, og egentlig heile familien min, lærte å sykle på «Skralla» ein blå DBS damesykkel-modell frå 1950. Eg har sykla sidan.

-

ÅGE PETERSON

Åge uteksaminerte med master i visuell kommunikasjon på KHiB/KMD i 2011, har jobbet som designer i tre år etter det, samt som typografi-lærer og veileder på KHiB frem til 2016. Bosatt i Bergen, jobber i dag som freelance illustratør på fulltid, for det meste med redaksjonell illustrasjon, for blant annet Dagens Næringsliv, Aftenposten, Prosa, Arkitektnytt, Psykologtidsskriftet og Monocle Magazine. Har vunnet fire Visuelt gull som illustratør, og debuterte med sin første tegneserienovelle i 2017 på Blokk forlag.

Tittel:
Å, hjul med din glede!

Med illustrasjonen ønsket jeg å uttrykke entusiasmen min for hvordan sykkelen nå preger byen i så stor grad. Litt som et motstykke til filmen Biler av Pixar. Syklismens tid er kommet.

Liker å sykle, men eier ikke sykkel selv, så er dermed aktiv bruker av bysykkel tilbudet.

-

DALING CELEMENTINE

Darling Clementine, som består av Tonje Holand og Ingrid Reithaug, har siden 2006 rukket å bli et etablert merkenavn. Deres fargesterke og stilsikre illustrasjoner pryder blant annet bøker, emballasje og ikke minst deres egen produktlinje under samme navn. Darling Clementine er representert av illustrasjonsagenturet byHands i Norge.

Tittel: Oslo

Etter en lang og deilig sommer var vi inspirert til å lage en liten homage til Oslo, vår favoritt by! Vi tar årlig en tur ut til hovedøya for en pustepause fra byen, og vi blir alltid like begeistret over hvilke fine naturperler vi har, så tett opptil sentrum.

Vi sykler daglig og synes det er en helt uunnværlig luksus! Man kommer så raskt fra A til B med sykkel i Oslo, samtidig som det er bra for både lommebok, helse og miljø. Vi hadde dog satt stor pris på om det ble lagt bedre til rette for syklister i trafikken, da det føles litt som om det er med livet som innsats å sykle i denne byen noen ganger!

-

KRISTOFFER KJØLBERG

Jeg jobber med illustrasjon og tegneserier om hverandre, og prøver etter beste evne å gjøre det jeg blir bedt om uten å skape vanskeligheter for andre. Jeg jobber som frilanser og holder til i illustrasjonsfelleskapet Illustrinati på Grønland i Oslo. I tillegg er jeg tilknyttet tegneserie- og kunstkollektivet Dongery. Jeg foretrekker å lage tegninger som er litt morsomme, men ikke altfor morsomme.

Tittel: Oslo Bysyklus

Jeg ville tegne forskjellige måter bysykler kan brukes på. Den ene siden viser en servitør på sykkel. Den andre viser en som sykler tur med hunden sin.

Jeg elsker å sykle, særlig i nedoverbakker.

-

LARS FISKE

Lars Fiske har arbeidet som illustratør og tegneserieskaper siden midten av 1980-tallet. Han har gitt ut flere tegneserie- og barnebøker og illustrert alt fra avisartikler til barinnredninger.

Tittel: Pedal gal

Det smidige med sykkel. Ingen ventetid/tidtabell. Få barrierer. Jeg tok utgangspunkt i den spesielle formen; sykkelskjermen, og lot mine syklister tråkke energisk langs denne.

Jeg flyttet til Oslo i 1994 og har syklet på kryss og tvers av byen siden det.

-

NINA BØRKE/ WERKSEMD

Nina Børke er visuell formgiver i eget byrå Werksemd.

Tittel: Storbyinteraksjon

Det jeg har gått for er et klassisk figurativt uttrykk som beskriver opplevelsen av å være i tett interaksjon med omgivelsene som sykling i storby tilbyr.

-

GILLES & CECILIE STUDIO

Er en fransk-norsk illustratørduo basert i London. De møttes under en brannalarm da de studerte på Central Saint Martins og har siden det samarbeidet med ide, form og farge på alle flater.

Tittel: Tigerstaden

Vi har illustrert et fantasifullt kappløp av karakterer som alle elsker følelsen av å sykle. De sykler for å få vind i håret, for spenning og for å slå av en prat med andre syklister de møter på sin vei. De illustrerte også syklister i verdensrommet som en metafor til hvor mye plass man får til seg selv når man sykler i motsetning til å være på en fullstappet buss.

Gilles og Cecilie er begge syklister i byen. I London sykler de hver dag fra Highbury der de bor til studio i Shoreditch. Det er 5 kilometer i nedoverbakke til studio og 5 kilometer i oppoverbakke hjem igjen. De liker å sykle i bakgater og oppdager alltid nye veier. Sykling er en viktig kilde til inspirasjon, avkobling i tillegg til at man kommer seg lett dit man skal.

-

INGRID ROGNSTAD

Ingrid er illustratør og utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun jobber blant annet for magasiner, aviser, reklame og forlag, og ved siden av det lager hun illustrasjoner som hun selger som plakater, kort med mer.

Tittel: Jenter

Det å være ung handler ofte om å gjøre ting sammen med sin gjeng. Ingrid har illustrert jenter som henger, jenter som sykler, jenter som bare er sammen,

Ingrid sykler hele året, i regn og i sol.