Grafill-stipend ble utsmykning


Kim Frydenlund Grane og Torgeir Stige er to nyutdannede norske grafiske designere som i fjor mottok et forsknings-stipend fra Grafill til et utsmykningsprosjekt på Danmarksplass i Bergen. Nå har de akkurat blitt ferdige med et lignende prosjekt i København, hvor de i fjor vant en konkurranse i regi av Metroselskapet om utsmykking av en metrobyggeplass i Hans Egedes Gade.

Utsnitt 1

Kim Frydenlund Grane er Cand. design i Visuell kommunikasjon fra Danmarks Designskole, og Torgeir Stige har Master i Visuell kommunikasjon fra Kunsthøgskolen i Bergen. Utsmykningen i København er et resultat av en konkurranse som de har vunnet i regi av Metroselskapet.

Kim og Torgeir hadde et ønske om å la de som bor i nærheten av området, og som skal leve med det, få lov til at sette sitt personlige preg på utsmykningen. Ved å skape et fiktivt rom, tar utsmykningen det okkuperte byrom tilbake. Mennesker som beveger seg forbi, skal ikke se på det som et fremmedelement, men som en invitasjon til å bli litt bedre kjent med noen av naboene og deres nærområde.

Torgeir forteller: - Vi kom i kontakt med de som bor der, og har spurt om deres forhold til de ting som de eier og har hjemme. Vi samlet inn fotografier og har brukt det innsamlede materialet i utsmykningen. Det vi samlet inn brukte vi til å "møblere" illustrerte leiligheter. Det blir således en visuell fortelling, som avspeiler de mennesker som bor i området.

Kim utdyper. - Vi vil gjerne at beboerne får et personlig forhold til utsmykningen. At de kan gjenkjenne noen av sine eiendeler eller gjenstander de har sett i nærområdet. Kanskje finner de sin kosebamse, eller naboens elefant på noen av veggene. Vi håper at dette vil gjøre det litt morsommere å bo så tett på en byggeplass i så lang tid.

Projektet er en del av et større utsmykningsprojekt, som finnes på mange av Cityringens byggeplasser. Projektet heter Byens Hegn, og er et samarbeid mellem Metroselskabet, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune.

www.m.dk/byenshegn

http://cargocollective.com/kanalje

cargocollective.com/frydenl...