Minneord: En nestor i designbransjen

Vi minnes Carl Tørris Christensen 26. oktober 1937 - 25. januar 2021.

Carl Tørris Christensen, her fotografert i forbindelse med et intervju til Grafills 25 års jubileum (foto Kim Jakobsen To).

Carl Tørris Christensen, her fotografert i forbindelse med et intervju til Grafills 25 års jubileum (foto Kim Jakobsen To).

Carl Tørris Christensen, for mange i designbransjen best kjent som Calle Christensen, var Grafills første styreleder og en av de som tidligst satte sitt preg på den profesjonelle merkevarebyggingen i Norge. Han var gift med Bente og har sønnene Ivar og Anders.

Calle ble utdannet ved Den Grafiske Højskole i København. Han har vært en viktig røst i designbransjen, og blitt kalt en toneangivende pioner med unik teft for det identitetsgivende. I dag er TINE en selvfølge blant Norges største merkevarer og merkevarebyggere, men på begynnelsen av 90-tallet var det få som tenkte at Norske Meierier trengte et merke og få designere som visste at branding skulle bli en så stor del av deres virke.

Sammen med Leif Anisdahl etablerte Calle i 1966 ikoniske Anisdahl/Christensen, et av Norges aller første designbyråer. Alle som jobber med design og visuell identitet har tråkket i deres spor siden sekstitallet. Senere var han med å starte Christensen Lund sammen med Per Magne Lund, før han de siste årene av sitt yrkesliv var leder for BrandHouse Design der han jobbet tett med sønnen Anders. I 2005 mottok Calle og Leif Anisdahl i fellesskap Klassikerprisen for sitt bidrag til norsk design. Hedersprisen tildeles faglige utøvere som har holdt høy kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år.

Calle satte sitt preg på den norske folkesjela som hjernen bak kjente merkevarer som Gilde, Hennig-Olsen, Telenor og DnB. For ikke å glemme hans arbeid med TINE og Jotun fabrikker. Med kritisk blikk var han en engasjert pådriver for helhetstenkning rundt identitet, design og kommunikasjon.

Han bidro også til å samle fagene og få på plass det han kalte «en skikkelig organisasjon». Da Norske grafiske designere og Norsk illustratørforbund slo seg sammen til Grafill i 1991, tok Calle på seg vervet som organisasjonens første styreleder. Målet hans var en organisasjon som samlet og frontet fagene. Grafill gjør fortsatt sitt beste for å oppfylle hans visjon.

Calle var kjent for sin strategiske tilnærming til designfaget, og som en hærfører med sterk rettferdighetssans, opptatt av å gjøre andre gode. Han lærte gjerne bort alt han kunne og satte sitt preg på alle som jobbet med ham. Aktiv og faglig engasjert til det siste, i 2018 skrev og utga han boken «Design og identitet». Med Carl Tørris Christensens bortgang har designfaget mistet en nestor og en sterk påvirker.

Carl Tørris Christensen bisettes i Nordstrand kirke 4. februar 2021.

Våre tanker går til hans nærmeste.

Per Magne Lund, Wanda Grimsgaard, Morten Berner og Lene Renneflott