Disse er nominert til Årets tegneserie 2024

Årets tegneserie deles ut av Serieteket (Deichman Grünerløkka), Grafill og Tegnerforbundet, og går til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå. Juryen har nå valgt ut de nominerte, vi gratulerer!

At kollage nomierte 2024

Her er de nominerte til Årets tegneserie 2024 med juryens begrunnelse. Prisen deles ut under tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo, 5.–8. juni.

NAGEL BOK 2 - INGEN VEI TILBAKE
Sigbjørn Lilleeng 
Strand

Sigbjørn Lilleengs stil er nå blitt så bra at vi trygt kan kalle dette mesterverket … Lillengsk! Med Nagel 2 mener juryen at vi går en klassikerserie i møte. Selv om tegneserieskaperen har sagt å være inspirert av storheter som Jeff Smith, er Nagel-universet aldri uoriginalt. Lilleeng vet å ta de unge leserne på alvor hele veien i en meget godt laget sci-fi full av litterære virkemidler som speiler vårt eget samfunn.

MORA MI
Trond Bredesen
No Comprendo Press

Trond Bredesen, som har jobbet med illustrasjon i en årrekke, debuterer sterkt som tegneserieskaper med boken Mora mi. Med en ypperlig blanding av sårhet og humor skildrer han sin mors alderdom med en mesterlig strek. Dialogen er sparsom, men bildene gir oss dybde og et rikholdig spekter av ulike følelser. Vi får bli med langt inn i intimsfæren der vi som lesere får kjenne på noe av det samme ubehaget som de pårørende antakelig gjør, men takket være kjærligheten og respekten som ligger bak fortellingen, kjennes det likevel ikke påtrengende.

DRONEFANGEREN
Øyvind Torseter
Cappelen Damm

Med "Dronefangeren" spiller Øyvind Torseter på kjente elementer fra pandemi, zombieapokalypse og eventyret om rottefangeren fra Hameln, og spinner det på mesterlig vis om til en unik historie. Man oppdager stadig nye detaljer i de rikholdige tegningene og historien formidler humor og alvor i en skjønn forening. 
Dette er en bok som tåler å bli lest flere ganger og som passer like godt for liten som for stor.

GRIP DEN FØKKINGS DAGEN
Kjersti Synneva Moen
Aschehoug

Kjersti Synneva Moen debuterer sterkt med en fargesprakende tegneserieroman om de vanskelige siste årene av oppveksten. Med stilsikker penn harselerer hun med visdomsord, mansplaining og kunstskoler. Det er allmenngyldig og bra, og som lesere heier vi på Amalie, bokens kule protagonist, gjennom hele boken.

MEN HVEM ER DU?
Martin Ernstsen
Gyldendal

Martin Ernstsen skildrer mesterlig og nært farens alzheimersdiagnose. Selv om det til tider er vondt, balanserer Ernstsen boken på mesterlig vis med minnerike stunder fra fortiden og inspirerte, detaljerte tegninger som får leseren til å ville ha mer fra første stund. Skildringen av et far-sønn-forhold som tidvis har vært vanskelig gir ekstra dybde og spenning til historien. Med denne høyst personlige boken befester Ernstsen seg som en svært dyktig tegneserieskaper som mestrer kunsten å lage fengende tegneserieromaner om mellommenneskelig drama.
 

Les mer om Årets tegneserie

Les mer om Oslo Comics Expo