Bokbransjens gave til Prinsessen

I dag fyller H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra 18 år. Fra en samlet bokbransje får hun et utvalg bøker av norske forfattere, oversettere, tegneserieskapere og illustratører.

En samlet bokbransje sender prinsesse Ingrid Alexandra en litteratursamling som dannelsesgave til 18-årsdagen (foto Ida Bjørvik, Det kongelige hoff).

En samlet bokbransje sender prinsesse Ingrid Alexandra en litteratursamling som dannelsesgave til 18-årsdagen (foto Ida Bjørvik, Det kongelige hoff).

Grafill gratulerer Prinsessen med dagen. Vi er glad for at hennes dannelsesgave inkluderer tegneserier og illustrerte bøker i en tid der visuell litteratur får stadig større betydning.

- En samlet bokbransje ønsker å dele det fremste av ny norsk litteratur med H.K.H. Prinsesse Ingrid Alexandra. At det utgis og leses litteratur er vesentlig for samfunnet og for den enkelte. Lesing har en rekke positive effekter for helse og utvikling, og det at vi leser bøker har vært og er grunnleggende for menneskets dannelse, sier direktør i Forleggerforeningen Heidi Austlid, på vegne av giverne.

Bøkene i samlingen er hedret med noen av Norges viktigste litteraturpriser, utgitt på norske forlag av landets fremste forfattere, oversettere, tegneserieskapere og illustratører.

Som en del av gaven får Prinsessen også et kunstkort, skapt i ett eksemplar for anledningen. Kortet er laget av illustratør og barnebokforfatter Kristin Roskifte.

Gaven gis av forleggere i Forleggerforeningen, bokhandlere i Bokhandlerforeningen og forfattere og oversettere, tegneserieskapere og illustratører i Den norske forfatterforening, Forfatterforbundet, Grafill, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Norsk Oversetterforening og Norske barne- og ungdomsbokforfattere.

Litteraturgaven er sammensatt av et utvalg av de siste års vinnere av Brageprisen, Kritikerprisen, Bokhandlerprisen, Bokhandelens sakprosapris, Vesaasprisen, Rosettaprisen, Bastianprisen, Uprisen, Årets tegneserie og Arbeiderlitteraturprisen.