Årets nykommerpris til designer Thanee Andino
Hvert år deler Design Region Bergen ut priser til designstudenter. Thanee Andino vant prisen årets nykommer innen visuell kommunikasjon for masterprosjektet Dreams in Transition. Gratulerer!
Juryen har latt seg imponere over prosjektet, og gjennomføringen har sterke kvaliteter. Kompleksiteten med de ulike dimensjonene og det brede spennet fra digitalt til fysisk er spennende. Juryen betegner prosjektet som fengslende, og trekker blant annet frem den visuelle måten prosessen er beskrevet på, gjennom en godt gjennomarbeidet film.
Juryen for prisen visuell kommunikasjon har bestått av Askild Meltvik fra Haltenbanken, Truls Petter Bergh fra Cure, Camilla Aadland Jensen fra Netlife og Margrete Birkeland fra Sans.
Thanee forteller om seg selv:
Dreams in Transition er en refleksjon og respons fokusert på dilemmaene unge innvandrerkvinner møter i en kulturell overgang til et nytt samfunn. Prosjektet utforsker betydningen av semiose i materialene som brukes, teknologien og hvordan populærkulturen påvirker den unge generasjonen. Design kan ta del i betydelig endring ved å forstå og adressere makt, rase, klasse og kjønn, og dermed fremme kulturell utveksling, revisjon og sosial transformasjon. Ved å samarbeide tett med organisasjonen Papillon Bergen, forsøker prosjektet å forsterke følelsen av individualitet og å representerere unge kvinner i en flerdimensjonal tilnærming, i stedet for bare som innvandrerkvinner. Derfor omfavner dette prosjektet deres komplekse identiteter som en metamorf konstruksjon og inviterer andre til å gjøre det samme.
Jeg begynte i arkitektur og interiørdesign fra Honduras, hvor jeg opprinnelig kommer fra. Senere bestemte jeg meg for å starte en karriere her i Norge, med fokus på design for å bli en tverrfaglig designer. Design har uendelige muligheter, og det er for vanskelig å ha én retning eller spesifikt fokus. Jeg syntes det var utrolig tiltalende å ha en følelse av frihet i å være en tverrfaglig designer. Jeg har ikke tenkt å bli en ekspert, og jeg vil heller ikke begrense kreativiteten min innen et bestemt designområde.
Min filosofi forsøker ikke å forklare eller gi mening om situasjoner der det er forhåndsetablerte teoretiske rammer. I stedet pleier jeg å navigere og spore strømmene av kraft og motstand og hvordan de manifesterer seg i materialitet og praksis reflektert i beslutningsprosessen om hva som kan styrkes eller opprettholdes, reduseres eller rives. Dermed peke på grunnleggende endringer som må bevares eller støttes i det sosiotekniske systemet for å gi plass til noe nytt. Som designere må vi nøye konstruere en forhandling mellom hva som er designet og udesignet, motstanden og skjørheten, det moderne og det tradisjonelle, som er et fremtredende aspekt i det jeg viser ut.