Animasjon på Operaen


Den finske komponisten Kaija Saariaho er verdens mest kjente nålevende kvinnelige samtidskomponist. Hennes opera L'amour de loin – kjærlighet på avstand fra 2000 har allerede rukket å bli en moderne klassiker. Til helgen fremføres den to ganger ved Den Norske Opera & Ballett – uten tradisjonell regi, men med en animasjonsfilm signert står kunstnerduoen Elmgreen & Dragset.

Animasjon Operaen

Operaen, som hadde premiere ved Salzburgfestspillene i 2000, har blitt satt opp flere ganger i Europa, Midtøsten og Canada med stor suksess. Librettoen er skrevet av den prisbelønte fransk-libanesiske forfatteren Amin Maalouf, med utgangspunkt i kjærlighetstekster fra 1100-tallet om trubadurprinsen Jaufré Rudel som elsker Clémence, en kvinne han bare har hørt om, men aldri møtt.

Operaen presenteres uten tradisjonell regi, men med en animasjonsfilm av kunstnerduoen Elmgreen & Dragset, som lager en bro mellom den høviske avstandskjærligheten fra middelalderen og vår tids nettkultur. På samme måte knytter også Saariahos musikk an til både modernitet og middelalder gjennom sine langsomt bevegende klangflater og dynamikk. Denne produksjonen av L'amour de loin hadde premiere under Festspillene i Bergen i 2008.