Bokkunstprisen til Rune Døli

Rune Døli er tildelt Bokkunstprisen 2021 for sitt mangeårige arbeid innen bokdesign. Prisen ble delt ut under Årets vakreste Bøker prisutdelingen onsdag kveld.

Dsc 5194

Bokkunstprisen berømmer en betydelig innsats for utgivelse av kvalitetsbøker, og ble første gang delt ut i 1957. Det er hovedstyret i Grafill som står for utvelgelsen.

Hovedstyrets begrunnelse #

Bokkunstprisen deles i år ut til en svært merittert utøver. Ikke bare har vedkommende vært blant de mestvinnende i Årets vakreste Bøker – han er også høyst sannsynlig den designeren i Norge med flest NM-medaljer. De færreste er nemlig klar over at han står med ti individuelle NM-gull, og totalt 29 individuelle NM-medaljer i svømming fra perioden 1993–1999.

Etter at svømmekarrieren ble lagt på hylla begynte Rune Døli å studere ved Skolen for grafisk design i Oslo. Siden har han i all hovedsak arbeidet med design av bøker, og det seneste tiåret har han vært blant dem som i størst grad har preget utviklingen av bokdesign her til lands.

Ved to anledninger har Rune Døli vunnet «Årets vakreste Bok» – i 2012 for Betongoverflater (Gyldendal), som han designet sammen med Joaõ Doria, og i 2017 for monumentalverket Bård Breivik – I’d love the key to the master lock (Fagbokforlaget). Begge disse bøkene er gode eksempler på Rune Dølis arbeid som bokdesigner – både gjennom størrelsen, omfanget og kompleksiteten i prosjektene.

Dølis bøker er ofte omfattende bokprosjekter – billedtunge verk, kunstbøker eller andre former for fagbøker og sakprosa – bøker med komplekst innhold og mange ulike bestanddeler. Ofte er bøkene hans gjennomført og grundig designet fra perm til perm – hvor bokens helheten, så vel som alle detaljer er godt ivaretatt. Arbeidene hans kan beskrives med konsekvente papir- og materialvalg, håndverksmessig god typografi, gjennomtenkte og funksjonelle systemer og layoutvalg. Ofte er virkemidlene forsiktige, men hvor han klarer å gi innholdet den plassen det fortjener. Gjennom sitt arbeid har han det seneste tiåret bidratt til å heve nivået på norsk bokdesign og bokproduksjon betraktelig.

Det er en stor glede å tildele Runde Døli Bokkunstprisen – det nærmeste en bokdesignere kommer en kongepokal.

Les stort intervju med prisvinneren