Påskepause i en tid som krever nye triks

Selv om mange kjemper for å få ting til å gå i hop nå, så får vi alle en tvungen pause med påsken. Bruk den godt. Restituer deg slik at du har krefter til det som kommer etterpå. Ønsker dere alle en riktig god påske!

Lene og Sam tar seg en pause i skogen og øver på nye ferdigheter (foto Jeppe Grüner)

Lene og Sam tar seg en pause i skogen og øver på nye ferdigheter (foto Jeppe Grüner)

Ta en liten pust i bakken nå – vi er her fortsatt for deg etter påsken
Mye har skjedd etter at pandemivarslet slo over oss og Erna sendte de aller fleste hjem. Mange har blitt kastet inn i en helt ny hverdag der de sjonglerer hjemmekontor og hjemmeskole, mens andre er permittert med plutselig tvungen «fri» og mye tid til å bekymre seg. Enkelte designere er definert som samfunnskritisk personell og jobber på spreng for å få på plass nye NAV-systemer som ingen noensinne hadde forestilt seg at vi skulle trenge. Uansett er dagene for de fleste preget av annerledeshet og usikkerhet. De fleste gjør nye ting, eller gamle ting på en ny måte, så og si hver dag nå. Det er krevende å tilpasse seg og lære noe nytt, men det er enda mer krevende når det skjer under stress eller press. Derfor er det viktig med pauser.

Heldigvis er vi en omstillingsdyktig bransje
Jeg er imponert over hvordan så mange av utøverne jeg har snakket med så langt håndterer den nye hverdagen. Kanskje er det fordi vi er vant med mye uforutsigbarhet fra før? Det er ofte korte tidshorisonter i det evige deadline-landskapet som designere og illustratører lever i. Mange er erfarne etter årevis med oppdagelsesreiser både opp og ned i oppdragenes bølgedaler. Flere er heldigvis godt digitalisert fra før og like operative uansett hvor de er. Andre har hatt arbeidsplassen sin i hjørnet av stua i årevis og fortsetter i grunnen som før, men med enda større usikkerhet. Det at vi er motstandsdyktige, at vi tåler mye, er det som kommer til å gjøre at vår bransje overlever denne krisen. Det at vi er fleksible og omstillingsdyktige har allerede bidratt til at mange raskt har rigget seg om. Med unntak av de som er syke eller som har omsorg for barn eller andre, så er de fleste av våre medlemmer fortsatt i full stand til å levere det kundene trenger selv om de ikke kan møtes fysisk.

Det vi trenger nå er at kundene holder oppdragene i gang
Det var med glede vi fikk innblikk i dugnadsånden hos en stor offentlig aktør som NRK – som gjør alt de kan for å holde designoppdragene sine i gang selv om de ikke kan jobbe sammen på Marienlyst, men må få ting til å funke fra hjemmekontorene til de mange titalls personene som er involvert. Vi får også tilbakemeldinger om at forlagene holder hjulene i gang og fortsetter med sine planlagte bokprosjekter. Det betyr mye for de mange som har oppdrag der.

Samtidig bekymrer vi oss for at mange medlemmer mister oppdrag eller sliter med å få kunder til å holde liv i påbegynte prosjekter. Beslutningsprosesser som var lange fra før virker nærmest umulige i en del virksomheter akkurat nå. Det påvirker vår og mange andre bransjer enormt. Særlig offentlig sektor må være sitt ansvar bevisst og holde hjulene i gang. Vi ber derfor Næringsdepartementet om å gi enda klarere beskjed om at Norge ikke har råd til å miste moment i allerede planlagte og budsjetterte prosjekter, men at alle må kjøre på!

Dette er ikke tiden for gratisarbeid
Det vi derimot ikke trenger nå, er flere henvendelser om gratis såkalt dugnadsarbeid for profesjonelle tjenester. Som nasjon er vi absolutt inne i en dugnadstid der vi alle må bidra for å sikre godt og forsvarlig smittevern, der vi alle kan gjøre vårt for å holde en nærbedrift gående, eller hjelpe noen som er isolert og alene med å handle. Det er viktig dugnadsarbeid, det! Men når både Grafills administrasjon og medlemmer nå får flere forespørsler fra profesjonelle aktører med egne midler som ber om gratis design- og kommunikasjonsarbeid i stort monn, utnyttes og undergraves dugnadsånden. Dette er dårlig ressursutnyttelse og devaluering av hele vår bransje. Slikt gratisarbeid vil også gjøre verdiopphentingen lang, tung og vanskelig når samfunnet en gang normaliseres. Her sier vi i Grafill tydelig i fra: betal for tjenester og hold økonomien i gang, det er samfunnsdugnad det!

Viktig mulighet for utbetalinger til illustratører og tegneserieskapere
Er du publisert illustratør eller tegneserieskaper har du mest sannsynlig krav på en utbetaling fra BONO i forbindelse med de nye reglene for privatkopiering. Skjema er kort og enkelt. Fyll ut og send inn!

Følg smittevernsreglene og ha tillit til krisepakkene
I skrivende stund ser det ut som koronasmitten i Norge er i ferd med å komme under kontroll. En viktig trøst når det går på stor økonomisk bekostning for mange akkurat nå. Fortsett derfor å følge smittevernreglene.

Det er nå kommet flere krisepakker fra myndighetene som skal hjelpe frilansere, selvstendig næringsdrivende og små- og mellomstore bedrifter. Sørg for å benytte dere av disse! I Grafill følger vi nøye med på utviklingen og så langt ser det ut som de fleste vil bli ivaretatt. Følg med på Koronasidene våre. Vi oppdaterer dem fortløpende. Er du i tvil, så ta kontakt. Vi vil gjerne hjelpe deg.

For at vi skal være sikre på at vi skjønner mest mulig av hvordan koronakrisen rammer deg og din arbeidssituasjon har vi utviklet et spørreskjema med noen få spørsmål. Den er åpen i påsken og vi håper så mange som mulig vil svare. Jo mer vi vet om hvordan bransjen preges av Korona, jo bedre kan vi hjelpe.

Litt nesten-normalisering kan gjøre godt det også
Selv om avlyste arrangementer og utstillinger har gitt oss i Grafill nødvendig tid og mulighet til å rigge oss om for å hjelpe medlemmer, så kan det være godt at noen ting går sin vante gang. Grafills styre har derfor besluttet at prisutdelingen for Visueltkonkurransen skal gå digitalt, åpent og gratis for alle. Vi har allerede fått mange påmeldinger og håper at streaming med Steinar Sagen kan gi alle et felles faglig avbrekk, en opplevelse av samhold og de nominerte mulighet til å markedsføre seg.

Ikke bekymre deg mer enn du må nå, ta litt fri!
Jeg vet at det ikke nødvendigvis er så lett å bare slippe bekymringer hvis du ikke aner hva som kommer eller hvordan du skal få smør på brødskiva. Sliter du skikkelig eller vet om noen andre som gjør det, så husk at vi har et godt samarbeid med Mental Helse og deres hjelpetelefoner. Det er et bra sted og starte. Ingen må sitte alene med bekymringer og frykt nå. Det er hjelp å få.

Alle trenger å restituere seg og hente krefter for å kunne yte. Hva som gir påfyll kan være veldig forskjellig. Noen trenger å flate ut i sola eller lese en god bok mens andre får krefter av å gå en tur med en god venn eller løpe langt på en skogsti. Alle er de gode oppskrifter på å hente seg inn og slippe bekymringene på litt større avstand. Selv skal jeg gå lange turer i skogen med hunden min Sam og kanskje lære ham noen nye triks. Da klarer jeg i hvert fall ikke bekymre meg samtidig fordi det krever all min konsentrasjon og tilstedeværelse. Ikke fordi Sam ikke lærer fort, men fordi jeg rett og slett ikke er verdens best koordinerte hundetrener. Men, det gjør ikke noe fordi det gir oss begge mye glede - og glede gir energi.

Når helligdagene er over, lover jeg at vi er på plass igjen og gjør det vi kan for å hjelpe deg og alle som jobber innen våre fag gjennom koronakrisen.

God påske!

Lene Renneflott, daglig leder i Grafill