Kunstnernettverket mobiliserer mot stipendkutt


Nesten 1500 kunstnere har i år søkt seg til to stipendordninger som skulle erstatte garantiinntekten. Nå har regjeringen fjernet disse fra budsjettet. – En katastrofe, sier Norske Billedkunstnere til Klassekampen. Regjeringens forslag til budsjett har skapt store bølger i Kunst-Norge etter at det ble lagt fram fredag. Kulturminister Thorhild Widvey (H) vil kutte 15 millioner kroner i kunstnerstipend neste år, noe som betyr at stipendene for etablerte kunstnere og seniorkunstnere skrotes. Disse foreslo de rødgrønne å innføre fra 2014 som erstatning for garantiinntekten, som er i ferd med å fases ut. (­http://www.klassekampen.no/article/20131112/ARTICLE/131119992)

Kunstnernettverket Logo

Kunstnernettverket, som er en sammenslutning av de viktigste kunstnerorganisasjonene i Norge, mener at kuttene er uforståelige og vil sparke beina under mange kunstnerskap. Kunstnernettverket avholdt et ekstraordinært medlemsmøte mandag denne uken, og alle organisasjonene i nettverket stiller seg bak arbeidet for å sikre stipendene og overføringene til Kulturrådet.

– Opp til kamp! Grafill er medlem av Kunstnernettverket og støtter derfor mobiliseringen vi nå ser blant de alle profesjonelle kunstnerne over hele landet. Dagens pressemelding fra Kunstnernettverket forklarer hvorfor, sier daglig leder i Grafill, Martin Biehl.