Hilsen fra daglig leder


Mange av dere husker sikkert at Norges Bank utlyste en konkurranse i desember 2013 om utforming av motiver til en ny seddelserie. Det endte med en invitasjon til åtte deltagere som leverte sine bidrag denne våren, og som ble juryert i sommer. Nå er beslutningen fattet, og tiden er kommet for å offentliggjøre vinneren, og å vise fram de åtte deltagerne – i Grafills lokaler!

Martin

Å avholde konkurranser, og å vise konkurranseutkastene frem for et bredt publikum i etterkant, er en flott gest. Publikum kan da danne seg et inntrykk av de innsende bidragene, sette seg inn i juryens og oppdragsgivers beslutning, samt gjøre seg opp en selvstendig mening.

Min påstand er at slike gester vil engasjere og bevisstgjøre publikum overfor den kommende begivenhet; nemlig utgivelse av nye 50, 100, 200, 500, 1000 kroners sedler. Planen er at de skal gis ut fortløpende fra og med 2017.

Mange av oss husker tilbake til våren 2000 da det ble avsluttet en åpen internasjonal arkitektkonkurranse om utforming av nytt operabygg i Bjørvika. Alle utkastene ble utstilt på Fornebu våren 2000, og ca. 7000 personer besøkte utstillingen. Den store interessen og mediediskusjonene om forslagene skapte en stor og positiv publikumsforventning som i ettertid definitivt har etablert vår nye Opera i Bjørvika i nasjonens bevissthet. Denne inkluderende gesten viste seg å bli starten på en senere udiskutabel suksess.

En konkurranse om et nytt operahus og nye pengesedler er naturligvis to ulike begivenheter, men jeg våger påstanden om at hvordan våre pengesedler er utformet er noe enhver bruker har et forhold til. Utstillingen vil med all sannsynlighet avføde engasjerte synspunkter, ulike meningsytringer i ulike kanaler og forhåpentligvis et bredt folkelig engasjement. Grunnen, tror jeg, er rett og slett at sedlene er ”nasjonens visittkort”, de er noe vi identifiserer oss med, er stolte av og dermed engasjerer oss i.

Forrige gang et bredt publikum fikk ta del i en tilvarende begivenhet var i 1930. Da ble 18 konkurranseutkast vist frem hos Kunstnerforbundet i Oslo, noe som resulterte i kritikeromtale og etterfølgende offentlig debatt.

Norges Bank tok denne gang kontakt med Grafill høsten 2013 med et ønske om å kvalitetssikre konkurransevilkårene til den da forestående 2 trinns konkurransen om utforming av de nye sedlene. Deretter fulgte en forespørsel om innspill til jurysammensetning og den spesialkompetansen en slik jury ville ha behov for. I løpet av den fruktbare og stimulerende dialogen som da oppstod, benyttet Grafill anledningen til forespørre Norges Bank om mulighetene til å stille ut de innsendte arbeidene.

Heldigvis ble dette en realitet, og tirsdag den 7. oktober kl 18.00 kommer Norges Banks sentralbanksjef Øystein Olsen til Grafill for å åpne utstillingen og fortelle det norske folk hvordan sedlene kommer til å se ut i fremtiden.

Det gleder vi oss til. Og du er herved invitert.

Martin Biehl, daglig leder Grafill