Hilsen fra daglig leder


For noen uker siden fikk jeg to telefoner fra Norges Bank. Det er i grunnen ikke så ofte jeg hører noe derfra i mitt daglige virke her i Grafill, men desto mer hyggelig og tilfredsstillende.

Martin Avbutstilling 2013

Norges Bank og Grafill #

Det hadde seg slik at Norges Bank nå for første gang på 20 år skal lage nye sedler. Både 50, 100, 200, 500 og 1000 kroners sedler. Dette vil innebære at alle valørene skal få nye motiver på for- og bakside. En stor og viktig sak for Norges Bank, og derfor ville de kvalitetssikre selve konkurransen og prosessen for å få best mulig resultat.

Den første telefonen var fra Norges Banks advokatforbindelse som arbeidet med konkurransevilkårene. ”Da har du kommet til rett sted” svarte jeg. ”Grafills advokat vil naturligvis hjelpe deg til å utforme og kvalitetssikre vilkårene for konkurransen slik at dere blir sikret et best mulig resultat. Og vi skal sammen sørge for at konkurransevilkårene er utformet slik at alt kreativt arbeid honoreres og det konkurreres på like vilkår” kunne jeg fortelle. Resultatet ble et møte mellom de to advokatene, og en ferdigstilling og kvalitetssikring av konkurransevilkår før utlysningen. Bra!

Den neste telefonen var fra konkurransesekretæren. Norges Bank trengte spesialkompetanse inn i juryen fra Grafill. ”Har dere noen seddeldesignere å anbefale?” var spørsmålet. ”Tja, siden det er 20 år siden sist det ble laget nye sedler i Norge, så er jeg sannelig ikke sikker” svarte jeg spøkefullt. ”Men, naturligvis vil mange av våre medlemmer være aktuelle og vil kunne bidra med spesialkompetanse i juryen” svarte jeg videre. Juryens sammensetning ble så diskutert, og hva Norges Bank var ute etter. Vi behandlet saken i Grafills hovedstyre, og vi har valgt grafisk designer Aud Gloppen inn i Norges Banks jury. Aud er som dere sikkert vet tidligere Bokkunstprisvinner og Professor II i grafisk design, typografi og redaksjonell design ved Høgskolen i Gjøvik. Hun er kjent og respektert for sin utforming av bokomslag og tidsskrifter og hun har mottatt en rekke priser for sin stilsikre, tidløse og ofte enkle design. Aud ble oppringt og takket ja til å sitte i juryen, og Norges Bank og Grafill er meget tilfreds med valget. Vår fagkompetanse blir verdsatt og etterspurt. Bra!

Hva er det jeg vil jeg si med dette? Jo, Grafill er stedet Norges Bank søker råd og veiledning når noe så viktig som nye sedler skal lages. Det betyr at vi er en organisasjon å regne med og en organisasjon som er synlig. Ulike aktører der ute finner fram til oss når gode råd skal fås. Det er bra!

Derfor gleder jeg meg litt ekstra til å se de nye sedlene.

God jul fra alle oss i Grafill.