Hilsen fra daglig leder


Hei alle sammen.

Martin Kunstneraksjon 2600 1950

Mange ting å melde herfra en fredag ettermiddag. Vi kom i mål i går kveld med en ny fordelingsavtale om digital kopiering i skoleverket. Forhandlingen har pågått i nærmere 1 år, og vi er enige med både utgiversiden og de andre utøverorganisasjonene i Kopinor-systemet. Fordelingen følger i hovedtrekk prinsippene fra fordelingen på papir, og vederlaget innebærer at Grafill mottar et betydelig vederlag fra et voksende område. Det gledelige i dette er at vi ser klare tendenser til at bruk av fagtegning og illustrasjon øker prosentmessig mer enn de fleste andre områder, noe som betyr økende vederlagsutbetalinger fra Kopinor.

Videre kommer vi til å implementere en ny medlemsdatabase i januar. Flere funksjoner, bedre oversikt for oss og våre medlemmer, samt flere integrerte løsninger i selve databasen er hovedsakelig årsaken til at vi gjør dette nå. Det vil bli lettere for dere medlemmer å følge med på hva dere gjør og har gjort overfor oss i Grafill. Dette vil bli et positivt løft, samt redusere feilkilder og treghet i systemet. Vi gleder oss til dette.

R21 har blitt det vi drømte om: nemlig en attraktiv møteplass for alle i vår bransje. Vi ser at vi stadig utvider horisonten, og flere og flere finner det interessant å besøke oss, ta del i våre arrangementer og utstillinger og å lære om våre fag. Vi ser at forfattere, forlagsfolk, fotografer, kunstnere og ikke minst flere og flere studenter finner veien til R21. Vi ser med andre ord at store deler av den kreative industrien rettet blikket hit. Straks bikker vi hele 5000 besøkende for 2013! I disse dager legger vi ytterligere planer for å videreutvikle og åpne opp R21 for mer bruk og mer engasjement. Vi har nå vært her i to år og vi har synspunkter på ytterligere utvikling og forbedringer. Det er den dyktige møbeldesigneren og formgiveren Andreas Engesvik som innredet R21 da vi flyttet inn hit, og som nå arbeider med fase 2. Gled dere folkens.

Ellers fattet hovedstyret i Grafill vedtak i går om en ny kompetanseutviklingsplan for Grafill. Den kommer til å hete Grafill kompetanse. En arbeidsgruppe har jobbet i hele høst med å finne struktur, ambisjonsnivå, hvilke områder vi skal fordype oss i, samt potensielle samarbeidspartnere vi kan dra nytte av. Vedtaket innebærer at vi lanserer planen våren 2014, så det er bare å vente litt til. Jeg sier som statsminister Erna Solberg; ingenting er klart før alt er klart.

I disse dagene legger vi også hovedtrekkene i videreutviklingsplanene for de store prosjektene våre, nemlig Årets vakreste bøker og Visuelt. Vi har som sedvanlig hatt grundige evalueringer av begge prosjektene denne høsten, og er motiverte for videre forbedringer og utvikling. Her kommer vi til å fortløpende informere om grepene som er tatt. Som dere sikkert har lagt merke til allerede legger vi Visuelt til høsten neste år. Dette gjør vi fordi mai er full av fridager, mange andre konkurrerende fagseminarer, og at det passer oss her i Grafill mye bedre å ha ett stort arrangement på våren og ett på høsten. Mer informasjon kommer.

Denne uken har - som dere sikkert også har lagt merke til – vært preget av den landsomfattende Kunstneraksjonen. Grafill er medlem av Kunstnernettverket som samler alle profesjonelle kunstnere i Norge. I protest mot den nye regjeringens kuttplaner i kulturbudsjettet – i hovedsak mot kuttplanene overfor Norsk kulturråd, stipendier, samt film - tok Kunstnettverket initiativ til en nasjonal mobilisering. Det kollegiale samholdet i Kunstnernettverket er imponerende sterkt, og vi i Grafill valgte å være med å bidra inn i denne aksjonen. Resultatet var en imponerende landsomfattende mobilisering og en samlet markering av en sterk og samlet gruppe. Jeg legger ved bilde fra utenfor Stortinget på tirsdag denne uken hvor 3-400 mennesker var samlet i protest – deriblant Grafills daglige leder – i en ny og litt uvant positur.

Vi sees!