Magnhild Winsnes: Sakprosabok jeg har et sterkt forhold til

For Magnhild Winsnes, jurymedlem i Årets vakreste Bøker, er det like mye faktaopplysningene som alt det ubesvarte hun fortsatt elsker med Guinnessbøkene.

Guiness Web

Jeg husker så godt han som spiste et helt bjørketre. Eller dama i andre etasje, med hår som treffer gulvet i første. Eller verdens minste julekurv.

Jeg pleide å få en Guinnessbok i året, og ett par av disse har blitt med på alle mine flyttelass. Bøkene var oppslagsverk, med mye tekst og en blanding av farge- og svart/hvittbilder. I seg selv ganske tørre, men med fargesprakende forsider, og i enkelte utgaver, en banner på toppen for å sprite opp. Det var uansett bildene folk ville ha.

Jeg kan fortsatt bla i en Guinnessbok, og bli like forundra og underholdt som da jeg var liten. Den gang så jeg på bildene, men nå får jeg like mye glede av å lese om de andre rekordene. Om Mrs Millicent Barclay som hadde verdensrekord i å være pensjonist, eller verdens lengste maraton -gynging på gyngestol, som varte i 444 timer. Informasjonen er knapp, de lister opp kun opp det aller nødvendigste, men jeg sitter alltid igjen med et drøss spørsmål om hva, hvordan og hvorfor. Det er det jeg elsker med disse bøkene.

Magnhild Winsnes er illustratør og animatør. I 2018 ga hun ut den grafiske romanen "Hysj". For den mottok hun blant annet Kritikerprisen og "Best of show" ved Visueltutdelingen. Hun har illustrert både "Jenteboka" og "Gutteboka", bøker som skal hjelpe alle tenåringer inn i puberteten. Hun veksler mellom bok- og filmverden, så i disse dager er hun kunstnerisk leder på en animert kortfilm av Torill Kove.

Dette er juryen for Årets vakreste Bøker 2022

Årets vakreste Bøker hedrer den visuelle delen av bokbransjen, med særlig vekt på håndverket og formgiverne i bokproduksjoner. Prisene deles ut 13. oktober 2022.

Les mer om Årets vakreste Bøker