Bokkunstprisen til Torpedo

Onsdag kveld ble Torpedo tildelt hedersprisen Bokkunstprisen for sitt mangeårige arbeid innen kunstbokfeltet. Prisen ble delt ut under Årets vakreste Bøker prisutdelingen på Sentralen i Oslo.

Bokkunstprisen til Torpedo (foto Alex Asensi)

Bokkunstprisen til Torpedo (foto Alex Asensi)

Bokkunstprisen berømmer en betydelig innsats for utgivelse av kvalitetsbøker, og ble første gang delt ut i 1957. Siden da har en rekke kulturpersonligheter mottatt den. Det er hovedstyret i Grafill som står for utvelgelsen.

Hovedstyrets begrunnelse:

Rundt årtusenskiftet var det få forlag og utsalgssteder for kunstpublikasjoner og artists’ books i Norge. Oppmerksomheten viet til publisering i kunstfeltet her til lands har vært mer eller mindre ikke-eksisterende. Årets vinner av bokkunstprisen har siden oppstarten i 2005 vært en av de viktigste pådriverne innen dette feltet – både som initiativtaker til arrangementer og utstillinger, utgiver og bokhandel.

Elin Maria Olaussen og Karen Christine Tandberg jobbet først sammen i bokhandelen på Museet for samtidskunst. Da bokhandelen på museet ble besluttet lagt ned, bestemte de seg for å etablere en ny uavhengig kunstbokhandel utenfor institusjonen. Bokhandelen Torpedo ble startet opp i et lite lokale i Hausmannsgate i 2005 og de første årene var Anna Carin Hedberg, Eivind Slettemeås og Pia Søndergaard med på laget. I 2008 ble også Julie Leding med på å utvikle Torpedo videre.

I 2006 utga Torpedo også sin første bok, og i dag teller forlagets katalog i overkant av 40 titler. Siden har Torpedo også vært fast deltager på et stort antall kunstbokmesser i utlandet, og vært del av et internasjonalt nettverk av små kunstbokforlag. På denne måten har de vært et viktig ledd mellom det norske kunstfeltet og det internasjonale kunstbokfeltet. Torpedo har gjort et viktig arbeid med å fremme det norske kunstfeltet i utlandet, samtidig som de har bragt interessante utgivelser og impulser tilbake til Norge. Gjennom forlagsvirksomheten sin har Torpedo samarbeidet med en rekke kunstnere, skribenter og designere – og kanskje med en større bevissthet rundt design enn hva som er vanlig blant forlagene ellers.

I 2016 feiret Torpedo sitt tiårsjubileum med å arrangere kunstbokmessen «One Year Art Book Fair» på Kunstnernes Hus i Oslo, hvor de hadde et program med seminarer, workshops og utstillinger som løp over et helt år. Siden den gang har Torpedo også utviklet seg videre med prosjektene PUB og Nordic Art Press (NAP) i samarbeid med Eller-med-a.

På bakgrunn av deres viktige arbeid innen kunstbokfeltet er det svært fortjent og gledelig å nå kunne tildele dem Bokkunstprisen.

Les intervju med Torpedo

Les mer om Bokkunstprisen