Mosse Sjaastad hedret med Klassikerprisen 2024
Mosse Sjaastad er tildelt Klassikerprisen 2024 for sin betydelige innflytelse på interaksjonsdesign og undervisning innen faget. Vi gratulerer!
Klassikerprisen er Grafills ærespris, og tildeles skapere innen illustrasjon, design, animasjon og visuell kommunikasjon som har holdt høy kvalitet og vært av stor betydning for sitt fag gjennom mange år. Årets prisvinner er Mosse Sjaastad som ble hedret med stående applaus under Visuelt prisutdeling på Chat Noir torsdag kveld. Prisen ble første gang delt ut i 2002 og det er hovedstyret i Grafill som står for utvelgelsen og tildelingen.
Hovedstyres begrunnelse: #
Få har hatt like stor innflytelse på interaksjonsfaget og etterlatt et så stort inntrykk hos så mange av dagens designere som årets Klassikerprisvinner.
På midten av 90-tallet, da vår prisvinner Mosse Sjaastad går ut av Sogn videregående skole med grafisk trykk i kofferten, er det en brytningstid hvor det gamle erstattes med nye digitale uttrykk. Hun reiser til England for å studere, først en bachelor i Communication Media and Illustration ved Kent University of Art & Design, og deretter er hun en av de første i Europa som tar en master i interaksjonsdesign ved Middlesex University. I London jobber hun som freelance illustratør og webdesigner for blant andre Playstation, Audi, British Science Museum og Summerfields, før hun reiser tilbake til Norge for å sette dype spor i norsk designbransje.
I 2000 etablerer Mosse Sjaastad designbyrået Noon sammen med Stine Modal og Anne Vuolab. Med en enorm nysgjerrighet på teknologi og dens muligheter skaper de engasjerende interaktive opplevelser. Forut for sin tid var de opptatt av god brukeropplevelse, funksjonalitet og brukergrensesnitt. Og med friske perspektiver, historiefortelling og banebrytende løsninger som begeistret både teknisk og visuelt, var det lille studioet representert med ikke mindre enn tre nettsider i Taschen forlagets legendariske bok om digital design fra 2003 “Taschen’s 1000 Favorite Websites”.
Samtidig er Sjaastad med og etablerer Grafills første fagruppe for interaksjonsdesign, hvor hun bidrar med å bygge opp ny kompetanse i Norge. Hun skaper også en egen pris for studentarbeider innen interaksjonsdesign som heter Nybakt.
Etter suksessen med Noon startet Mosse som faglærer på Arkitektur og designhøgskolen i Oslo, hvor hun etter hvert ble førsteamanuensis. Her har hun hatt en nøkkelrolle i å utvikle interaksjonsdesignstudiet, undervisningskulturen og fagkulturen. En kultur som gjenspeiler henne – praktisk, pragmatisk, nysgjerrig og kritisk, med dyp respekt for håndverket, og i øyehøyde med bransjen og studentene. Og de som har tatt del i Mosses undervisning vet at undervisningsmåten er en del av læringa. Hennes blikk på teknologi er menneskenært og sosialt, og bransjen kan takke Mosse for at studentene uteksamineres med kunnskap om materialene, forstår interaksjon, mediene og det menneskelige. Hun har et stort nettverk og kobler studentene sine sammen med noen av de råeste folka i bransjen, og skolen har stadig besøk av programmerere, adferdspsykologer og forskere fra inn- og utland. Med en unik dedikasjon sørger hun for ny kunnskap inn til fagfeltet. Hun har drevet legendariske masterkurs og med en enorm arbeidskapasitet har hun veiledet langt over hundre masteroppgaver på AHO de siste ti årene.
Som fagperson kjennetegnes Mosse ved sin evne til avansert fordypning i interaksjonsdesign sammen med en dyp interesse for menneskets psykologi og kognitive funksjoner. Hun er bunnløs nysgjerrig på samspillet mellom teknologi og hvordan den påvirker oss emosjonelt. Hun har en kunnskap om interaksjonsdesign som ikke er bundet av hva teknologien kan gjøre i dag, og er opptatt av å koble håndverk med en større forståelse for hva faget kan utrette.
Klassikerprisen går i år til en anonym designer med en enorm generøsitet til faget og studentene, en som fortsetter å jobbe, fortsetter å være nysgjerrig, fortsetter å se fremover, med en dyp tro på at det er mulig å bruke det digitale til hva som helst. Uten Mosse Sjaastad hadde vi ikke hatt like mange flinke designere som forstod at interaktivitet og å designe det interaktive er en viktig teft.
Vi gratulerer en verdig vinner som minner oss på at interaksjonsdesign ikke er noe vi har løst eller er ferdig med. Det er fremdeles et nytt medium vi må ta på alvor og fortsette å jobbe med.
– Hovedstyret i Grafill