Bruno Oldani - Ridder av 1. klasse


Bruno Oldani har i en mannsalder spilt en meget fremtredende rolle innen grafisk design, typografisk formgivning, illustrasjon, industridesign og fotografi. Torsdag 19. april utnevnes han til Ridder av 1. Klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

2011 Bruno

Samtidig med utnevnelsen torsdag 19. april, vises noen av Brunos mange arbeider. Utstillingen kan ses i Grafills lokaler R21.

Oldani kom til Oslo som 21-åring i 1958 og startet Norges første designkontor. Han er født i Zürich, Sveits, har en fireårs diplomutdanning innen kommunikasjonsdesign hos Paul O. Althaus og ved Kunstgewerbeschule i Zürich. Oldani ble den første i Norge til å utvikle kvalitetsforståelse innen grafisk design. Han har skapt markante arbeider innen et vidt spekter: blant annet frimerker, etiketter, emballasjer, plateomslag, plakater, logoer og grafiske profilprogram samt utstillings–og innredningsdesign. Han er trygt plassert i norsk designhistorie med flere prisvinnende og kjente arbeider.

Siden 1969 har Oldani vært representert på en rekke utstillinger, særlig av plakater. I 2006 hadde han en separatutstilling med 270 arbeider i det verdenskjente ddd-gallery i Osaka i Japan. Utstillingen ble senere vist på DogA – Norsk Design og Arkitektursenter i Oslo.

I to perioder har Oldani også vært tilsatt som professor i grafisk design ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo. Han var en av medstifterne til Kreativt Forum i 1967.

Bruno Oldani er æresmedlem i Grafill, og mottok i 2003 Klassikerprisen for sin innsatts for faget gjennom mange år, og for hans vedvarende høye faglige kvalitet.

Bruno Oldani fylte 76 år den 14. mars 2012, og er fortsatt aktiv som formgiver gjennom sitt kontor Bruno Oldani Kommunikasjonsdesign i Oslo.

Den Kongelige Norske Fortjenstordenen ble stiftet av Kong Olav V i 1985. Ordenen blir tildelt norske og utenlandske borgere for særskilt fortenstfullt virke for norske interesser.