Grafill Tegneserie: Kulturmidlene til tegneserier må dobles!

Det har de siste dagene vært debatt om tegneseriemidlene til Kulturrådet på empirix.no. Leder for vår faggruppe for tegneserier, Are Edvardsen, er på ballen og har skrevet hva Grafill mener om saken og hvordan vi jobber for å øke midlene.

Norske tegneserier i Angoulême i 2020 (foto Morten Harper / empirix.no)

Norske tegneserier i Angoulême i 2020 (foto Morten Harper / empirix.no)

Les innlegget og følg debatten her

Kulturrådet administrerer fem innkjøpsordninger for litteratur, og innkjøpte titler blir formidlet til bibliotek over hele landet. Grafill har tidligere vært pådriver for at innkjøpsordningen også må gjelde tegneserie-litteratur, og fikk gjennomslag for dette i 2011. Nå blir innkjøpte bøker sendt til folke- og skolebibliotek, og publikum kan bli kjent med de nye norske tegneserieutgivelsene hvert år.

Formålet med innkjøpsordningen er at det blir skapt, utgitt, spredd og lest nye norske tegneserier av høy kvalitet. Ordningen garanterer forlagene et minstesalg på 1480 barne- og ungdomstitler og 703 titler for voksne. Ordningen er selektiv, det vil si at det er budsjettet som avgjør hvor mange bøker som kan kjøpes inn årlig. Vi ser at det burde være rom for å kjøpe inn enda flere titler, både kvaliteten, mangfoldet og mengden av norske tegneserier har økt. For et viktig litteraturfelt i utvikling er ikke dagens pott stor nok. Grafill Tegneserie jobber tett med daglig leder for å få Kulturdepartementet til å sette av flere midler til tegneseriefeltet slik at Kulturrådet kan øke potten.

I sitt innlegg skriver Are Edvardsen blant annet:

«Da Øystein Runde og jeg satt sammen i Grafills tegneserieutvalg for snart fire år siden, så var vår ambisjon å doble kulturmidlene til tegneserier. Nå har vi fått inn tre nye medlemmer i fagutvalget, Therese G. Eide, Maya Øvrebø og Trond J. Stavås, som vil hjelpe oss med arbeidet for å nå målet med å doble midlene fremover. Grafill Tegneserie med Håvard S. Johansen i spiss ledet arbeidet for å få egne kulturmidler til tegneserier i 2011. Ordningene har virket, tegneserier har blomstret opp og det er nå på tide at potten økes! Denne gangen, som da, må vi stå samlet for å lykkes.

Tegneserieskaperne har organisasjonen Grafill i ryggen og mange venner hos politikere, forlag, biblioteker og andre. Det vil ikke være lett, og det er ingen garanti for at vi vil få det igjennom, men vi må jobbe sammen for å øke midlene til både litteraturproduksjon (både til bøker og kortseriestøtte) og innkjøpsordningen.»

Are Edvardsen, leder Grafill tegneserie (foto Petter Lønningen / empirix.no)

Klikk for å se bildet "Are" i full størrelse

Are Edvardsen, leder Grafill tegneserie (foto Petter Lønningen / empirix.no)