En guide til deg som vil lese nye, norske tegneserier for barn og unge, men som ikke vet hvor du skal begynne.

Av Walter Wehus

For ikke lenge siden skrev vi en guide på disse sidene om tegneserier for voksne. Responsen var overveldende – for er ikke tegneserier egentlig mest for barn? Eller kan det (gisp!) være slik at det finnes både voksentegneserier og barnetegneserier? Og finnes det ikke også noe annet der ute enn bindsterke fantasytegneserier laget over lesten til Malin Falchs Nordlys?

Fulle av overmot bestemte vi oss for å teste teorien. Kriteriene er de samme som sist: Her er ti tegneserier av norske serieskapere, utgitt i løpet av de siste fem årene. Det er ingen kåring av de beste, men mer et forslag til hvor du kan starte å lese.

Før du spør: Selvsagt har vi med bindsterke fantasytegneserier også på listen (i alle fall én). Og har du ikke lest Nordlys ennå, kan du like gjerne sette den opp som nummer elleve med en gang. 

Ti kniver i hjertet
av Nora Daasland  #

(Aschehoug, 2020)

Hvem er den for: #

Alle som noensinne har vært forelsket – men kanskje spesielt for jenter som forelsker seg i en annen jente.

Hva er det? #

Tuva går siste året på barneskolen, og dynamikken mellom jentene i klassen begynner å endre seg. Én av gjengene synes jentete ting er teit, den andre synes jentete ting er kult. Tuva befinner seg midt mellom dem, og har som mål å bli forelsket i løpet av syvende klasse. Men så forelsker hun seg i Mariam, den nye jenta i klassen, og dét gjør alt vanskeligere: «Kan man være forelska i en jente og fortsatt like Marcus og Martinus?»

Hvem har laget den? #

Nora Dåsnes har tre tegneserieromaner bak seg og kan vel ikke kalles ung og lovende lenger, men det føles som hun er det likevel. Ti kniver i hjertet var debuten hennes, men hun forteller historien i en uvanlig selvsikker og uaffisert blanding av dagboknotater, tegneserieruter, snaptråder og screenshots.

Dette ser litt kjent ut – er det laget noe mer? #

Om du liker karakterene i dette lille universet, får du møte Tuvas venninne Bao som hovedperson i boken La skogen leve.

Legg merke til: #

La oss slå et slag for forståelsesfulle alenerockepappaer som faren til Tuva. Han er skallet, har stort skjegg, lager spillelister til henne med DumDum Boys (og senere Pride-tema), og holder munnen sin lukket første gang hun går på skolen med maskara. 

Drabant bok 1-3
av Øyvind Holen og Mikael Noguchi  #

(Cappelen Damm, 2012-2018)

Passer for: #

Tenåringsgutter i naskealderen som vil ha en realistisk fortelling om småkriminalitet og sex lagt til et svært godt tegnet miljø. (Finnes det taggere lenger, forresten?)

Hva er det? #

Drabant følger Fredrik, Victor og Camilla mens de beveger seg gjennom hovedstadens underverden av graffitiskrivere, hip-hop hoder, musikkprodusenter og doplangere. Historien finner sted mellom 1994 og 2000, og blir gradvis mørkere ettersom tiden går – men i alle fall noen av karakterene kommer ut i live på den andre siden. Mye slik 90-tallet blir husket av de som levde da.

Hvem har laget den? #

Skriv om det du kjenner til, lyder det gamle rådet. Øyvind Holen er mest kjent som tegneserie- og hip-hopskribent i Dagens Næringsliv-bilaget D2, men han har også skrevet flere bøker om norsk hip-hop. Mikael Noguchi står med én fot plantet i graffiti og den andre foten godt oppå tærne til Gorillaz-illustratør Jamie Hewlett. Kombinasjonen av dem viser seg å være perfekt.

Legg merke til: #

Disse tre bøkene tilhører strengt tatt kategorien «kulturgubbe skriver om egen ungdomstid», men det er ikke nødvendig å huske Stella Getz, nulltoleranse og Dagbladet Fredag for å sette pris på disse historiene fra det mer bøllete ungdomsmiljøet i hovedstaden. Men om du husker nittitallet vil du kjenne igjen fjes som Tommy Tee og Gatas Parlament på sidene. 

Tarjei, 13 år
av Anja Dahle Øverbye  #

(Samlaget, 2023)

Passer for: #

Tenåringer som setter pris på et mer nedpå tempo og virkelighetsnære problemstillinger.

Hva er det? #

Foreldrene til Tarjei er skilt, og moren har flyttet inn hos den nye kjæresten sin, Leif. Boken følger Tarjei i løpet av en liten uke hvor han og broren skal bo hos moren. Samtidig er det Halloween, og Tarjei er forelsket i en jente som kanskje er forelsket i ham også. Historien er stramt og godt fortalt som en god novelle, og er i tillegg en av de få nynorske titlene på denne listen.

Hva skal vi kalle denne stilen? #

Noen foreslo en gang «jenteblyant», og fikk umiddelbart angre på det. Men det er sant at Øverbye har en forkjærlighet for gråtoner, kullstift og blyant som har fulgt henne gjennom hele karrieren. Det finnes ikke mange norske serieskapere du kan kjenne igjen bøkene til på fem meters avstand, men Øverbye er en av dem som har en helt egen stil. Hun har aldri tegnet bedre trær enn her.

Finnes det mer? #

Klart! Start med debuten Hundedagar, og prøv også barneboken Lykketanna når du først er i gang. Tegneserien Bergen er derimot best spart til litt eldre lesere, med vanskelige tema som depresjon og det å være student i Bergen. 

Frida og jakten på nesehårene
av Frode Øverli  #

(Egmont, 2020) #

Passer for: #

Høytlesning på sengekanten for barn (og voksne) som liker humoren sin passe sprø.

Hva er dette? #

Lille Frida har en livlig fantasi, spesielt på nattestid. En natt blir hun oppsøkt av Mr. Buxen (likte du det ordspillet er det bare å glede seg til resten) mens hun ligger og sover. På vegne av resten av monstrene i Mellomland ber han Frida om hjelp til å finne troll-nesehårene som brukes til strenger på årstidsharpen. Og slik starter et eventyr som er fullt av fortellermessig overskudd gjennom nesten 200 sider av crazyhumor og rare innfall.

Frode Øverli...han med Pondus, sant? #

Godt sett! Frida er datteren til Pondus fra stripeserien med samme navn. Resten av familien gjør en liten cameo i starten, mens det er Frida og Bjarne (verdens mest blandingsrasede hund) som spiller hovedrollene. Humoren og hjertet er også lett gjenkjennelig fra serien.

Men...er dette en tegneserie? #

Ok, vi innrømmer at denne er litt på kanten. Det er absolutt lengre tekstpartier her, men også en hel del tegneserieruter. Mange barnebøker beveger seg et sted mellom tegneserier og billedbok på denne måten, men vi lar tvilen komme Frida til gode – ikke minst fordi den er lagt til Pondus-universet. 

Hva skjedde egentlig med deg?
av Jenny Jordahl  #

(Cappelen Damm, 2020)

Hvem er den for? #

Unge lesere (og kanskje foreldrene deres) som ikke lar seg skremme av en trigger warning om spiseforstyrrelser.

Hva er det? #

Trass i at det er et utbredt tema i litteraturen, finnes det ikke mange tegneserier om spiseforstyrrelser på norsk. Da er det godt at en av de få (kanskje den eneste?) vi har er så god som Hva skjedde egentlig med deg? Sjetteklassingen Janne spiser for å håndtere følelsene sine, og kommer inn i en ond sirkel av mobbing og utestengning på terskelen til ungdomstiden. Foreldrenes løsning, at hun skal få hundre kroner for hver kilo hun går ned, gjør vondt verre.

Hvem har laget den? #

Jenny Jordahl har en strek som burde være kjent for mange som illustratøren av Grønne greier på baksiden av Aftenposten junior hver uke. I boken Er jeg snerpet gikk hun gjennom 1938-utgaven av Alle kvinners blad med et feministisk blikk. I tillegg har hun laget en rekke bøker om feminisme sammen med Marta Breen.

Legg merke til: #

2020 var et slags merkeår i norske tegneserier, da to unge serieskapere begge debuterte med bøker som nesten var urettferdig gode. Hvem var den andre, lurer du kanskje på? Det var Nora Dåsnes, og du finner henne litt lenger oppe i denne teksten. 

Den lysende kronen
av Bjørn Ousland  #

(Vigmostad & Bjørke, 2022)

Hvem er det for? #

De som skulle ønske at de norske folkeeventyrene var litt mer interessante.

Hva er det? #

Den lysende kronen tar bestanddeler fra folkeeventyrene og setter dem sammen igjen som noe litt annet. Vi møter en ung bondejente med en magisk krone som på forunderlig vis blir en prinssesse som blir kidnappet av et troll. Og vi møter en ung gutt som liker best å rote i asken og drømme seg bort, men som likevel drar ut for å redde henne. Og akkurat der vanlige eventyr ville nøyet seg med et «og så levde de lykkelig i alle sine dager», pirker eventyret litt videre i hvordan det egentlig er å leve et hverdagslig liv med en magisk krone.

Hvem har laget den? #

Knapt noen norske serieskapere føles mer utenfor tiden enn nettopp Bjørn Ousland. Han har laget tegneserier og billedbøker basert på norske folkeeventyr i 25 år, og han har en fargerik og lett gjenkjennelig stil som sjelden varierer så mye fra bok til bok.

Finnes det mer? #

Massevis, som sagt! I tillegg er Den lysende kronen andre bok i en serie frittstående tegneserier hvor ulven og kråka er hovedpersonene i rammefortellingene. Den første boken heter Det mørke hjertet. 

Snøkattprinsen
av Dina Norlund  #

(Egmont, 2021)

Hvem er den for? #

Alle som vil ha en innføring i effektiv og emosjonell historiefortelling.

Hva er det? #

Har det noen gang skjedd deg at sannheter du har tatt for gitt, viser seg å være blank løgn? Den lille snøkattprinsen Syv legger ut på en lang reise for å finne snøkattenes tapte krone. På veien får han nye venner i kampen mot det han tror er skurkene i fortellingen. Men er det egentlig så enkelt? Snøkattprinsen er et herlig moderne eventyr i neonfarger som pirker i hjerterøttene.

Hvem har laget den? #

Dina Norlund var et stjerneskudd i den nye generasjonen av norske serieskapere. Hun døde av kreft tidligere i år, bare 27 år gammel. Snøkattprinsen var den eneste boken hun fullførte, men den har til gjengjeld blitt utgitt i flere land.

Legg merke til: #

Snøkattprinsen er nokså eksepsjonell innenfor norske nordic manga-utgivelser, i og med at den blir fortalt i ett bind. Mens andre serieskapere debuterer med syv- og tibindsverk som krever en stor investering av leseren, er Snøkattprinsen et frittstående lite mesterverk. 

Dragens Øye
av Cha Sandmæl  #

(Egmont, 2021->)

Hvem er det for? #

Deg som liker episk fantasy med moderne vri.

Hva er det? #

Vi lovet minst én fantasyserie i et uoversiktlig antall bind, gjorde vi ikke? Våren 2023 kom tredje bind i denne serien, som tegner til å bli minst like medrivende som Malin Falchs Nordlys – i tillegg til at den har noen egne vrier på lager. Vi følger askealven Kha som mister magien sin og må flykte fra den underjordiske hjembyen med morderiske forfølgere hakk i hæl. På overflaten treffer Kha både drager, alver, dragedrepere og mennesker, og hen får uventet hjelp på veien til å finne Gullkransen (som vil løse alle karakterenes problemer). Det er alltid vanskelig å bedømme hvor en serie er på vei midt i publiseringsløpet, men om de neste bindene følger i samme spor, vil det være vanskelig å legge fra seg denne serien før den er ferdiglest.

Hvem er Cha Sandmæl? #

Sandmæl er født i 1992, og er en del av den nye generasjonen norske fantasy-tegneserieskapere. Dragens øye er debuten hens.

Legg merke til: #

Dette er kanskje den mest queer-inkluderende av alle de norske tegneserie-storsatsingene. Hovedpersonen Kha er nonbinær, og vi blir introdusert for en rekke karakterer som lever utenfor det heteronormative. Som den naturligste sak av verden – slik det skal være.

Nagel
av Sigbjørn Lilleeng  #

(Strand forlag, 2023)

Hvem er det for? #

Deg som likte uttrykket i de gamle Star Wars- og Mad Max-filmene, men gjerne vil ha litt mer pønk og monstre i miksen.

Hva er det? #

Nagel er rett og slett en veldig spennende og veltegnet sci-fi med komplekse karakterer og en intrikat historie i bunn. Anmelderen til Empirix gikk hardt ut og kalte Nagel for den beste ungdomstegneserien på norsk, og vi kan strekke oss til at dette definitivt er den beste norske sci-fi tegneserien – uansett målgruppe. Nagel lar oss følge de tre ungdommene Nagel, Farah og Brage som hver på sin måte er utskudd i den smått dystopiske fremtidsbyen Nordheim. Når en av dem forsvinner, må de to andre motvillig slå seg sammen for å finne ham – på tross av skrømt og det som verre er utenfor bygrensene.

Sigbjørn Lilleeng høres kjent ut? #

Han har holdt på en god stund, og debuterte med Nebelgrad Blues på Jippi forlag allerede i 2006. Siden har han blant annet samarbeidet med Tor Erling Naas om Apefjes-bøkene, og laget adapsjonen Inntrenger (basert på en NRK-serie av Bing&Bringsværd). Nagel tegner til å bli mesterverket hans.

Hvor mye er det å lese? #

Storm og skygger samler de tre albumene som er ute så langt, og er den første av fire planlagte bøker.

Legg merke til: #

Med Nagel har Lilleeng på en måte gått full George Lucas, i og med at han i flere omganger har flikket på historien og gitt den ut i nye utgaver. Det som startet som et hefte i svart-hvitt har tatt turen innom bokform i en ny versjon, for så å bli til tre til dels nytegnede album. Det er disse som er samlet i Storm og skygger. 

Floke
av Ida Eva Neverdahl  #

(Samlaget, 2020-2022)

Hvem er det for? #

Deg som er litt gira på vikinger, men som ikke er helt klar for Odin Helgheims episke Ragnarok.

Hva er det? #

Floke er en liten vikingfyr i en fargerik og smått surrealistisk verden. Han har et stort hår hvor han finner mange ting, og en gitar han arvet av faren sin, en vikingkriger av rang. Nå lurer ragnarok rundt hjørnet, og spørsmålet er hvordan en liten pasifist og de rare vennene hans kan stoppe den. Dette er den type serie som har snakkende pølser, en helt som er 15 prosent sopp, og hvor Odin skateboarder over Bifrost som i Mario Cart.

Hvem har laget den? #

Ida Eva Neverdahl er et stort og uforutsigbart talent i norske tegneserier. Hun står bak en nett-tegneserie som Store norske leksikon sier har blitt delt over én million ganger, hun står bak bokutgivelser som I’m a Girl, It’s Fantastic, og har laget flere reiseskildringer med Øystein Runde, både i bokform og på nett.

Hvor mye er det å lese? #

Historiene om Floke er samlet i tre bøker på rundt 150 sider hver. Liker du den og vil ha mer barnetegneserier fra Neverdahl, er seriene hun har laget for Norsk barneblad samlet i boken Jojo.

Hovedbilde: Fra utstillingen Årets vakreste Bøker 2019 / Foto Alex Asensi