Liten bok med store sider

En søt, liten og pastellrosa billedbok er resultatet av et ønske om mer åpenhet og samtale rundt døden.

Doden Cover3

Etter at Henriette T. Osnes mistet moren sin fikk hun erfare hvor vanskelig vi mennesker synes det er å snakke om døden. — Og jeg har full forståelse for det. De færreste av oss er lært opp i hva man skal si til de som har mistet noen. Mange tenker nok at det er bedre å ikke si noe enn å si noe feil. Ønsket mitt var å kunne nevne døden uten at det la seg et sort teppe over rommet.

Så hvordan skaper man som illustratør og grafisk designer mer åpenhet om døden? Man kan lage en bok! — For at ordene skulle nå ut måtte de gjøres tilgjengelig for andre som kunne ha behov for dem. Jeg har en forkjærlighet for bøker, så det ble et naturlig medium for meg. Fortellingen hadde ikke blitt den samme om den ikke hadde vært bundet i en liten, ufarlig og pastellrosa bok.

Og denne ufarliggjøringen av døden var et viktig utgangspunkt for billedboken. Gjennom et håndtegnet og naivt uttrykk, et lite format, og små setninger som inneholder både humor og alvor ble boken «søt og liten og ikke altfor skummel.» Boken handler om døden, hvordan og når man kan dø, og om usikkerheten rundt det som kommer etter livet.

Boken er gitt ut av Træsh Forlag, et tegneserieforlag drevet av Zarina Saidova og Ingrid Blix Dyrseth, startet ved hjelp av Grafill og Norsk Illustrasjonsfond.

— Vi er opptatt av å gi ut bøker og tegneserier som skiller seg ut, både med formatet og tematikken. Derfor var Henriette sitt bidrag helt perfekt! Det er ikke mange som tør å snakke om døden, særlig ikke i tegneseriesjangeren, men denne boken har en perfekt balanse og kan leses både av barn og voksne, sier Zarina fra Træsh Forlag.

For tiden kan boken kjøpes i Træsh Forlags nettbutikk, og hos Tronsmo og Outland i Oslo.

www.traeshforlag.no

www.henrietteosnes.no