En fikk datamaskinen til å smile. En annen fikk den til å snakke.

I forbindelse med kvinnedagen ønsker Bekk å vise to helt spesielle kvinner som banet vei for design og teknologi. Susan Kare og Grace Hopper har på hver sin måte, innenfor henholdsvis design og tech, transformert sine fagfelt.

Bekk Kvinnedag

En liten gjeng i Bekk har slått seg sammen etter arbeidstid for å lage en interaktiv løsning som tar for seg Kare og Hopper sin innsats. En innsats som har bidratt til å brøyte mang en karrierevei litt friere for gamle fordommer og antakelser om hva kvinner kan utrette.

– Som vi sier i hyllesten, er dette kvinner som har gjort det mulig for oss å gjøre det vi elsker: kode og designe, sier Marlin, designer i Bekk, før utvikler Mira skyter inn:

– Deres historie har hatt stor innvirkning på hvordan teknologibransjen har utviklet seg. Derfor falt det oss naturlig å hylle disse kvinnene på selveste kvinnedagen.

Foregangskvinner i IT-bransjen
I en tid der det var forventet at kvinner skulle gjøre alt annet enn å bli ingeniører og designere, inspirerte Susan og Grace mange til å utvide horisonten.

Hvordan deres karrierer utspilte seg, beskrives i grove trekk i løsningen. Den tar også opp harde fakta om bransjen i dag: Som at kvinner og menn er likt representert innen designerfaget, mens på utviklerfronten er kun én av fem en kvinne.

– Hensikten med teksten «Det finnes vel så mange eggstokker som testikler i designbransjen. De er bare ikke alltid like synlige.» er ikke å sette det ene opp mot det andre, men snarere å formidle fakta, forteller Hanna, tekstforfatter i Bekk, og gir ordet til prosjektleder Nina, som har samlet det tverrfaglige teamet:

– Det vi ønsker er en fargerik og uanstrengt miks av flinke folk som stiller på lik linje, uavhengig av kjønn. Det jobber vi etter å oppnå her i Bekk, og vi synes det er verdifullt å kunne fokusere såpass mye på nettopp dette.

Kvinner var de første programmererne
Nina, Johanne og Sissel er alle utviklere i Bekk, og har programmert løsningen.

– Jeg synes det er fint å kunne legge vekt på faglige meritter fremfor kjønn når vi snakker om ingeniøryrket, selv om det er ikke til å stikke under stol at vi dessverre er underrepresentert i den yrkesgruppen, forteller Johanne. Nina stemmer i sammen med Sissel:

– Dette prosjektet har sånn sett blitt veldig i Grace Hoppers ånd, som fikk priser for hva hun gjorde rent faglig fremfor noe annet. Og takket være henne, kan vi nå bruke kodespråk til å lage masse kreativt og morsomt, som for eksempel Et godt stykke arbeid!

Bekk sin hyllest til Susan Kare og Grace Hopper kan du oppleve her:

www.etgodtstykkearbeid.no

Involverte

  • Nina Inberg: Prosjektleder og rådgiver
  • Marlin Tollefsen: Designer
  • Hanna Blisten: Tekstforfatter
  • Mira Thoen Feiring: Utvikler
  • Sissel Fladby: Utvikler
  • Nina Kjekstad: Utvikler
  • Johanne Håøy Horn: Utvikler
  • Thea Hove Johansen: Utvikler
  • Tine Kleivane: Utvikler