Vinnere Årets vakreste Bøker 2012


Gull går til Aud Gloppen i Blæst design
for Bibelen
Forlag: Bibelselskapet

Skjønnlitteratur / Voksenlitteratur  #

Gull går til Aud Gloppen i Blæst design
for Bibelen

Forlag: Bibelselskapet

Juryens kommentar:
Dette er uten tvil en fantastisk produksjon! Den er en overbevisende utgivelse med et flott samspill mellom lesevennlig og gjennomført typografi, fantastisk innbinding, godt valg av papir, og en var helhet i forhold til tema. Alle detaljer er nøye gjennomtenkt og utført. Den gode lesbarheten er resultat av en høy gramvekt på papiret, høyere enn det vanligvis er i bibler, og dens brukkne hvitfarge, samt presist og godt mestret bruk av typografi, der det klassiske fontvalget er satt på tilsvarende klassisk vis. Bokens format og den meget høye kvaliteten på innbindingen er også bevis på at denne boken er prisen verdig. Disse bøkene skal tåle tidens tann, og aldre med stil. Her skal man også treffe en bred gruppe lesere. Boken innfrir disse kravene og designeren har skapt en brukervennlig serie med bøker samtidig som de fremstår som verdifulle objekter.

Spill video

Gull til Aud Gloppen i Blæst design for Bibelen

00:31

Sølv går til designere Aslak Gurholt Rønsen og Martin Lundell i Yokoland

for Deep Shit, Arkansas

av Victoria Durnak Forlag: Flamme Forlag

Juryens kommentar: Helheten til denne boken er virkelig flott. Den har et eksperimentelt og poetisk omslag som engasjerer, og den visualiserer fiksjonen på en spennende og uvanlig måte. Her ligger bevisste valg til grunn hele veien. Boken representerer noe nytt innen sin sjanger, der det er en sjeldenhet med slike nøye gjennomførte produksjoner. Dette er en bok man har lyst til å lese takket være god design.

Diplom går til designere Aslak Gurholt Rønsen og Martin Lundell i Yokoland for Yarden

av Kristian Lundberg Forlag: Flamme Forlag

Juryens kommentar: Her er nok et eksempel på fornyende grep innen denne sjangeren, der de dristige grepene resulterer i en utrolig god totalopplevelse.

Diplom går til designer Heidi Downham for 100 beste norske dikt

av flere forfattere Redaktør: Torhild Viken og Runhild Skjølaas Forlag: De norske Bokklubbene AS

Juryens kommentar: Dette er klassisk og godt håndverk. Typografien er meget god, passer bra til innholdet og innmatens layout underbygger det gode håndverket ytterligere.

Skjønnlitteratur/ Barne- og ungdomslitteratur #

Gull går til illustratør Trond Bredesen i Illustratørene og designer Cecilie Mohr i CMYK design for Istanbul-mysteriet

av Bjørn Sortland Omslagsdesign: Terese Moe Leiner Forlag: Aschehoug

Juryens kommentar: Flott håndverk og godt papirvalg. Utførelsen av Istanbul treffer en målgruppe som igjen trigger til lesning av andre bøker innen sjangeren. Dette er viktig og inspirerende stimulans for å få gutter til å lese mer!

Spill video

Gull til illustratør Trond Bredesen og designer Cecilie Mohr i CMYK design for Istanbul-mysteriet

00:22

Sølv går til Illustratør Mari Kanstad Johnsen og designer Svein Størksen  for Vivaldi

av Helge Torvund Forlag: Magikon forlag

Juryens kommentar: Kunstnerisk poesi i bokform som gjenforteller et historisk materiale på en kontemporær måte, samtidig som den fungerer som faktabok. Dette er en poetisk innlevelse i Vivaldis musikalske univers. Innsiden av smussomslaget er en velsmakende karamell!

Diplom går til designer Lise Mosveen og illustratør Øyvind Torseter for Sokrates og pappa tar seg tid

av Einar Øverenget Forlag: Aschehoug

Juryens kommentar: Lett og fint samspill mellom tekst og illustrasjon. Vi vil her fremheve illustrasjonene, som bidrar til å løfte boken. Konsekvent innbinding, og en god gjengivelse på innhold gjennom forsats.

Diplom går til illustratør Mari Kanstad Johnsen og designerne Karen Grønneberg, Marte Meling Enoksen og Lotte Grønneberg i Eller med a for 11 i 11

av flere forfattere Forlag: Aschehoug Juryens kommentar: Sjeldent god innsats blant sjangeren lavbudsjett pocketbok, løst på en levende måte. Originalt designarbeid, der designeren har valgt å skape en visuell verden hvor tekstene lever; et godt grep for å aktivere unge lesere. Sammenbinding av et allsidig stoff på en konsekvent måte.

Skjønnlitteratur/Bildebok #

Gull går til illustratør Per Dybvig og designer Elisabeth Vold Bjone for Lammet som ikke ville bli lår

av Torgeir Rebolledo Pedersen Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Typografien og illustrasjonene i denne utgivelsen er begge aktive aktører, med tydelig gjennomtenkt typografi og layout. Det er forfriskende å se klassisk typografi i en barnebok. Det er god balanse mellom kontinuitet og overraskelser, og boken er overbevisende gjennom alle ledd. Mangfoldet drar leseren gjennom boken. Nydelige detaljer!

Spill video

Gull til illustratør Per Dybvig og designer Elisabeth Vold Bjone for Lammet som ikke ville bli lår

00:28

Sølv går til Illustratør Bendik Kaltenborn for Pling i bollen

av Ingvild H. Rishøi Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Gjennomført og nydelig prosjekt i form av en klassisk barnebok hvor illustrasjonene er for barna og teksten for høytlesing. En overraskende og ny verden hopper frem på nesten hvert sideoppslag. Trykk og innbinding er utsøkt. Overbevisende omslag.

Diplom går til illustratør Akin Duzakin og designer Svein Størksen for Jeg er jo her

av Constance Ørbeck-Nilssen Forlag: Magikon forlag

Juryens kommentar: En overbevisende verden vokser frem ved hjelp av svært gode illustrasjoner. Et alvorlig og vanskelig tema for de minste bæres frem i denne boken med et sjeldent rolig tempo både i farger, strek og layout.

Diplom går til illustratør Rune Markhus for Når alle sover

av Nicolai Houm Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS

Juryens kommentar: En fantasiverden med en utrolig innlevelse, der nattens mysterier levendegjøres og drømmene blir inspirert. Natten blir et skummelt mørke med skikkelser og stemningsskapende skildringer gjennom tekster og illustrasjoner.

Fakta og oppslag/voksenlitteratur #

Gull går til designerne i Node Berlin Oslo Whatever Happened to Sex in Scandinavia?

av flere forfattere Forlag: Koenig Books, London

Juryens kommentar: Originalt og solid gjennomført. God dokumentasjon av en epoke, tema og bevegelse. Boken bærer en humoristisk og upretensiøs undertone. Valget av softcover er utradisjonelt tatt i betrakting at boken som oppslagsverk skal brukes ofte, og leve i bokhylla i mange år, men valget gjør boken som objekt desto mer spennende. Designeren har satt seg godt inn i materialet og oppnådd en god balanse mellom sider som er ren dokumentasjon og sider med gjennomarbeidet design hvor essayer og billedreferanser bæres frem.

Spill video

Gull til designerne i Node Berlin Oslo for Whatever Happened to Sex in Scandinavia?

00:23

Sølv går til designer Fredrik Eive Refsli i Fredrik fabrikk og illustratør Marianne Brockmann for Antikkleksikon

av Jon W. Iddeng og Camilla Cecilie Wenn Forlag: Aschehoug Fakta

Juryens kommentar: Vi priser luftigheten. Den sjenerøse layouten gir sidene nødvendig mengde luft å puste i. Leserverdig typografi, godt organisert materiale, balansert og interessevekkende illustrert. Det hele er kontrollert og tidløst. En meget passende design for innholdet; ikke for mye, ikke for lite.

Diplom går til designer Laila Mjøs i Blæst design for Arktiske fristelser

av Audun Aagre, Tina Vik og Øyvind Vestrheim Forlag: Dinamo Forlag

Juryens kommentar: Fotografen har virkelig fanget det arktiske lyset! Narrativ historie som gjennom kokebokformatet blir overbevisende, og skaper en personlighet som skiller den ut. Knytter oppskriftene opp til en større kontekst. Matfotografiene gir inntrykk av å ha blitt blendet av sterkt nordisk sollys.

Diplom går til designer Christine Munch i Munch design  for Blommenholm i 100 år. Blommenholm vel 1911–2011

Redaktør: Øystein Løvseth Forlag: Blommenholm vel

Juryens kommentar: Evner å se de lokale egenarter, er godt visualisert, nysgjerrig og utforskende. Variert billedbruk som vitner om en imponerende samlerjobb. Lokalt initiativ med personlig innblikk i et strøk i Bærum. Her er det lagt inn mye jobb og samarbeid. En genuin interesse for materialet skinner igjennom i denne boken.

Fakta og oppslag/ Barne- og ungdomslitteratur #

Gull går til illustratør og designer Rune Markus For Dataspill

av Maren Agdestein og Bår Stenvik Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Svært godt gjennomført bok som treffer sitt publikum med sine sterke og varierte illustrasjoner. Den er flott løst trykkmessig, og har høy ambisjon for en ikke-lesende målgruppe. En enormt overstimulerende bok der hver side eksploderer av farger og illustrasjoner, og gir en kontinuitet uten pause. Denne konsekvente energien er en styrke og passer veldig godt til temaet og målgruppen.

Spill video

Gull til illustratør og designer Rune Markus For Dataspill

00:23

Sølv går til illustratør Hilde Kramer For Gjøken

av Bjørn Arild Ersland Forlag: Mangschou forlag

Juryens kommentar: En var og poetisk beretning, kombinert med fakta og formidling, gjort på en inspirerende måte. Det er vanskelig å avsløre at dette faktisk er en faktabok, siden fortellerlysten er flettet inn i en eventyrverden både i form av tekst og illustrasjoner.

Diplom går til Illustratør og designer Robin Snasen Rengård og illustratør Kristian Hammerstad for Nobels fredspris – fra dynamitt til fred

av Heidi Sofie Kvanvig Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Ambisiøst og nytenkende for unge lesere. Den varierte og rytmiske layouten holder interessen ved liv, og fungerer i godt samspill med vakker trykk og innbinding.

Diplom går til designer Randi Holth Skarbø for Juntafil. Sånn ca. alt om sex og kjærlighet

av Gunhild Dahlberg og Webjørn S. Espeland Forlag: Aschehoug

Juryens kommentar: Overgangen fra Radioprogram til bok fungerer fint. Den treffer målgruppen gjennom et moderne og personlig uttrykk, og bærer et vanskelig tema i et «ufarlig» objekt.

Lærebok #

Gull går til designerne João Doria og Rune Døli i Laboremus Oslo For Betongoverflater

av Ole H. Krokstrand, Øyvind Steen og Magne Magler Wiggen Forlag: Gyldendal Akademisk

Juryens kommentar: Et helhetlig bokprosjekt vi synes fungerer utrolig godt til innholdet. En synliggjøring av et smalt tema gjennom en blanding av funksjonalitet og estetikk. Konsekvent materialvalg og et format som passer til innholdet. Det litt klossete formatet passer bra til temaet betong. Ulike papirer skiller deler av boken og gjør navigering enklere. Et overraskende moment; boken veier lite! Typografi er godt teknisk gjennomført; oversiktlig og god å navigere seg igjennom. Denne boken er gjennomtenkt inn til de små detaljer og gir en presisjon som igjen er med på å bygge opp en fullstendig helhet. Boken tar seg ut for å være en ressurs og inneholder alt en trenger å vite om betongoverflater.

Spill video

Gull til designerne João Doria og Rune Døli i Laboremus Oslo For Betongoverflater

00:30

Sølv går til desingerne Aslak Gurholt Rønsen, Thomas Nordby, Martin Lundell og Espen Friberg, Yokoland for Formgitt i Norge

av Fredrik Wildhagen og Leena Mannila Forlag: Unipub

Juryens kommentar: Omfattende nyopptak av objektene, med grundig research og billedredigering som vitner om stort arbeid, og som begrunner nyutgivelsen. Dette er helt klart et bedre format for oppslagsbok enn sist utgivelse. Funksjonell disponering av stoffet og gjennomtenkt bruk av typografi, kapittelsider er løst typografisk med inspirasjon fra innhold og er fine bidrag på å linke norsk grafisk designhistorie i boken. Original dialog mellom design på omslag og hardcover. Her har designeren jobbet tett på innhold, noe som kommer godt frem.

Diplom går til designerene i Node Berlin Oslo for Urban Images: Unruly Desires in Film and Architecture

av Synne Bull og Marit Paasche Forlag: Sternberg Press

Juryens kommentar: God omforming av foredrag til bokformat. Bilder og tekst konkurrerer på sidene og lager en dynamikk som kan minne om foredrag. God typografi. Sterkt cinematisk omslag.

Fotobok/Kunstbok #

Gull går til designerne Aslak Gurholt Rønsen, Thomas Nordby og Martin Lundell, Yokoland for Lørenskog hus

av Aslak Gurholt Rønsen, Thomas Nordby og Martin Lundell Forlag: Lørenskog kommune

Juryens kommentar: Tenk at et kommunalt prosjekt kan bli så bra! De beste sidene ved Lørenskog er løftet frem gjennom en utforskende og intens fortellerlyst. Det er sjeldent designeren får mulighet til å være prosjektleder for et bokprosjekt i slik dimensjon, her har designeren skapt konsepter og hentet inn innhold fra bunn av. Redigering og presentasjon er utrolig bra. Tross at det finnes så mange eksempler på papirbytte i bøker, gjør denne boken det på en eksepsjonell måte. Papiret er brukt for å skille mellom bokens mange små (og store) prosjekter, og innbindingen fungerer som en slags perm for en samling småbøker. Sterkt og originalt konsept, lekent og utfordrende; en fantastisk bok!

Spill video

Gull til designerne Aslak Gurholt Rønsen, Thomas Nordby og Martin Lundell, Yokoland for Lørenskog hus

00:26

Sølv går til designer Espen Tveit for Fra siden / side-lines

av Espen Tveit og Jan Ove Tangen Forlag: Espen Tveit

Juryens kommentar: Frekk innlevelse i en smal idé, med et billedutvalg som stiller ekstra krav til fotografi som kunst. Ekstremt godt begrunnede valg hele veien fra omslag, trykkemetode og billedredigering. En sensitivitet i forhold til innhold og bok som format skinner igjennom. Konsekvent omslag opp mot innhold, med abstraksjon av en benk som summerer opp det konkrete tema, men forblir en abstrakt tegning inntil leser kjenner til innholdet.

Diplom går til designer Kristine Lillevik i Lillevik Design for Kjell Nupen. Et portrett

av Gunnar Danbolt, Sidsel Helliesen og Kåre Valebrokk Forlag: Aschehoug

Juryens kommentar: Kvalitetsprodukt i materialvalg og produksjon. Denne typen av biografi burde enhver kunstner ønske seg! Utsøkt billedutvalg som i samspill med layout skaper en fin helhet. Denne boken gjør inntrykk.

Diplom går til designerne i Node Berlin Oslo for Balestrand

av Idun A. Husabø Forlag: Skald Forlag 

Juryens kommentar: Evne til innlevelse på de små ting på en kunstnerisk måte. Billedessay i begynnelsen av boken er et fint grep som introduserer leser til tema. God billedredigering. Mange sider av Balestrand fremheves; private historier så vel som felles skildringer av stedet. Utfordrende høyt format for billedtung bok.

Bokomslag - Voksenlitteratur #

Gull går til designer Aud Gloppen i Blæst design for Normans område

av Jan Kjærstad Forlag: Aschehoug

Juryens kommentar: Påkostet og flott omslag, gjennomarbeidet fra idé til ferdig produkt. Overraskende kontrast mellom design av smussomslag, hardcover og forsats, resulterer i slående originalitet. Vekker begjæret til å kjøpe.

Spill video

Gull til designer Aud Gloppen i Blæst design for Normans område

00:17

Sølv går til designerne Aslak Gurholt Rønsen og Martin Lundell i Yokoland for I sommer skal jeg gifte meg med Cecilie

av Pål Angelskår Forlag: Flamme Forlag

Juryens kommentar: Strålende omslag for sjangeren. Dristig i sin enkelhet.

Diplom går til designerne Carl Gürgens og Henrik Fjeldberg i Your Friends for Rom for kunst      

av Vigdis Helene Hvale Forlag: Rom for kunst

Juryens kommentar: Det taktile i denne produksjonen er førsteklasses. Spranget fra en minimalistisk forside til en kommuniserende forsats, skaper en forventning til bokens innhold. Innbrettløsning gir en sterk følelse av et helhetlig produkt. Eksperimentelt materiale å bruke som omslag; det setter vi pris på! Valg av bilde på omslag gir boken en helhetlig verden uten å referere direkte til innhold.

Diplom går til designer Aud Gloppen i Blæst design For Roald Amundsen

av Tor Bomann-Larsen Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Variasjon rundt en klassisk biografi. Et forbilde i denne sjangeren, med fornyede grep i en klassisk sjanger. Veldig elegant, med overraskende detaljer.

Bokomslag/Barne- og ungdomslitteratur #

Gull går til designerne Aslak Gurholt Rønsen, Thomas Nordby og Espen Friberg i Yokoland for Jeg fant, jeg fant

av Aslak Gurholt Rønsen, Thomas Nordby og Espen Friberg Forlag: Gyldendal Norsk Forlag AS

Juryens kommentar: Bokomslaget er en fristelse, og en invitasjon til å utforske boken videre. Boken er tydelig og leken i all sin enkelthet. Papirvalg og sjerting er sjelden vare i barneboksjangeren. Her har utgiver forstått at barnet forstår, og setter pris på de taktile verdiene, som gir økt sanselighet ved lesning. Kjenn og klem.

Spill video

Gull til designerne Aslak Gurholt Rønsen, Thomas Nordby og Espen Friberg i Yokoland for Jeg fant, jeg fant

00:15

Sølv går til designer Synne Moen Tøften i Handverk for Gyldig fravær

av Harald Rosenløw Eeg Forlag: Aschehoug

Juryens kommentar: Et klokkerent treff i samtidsuttrykk. En lek med typografi, formspråket treffer. Harmonisk fargevalg.

Diplom går til Designer og illustratør Kåre Martens i Handverk for MOT

av Antologi Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Vitalt og tydelig. Klar tale. Fargesterk. Høy oppmerksomhet. Står klart ut i bokhandelen. Tydelig formspråk også på ryggen!

Diplom går til illustratør Børge Bredenbekk for Aarons  maskin

av Sverre Knudsen Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Mangfoldet i denne boken bærer entusiasmen. Den er riktig og ungdommelig. Estetikk for massemarkedet av høyeste klasse, som står klart ut i sin sjanger.

Tegneserier #

Gull går til illustratørene Lars Fiske og Steffen Kverneland for Kanon 4

av Lars Fiske og Steffen Kverneland Forlag: No Comprendo Press a.s.

Juryens kommentar: Dette er et enormt prosjekt av svært høy kvalitet. En vellykket vandring i kunsthistorien, med sjangerveksling som sitter. Et inspirerende overskuddsprosjekt!

Spill video

Gull til illustratørene Lars Fiske og Steffen Kverneland for Kanon 4

00:26

Sølv går til illustratør Sigbjørn Lilleeng og designer Sindre Goksøyr for Apefjes

av Tor Erling Naas Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Her møter vi moderne storytelling på en klassisk måte. Herlig typografi, og struktur i høy klasse. Et heftig collage som er både elegant og rytmisk. Benytter boken som medium på en støttende måte. Tegneserien gir rytmen i boken.

Diplom går til designer Aslak Gurholt Rønsen i Yokoland for Fallteknikk

av Inga Husby Sætre Forlag: Cappelen Damm AS

Juryens kommentar: Styrken i boken er den konsekvente personlige stilen. Dette er en ”ekte” bok. En moderne tegnet roman.

Diplom går til illustratør Janson og designer Svein Størksen for De 100 000 dødes øy

av Fabien Vehlmann Forlag: Magikon forlag

Juryens kommentar: Styrken i boken er det nedtonede. Man dras gjennom historien gjennom tegningenes kvalitet. Progresjon ved de små steg skaper uttrykket. Utsøkt og riktig papirvalg.

Åpen klasse  #

Gull går til designer Espen Tveit for Fra siden / side-lines

av Espen Tveit og Jan Ove Tangen Forlag: Espen Tveit

Juryens kommentar: En original idé. Frekk innlevelse i en smal idé, med et billedutvalg som stiller ekstra krav til fotografi som kunst. Ekstremt godt begrunnede valg hele veien fra omslag, trykkemetode og billedredigering. En sensitivitet i forhold til innhold og bok som format skinner igjennom. Konsekvent omslag opp mot innhold, med abstraksjon av en benk som summerer opp det konkrete tema, men forblir en abstrakt tegning inntil leser kjenner til innholdet.

Spill video

Gull til designer Espen Tveit for Fra siden / side-lines

00:26

Sølv går til Aud Gloppen i Blæst design for Steilneset. Minnested over ofrene for trolldomsprosessene i Finnmark

av Liv Helene Willumsen Forlag: Nasjonale Turistveger / Varanger Museum

Juryens kommentar: Spesielt og godt løst. Viser en verdighet og respekt for tematikk. Meget god typografi, enkel og vakker grafikk går hånd i hånd. Bøkene fremstår nærmest som små sørgehefter. Bruken av hvitt og sort papir, samt den taktile mykheten i papiret, det lille formatet og innbindingen gjør bøkene lette å åpne, og er alle elementer som former bøkene til intime og skjøre objekter.

Diplom går til designer Ian Brown i Eriksen / Brown for Øyvind Brune / Talleiv Taro Manum

av Peter J. Amdam, Geir Tore Holm, Morten Krohg og Telleiv Taro Manum

Juryens kommentar: Kunstkatalog og bok med et herlig format. Historien går i loop. Utfordrer bokformatet. Provoserende estetikk.

Diplom går til designerne i Node Berlin Oslo for Reading Susanne Kriemann

av flere forfattere Forlag: Sternberg Press

Juryens kommentar: Herlig at en ren tekstbok kan se slik ut. Typografien fenger, og referansen til den klassiske novellen fungerer godt. Få og enkle grep i valg av typografi, layout, materialer og farger på omslag gir boken akkurat nok karakter, samtidig som den er estetisk utfordrende.

Årets vakreste Bok #

Betongoverflater av Ole H. Krokstrand, Øyvind Steen og Magne Magler Wiggen og designerne João Doria og Rune Døli, i Laboremus Oslo

Årets vakreste Bok er et helhetlig bokprosjekt vi synes fungerer utrolig godt til innholdet. En synliggjøring av et smalt tema gjennom en blanding av funksjonalitet og estetikk. Konsekvent materialvalg og et format som passer til innholdet. Det litt klossete formatet passer bra til temaet. Ulike papirer skiller deler av boken og gjør navigeringen enklere.

Et overraskende moment; boken veier lite! Typografi er godt teknisk gjennomført; oversiktlig og god å navigere seg gjennom. Denne boken er gjennomtenkt inn til de små detaljer og gir en presisjon som igjen er med på å bygge opp en fullstendig helhet. Boken tar seg ut for å være en ressurs og inneholder alt en trenger å vite om temaet.

Årets vakreste Bok har ingen egen innsendelse, men velges ut etter en totalvurdering og på tvers av de andre klasseinndelingene.  Juryen gjør en totalvurdering i forhold til estetikk, funksjonalitet, struktur, design, illustrasjon, billedspråk, valg av papir og innbinding. Denne totalvurderingen sees i forhold til målgruppen.

I utvelgelsen suppleres juryen med representanter fra Tegnerforbundet, Forleggerforeningen og Nasjonalbiblioteket.

Spill video

Årets vakreste Bok 2012 - Betongoverflater

00:57

Årets best tilrettelagte Bok #

Apefjes av Tor Erling Naas Forlag: Cappelen Damm AS Illustrasjon: Sigbjørn Lilleeng Design: Sindre Goksøyr

Juryens begrunnelse: Apefjes er en type bok juryen gjerne leser mer av. Boka er en vellykket blanding av tegneserie og tekst. Apefjes er en god motivatør for en uvant leser til å gå fra tegneserieformatet til løpende tekst. Tegningene er tydelige og lett forståelige med en særegen identitet. Tekstbildet er tydelig og klart, og det er lett å komme inn i historien. Apefjes er en god produksjon, og i sum en godt tilrettelagt bok.

Spill video

Årets best tilrettelagte Bok 2012 - Apefjes

00:36

Årets best tilrettelagte Bok kåres blant fjorårets utgivelser i alle sjangre innen tilrettelagte bøker. Design og illustrativt uttrykk må gjøre boken best mulig tilgjengelig og bidra vesentlig til at boken når fram til sine lesere. 
Boken kan være tilrettelagt for én eller flere definerte målgrupper. 

Grafill var i sin tid en av initiativtagere av organisasjonen Leser søker bok. Leser søker bok bruker ikke det lett forvirrende begrepet "Lettlest", men skiller mellom følgende ulike tilretteleggingsformer: Bøker med enkel tekst, enkelt innhold, lyd, bilder, storskrift, punktskrift, følebilder (taktile bøker), bliss og piktogram og tegnspråk.

Jury for Årets best tilrettelagte Bok 2012: 
Grafisk designer Christian Leborg 
Illustratør Marius Renberg Liv Gulbrandsen fra Leser søker bok

30 % av landets befolkning har problemer med å få med seg innholdet i vanlig tekst. Årsakene til leseproblemer er mange og varierte. Norskkunnskap, dysleksi og funksjonshemming som bl.a. kan føre til lesevansker, er noen av disse. Lesevansker er et stort og sammensatt begrep. Alle kan ha vansker med å lese, avhengig av hvor komplisert teksten er.

For å delta i den norske offentligheten er dét å kunne lese fundamentalt. 
Å tilegne seg kunnskap gjennom tekst er en menneskerett. Det handler rett og slett om kulturelt demokrati. At det i økende grad utgis mer og variert tilrettelagt litteratur av høy kvalitet, er derfor et viktig tiltak for å sikre dette demokratiet.

Målet er å gjøre tilrettelagt litteratur til en naturlig del av allmennmarkedet. Design og illustrasjon er viktige elementer i denne sammenheng, og vi er glade for at vi kan tildele denne sjangeren en hederspris under Årets vakreste Bøker.

Foto: Espen Schive

Film:  Art direction: Your Friends Foto/film: Einar Aslaksen