Rune Markhus: Bokomslag som har gjort inntrykk

Vi har spurt juryen for Årets vakreste Bøker om bokomslag som har gjort inntrykk, brent seg fast, og som de av en eller annen grunn husker veldig godt. Rune Markhus er først ute.

Adrian Tomine - Killing and Dying 2015

Adrian Tomine - Killing and Dying 2015

Adrian Tomine - Killing and Dying (2015)

Om jeg skal velge kun ett omslag av alle romaner, tegneserier og bildebøker som har gjort inntrykk, faller valget på omslaget til denne tegneserieboka. Går også god for innholdet, for her er alt på plass både på utsiden og innsiden: Kontrasten mellom den voldsomme tittelen og det rolige forsidemotivet, de enkle og elegante tegningene, de dempede fargene og de stemningsfulle komposisjonene. Tittelen Killing and Dying er trykket separat på et transparent plastomslag slik at forsideillustrasjonen også kan nytes uten typografi.

Subtil humor og melankoli går hånd i hånd i mange av Tomines tegneserienoveller. I tillegg lager han usedvanlig presise forsider for magasinet The New Yorker. Siden han både er en dyktig tegner og en god formidler, blir motivene ofte små ettbilde-fortellinger der hver minste detalj kan ha betydning. For eksempel omslaget der en forfatter oppdager sin egen bok på billigsalg ved et loppemarked. Forlegenheten hans overfor datteren forstår vi når vi studerer detaljene i tegningen.

www.drawnandquarterly.com

- Rune Markhus

Rune Markhus er frilans illustratør og kjent under navnet runieboy. Etter utdannelsen ved Westerdals var han i flere år Art Director i reklamebyrå. Siden 2007 har han jobbet som illustratør og lager motiver for bildebøker, bokomslag, magasiner, reklame og animasjon. Bildeboka “Når alle sover” om kjempemonstrene Boba og Lille Fetir Lutemann, er en av de mest populære utgivelsene. Fortellingen i “En skrue løs” har han tegnet og skrevet, men den er helt uten ord. Boka er også utgitt på fransk og ble i 2017 plukket ut til The White Ravens International Youth Library. Markhus har vunnet mange utmerkelser under Årets vakreste Bøker. Senest i 2018 med gull og sølv for faktaboken “Googolplex – verdens største tall?”, samt gull for omslaget til “Så lenge ingen ser oss”.

Dette er juryen for Årets vakreste Bøker 2019