Anne Schäffer: Bokomslag som har gjort inntrykk

Det var ikke så mange barnebøker i mitt barndomshjem, ungdomsbøker visste jeg ikke hva var, men voksenbøker var det mange av, klassikere og annet av ymse slag. Jeg leste grådig det jeg kom over.

Rocambole, Ponson du Terrail

Rocambole, Ponson du Terrail

Det var en mørk og stormfull natt, Rocambole, Ponson du Terrail

Noe av det første jeg fant, og falt for, var de ti første bindene i serien om den fiktive helten Rocambole av Pierre Alexis Ponson Du Teraille. Rocambole var en slags antihelt, en foreldreløs men begavet ungdom som etter ulykksalige hendelser ender som galeislave i Toulon. Samme sted som en annen berømt galeislave var, Jean Valjean i les Miserables. Fortellingene ble opprinnelig skrevet som føljetonger til et ukeblad fra midten av 1800-tallet, men de kom raskt i bokform og ble oversatt til flere språk. Jeg hadde som sagt dessverre kun tilgang på de 10 første bindene av opprinnelig tjue, de ble til gjengjeld lest i filler. Mine utgaver var utgitt på Forlaget Bok & Blad 1960. De hadde illustrasjoner på omslagene, sorte dramatiske tegninger under tykke plast vareomslag , og på baksiden av hvert bind var det små portretter av det store persongalleriet. Her var skumle typer som den onde Sir William, den vakre og snille Cerise og søsteren, den skjønne men umoralske Baccarat. Omslaget på bind nr. 1 « Den hemmelighetsfulle arv» slår an tonen. Det er året 1812, og restene etter Napoleons stolte armé sleper seg hjem over isødet på flukt med Moskva og Kreml i flammer bak seg. I forgrunnen den upålitelige Jerome som skule ondt på sin oberst Armand de Kergaz som støttes av sin husar Bastien. Her kan alt skje!

Jeg vet ikke hvem som laget vignetter og bokomslag til bøkene om Rocambole, og jeg fikk aldri vite hvordan det gikk etter bind 10, men jeg har hørt at Rocambole klarte seg bra.

- Anne Schäffer

Anne Schäffer er frilansjournalist og jobber som litteraturkritiker i Vårt Land, Tara, littkritikk.no og barnebokkritikk.no. Hun har tidligere også vært redaktør i NUMER - tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst og litteraturanmelder i Bergens Tidende. I 2007 ble hun hedret med prisen Årets litteraturkritiker, og i perioden 2009-2012 satt hun som leder i Norsk kritikerlag. I jurysammenheng har Anne tidligere erfaring fra Vestfolds fylkes litteraturpris, og Kulturdepartementets jury for barne- og ungdomsbøker, hvor hun også var juryleder i 2014.

Dette er juryen for Årets vakreste Bøker 2019