Bokdesigner Kari Nordby er tildelt Bokkunstprisen for sin innsats med å fremme god bokkunst. Hedersprisen får hun nesten 50 år etter sitt yrkesaktive liv som designer. Aslak Gurholt har snakket med prisvinneren om bokdesign på 1960- og 70-tallet.

Aslak: Hvordan begynte du med grafisk design?

Kari: Det begynte vel med at jeg som barn var glad i å tegne. I 1959, da jeg var 17 år gammel, begynte jeg på tekstil‑linjen på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i Oslo. Etter et halvt år fant jeg ut at det ikke var noe jeg kunne leve av, og faren min hadde sagt at jeg burde finne meg et yrke som gjorde meg økonomisk uavhengig. Derfor sluttet jeg på SHKS og reiste til Danmark, hvor jeg gikk andre og tredje året på bok- og reklamelinjen ved Tegne- og Kunstindustriskolen i København.

Aslak: Så du hadde ikke bakgrunn som typograf? Jeg har nemlig antatt det, siden så mye av arbeidet ditt er rent typografisk.

Kari: Nei, jeg er ikke utdannet typograf. For meg har det alltid dreid seg om form og organisering. Ser man på bøkene jeg har designet, er det ikke enkeltomslagene eller omslagstegningene jeg har vært opptatt av. Da jeg begynte på skolen i København, tok jeg samtidig et kurs i skrifttegning for vindusdekoratører. Det var slik jeg ble interessert i skrift. Kurset var ikke en del av studiet, men jeg fikk mye ut av det. Ved siden av studiene var jeg ofte hjemme i Drammen, hvor jeg jobbet for et lite reklamebyrå som het Steddings annonsebyrå. Der ble jeg mye benyttet til det som hadde med skrift å gjøre.

Aslak: Jeg leste et intervju med deg fra 1966 i tidsskriftet Markedsføring, hvor det sto at du også studerte ved London College of Printing, som på det tidspunktet var den største og mest omfattende trykkeriutdanningen i verden. Hvordan endte du opp der?

Kari: I Steddings annonsebyrå traff jeg en engelsk formgiver. Han fortalte meg om London College of Printing, som nettopp hadde flyttet inn i et nytt bygg ved Elephant & Castle. Jeg søkte der, og på bakgrunn av arbeidene mine kom jeg inn på et post-diploma-studium i grafisk design, selv om jeg ikke hadde diplom fra København.

Aslak: Hvordan var studiet ved London College of Printing?

Kari: Skolen i London var vidt forskjellig fra den i København, som var mer en tegneskole. London College of Printing var mer rettet mot den grafiske industrien. Designavdelingen ved skolen ble ledet av den anerkjente plakatdesigneren Tom Eckersley. Ellers husker jeg at jeg hadde en lærer som var veldig opptatt av sveitsisk design og introduserte meg for det. Skolen hadde flere ulike avdelinger, for både foto og typografi, som vi kunne benytte som vi ville. Studentene var veldig hardtarbeidende. Skolen var oppe helt til ni om kvelden, og vi gikk ikke hjem før den stengte.

Aslak: I intervjuet med Markedsføring står det også at du har arbeidet i Linotype.

Kari: Ja, det stemmer. Etter studiene fikk jeg jobb i Linotype, hvor jeg arbeidet i et år. Linotype hadde nettopp kommet med disse nye maskinene, med ruller i papir med hull, hvor skriften ble kodet. Setteriene begynte å skifte ut de gammeldagse maskinene sine. Dette skjedde rundt den tiden jeg var der.

Aslak: Hva slags arbeid gjorde du der?

Kari: Det jobbet mange folk i Linotype, det var jo en fabrikk, men i reklameavdelingen, som jeg var en del av, var vi kun tre stykker. Mens jeg var der, designet jeg en del brosjyrer og et tidsskrift som Linotype utga. I tillegg designet jeg firmaets brevark og konvolutter. Etter å ha arbeidet i Linotype i omtrent et år ringte jeg til Gyldendal i håp om å få jobb der. Det var det største og beste forlaget i Norge på den tiden. Jeg ble litt overrasket over at jeg mer eller mindre fikk jobb over telefonen. Kanskje var det på grunn av erfaringen jeg hadde fra England? Roy Gulbrandsen var sjefen min i Gyldendal, men det var Harald Grieg som styrte alt … han var som en slags gud i forlaget. Jeg ble tatt veldig godt imot der, og i et halvt års tid arbeidet jeg side om side med Leif Anisdahl.

Aslak: Det har slått meg hvor lik bakgrunn du og Anisdahl hadde, dere kom begge fra Drammen, deretter studerte dere i Danmark før dere reiste til London – Anisdahl i Penguin, du i Linotype.

Kari: Jeg kjente ikke Anisdahl fra Drammen, og han var nok i København og London rett før meg. Da jeg studerte i England, så jeg bøkene til Penguin, så da jeg kom til Gyldendal, var det på en måte et mål for meg å lage noe lignende.

Aslak: Når jeg i retrospekt ser på Fakkel- og Lanterne-bøkene, synes jeg man kan se hvordan Anisdahl nærmet seg Penguin og et mer moderne internasjonalt uttrykk. Samtidig synes jeg det virker som om du gikk mer systematisk til verks ved tydeligere å skille de ulike seriene fra hverandre, altså på et vis nærmere det Penguin holdt på med. Jeg tenker på hvordan du standardiserte layout­en og typografien på omslagene til Fakkel- og Lanterne-­bøkene – hvordan du lot de skjønnlitterære utgivelsene ha en antikva på omslaget, mens sakprosatitlene fikk en sans serif. Og selvfølgelig hvordan du designet en fast layout for Kjempefaklene og Studiefaklene slik at de ble tydelige underserier.

Kari: Sier du det … Ja, jeg prøvde å standardisere så mye jeg kunne. Jeg ble veldig overrasket over hvor mange omslag jeg faktisk hadde laget da jeg nå, over femti år senere, så gjennom tingene mine. Det som var en utfordring, var at vi bare kunne trykke med svart, i tillegg til to valgfrie farger. Slik var det i hvert fall de første årene. Mot slutten av perioden min i Gyldendal gikk jeg litt lei all standardiseringen og forsøkte å bringe inn illustratører. For eksempel lagde Trond Botnen omslagsillustrasjoner til et par bøker.

Aslak: Hva slags arbeidsoppgaver hadde du i Gyldendal? Jobbet du først og fremst med omslag, eller hadde du også ansvar for innmaten?

Kari: Jeg gjorde begge deler. Det var ikke alltid jeg hadde kontroll over typografien i innmaten, men noen ganger fikk jeg mulighet til å gjøre noe med det. Jeg syntes at billigbøker, som jo var heftet, skulle ha en bred marg inn mot midten.

Aslak: Altså helt motsatt av klassiske regler for boktypografi?

Kari: Ja, en bok skal jo kunne leses, og da er det ikke bra om teksten kommer for tett inn i midten og du må brekke opp boken. Akkurat det fikk jeg ikke gjennomslag for. Likevel var det et par bøker som ble sånn jeg ville ha dem, sikkert på grunn av en misforståelse.

Aslak: Nå føler jeg at jeg sitter og snakker med meg selv, for det der har faktisk også vært en kjepphest for meg. Jeg synes det ofte er bedre å ha mer luft mot midten, mindre mot siden, så lenge det er en innbinding som åpner seg dårlig.

Kari: Jeg var opptatt av hele boken, at man som designer skulle ta seg av den fra innerst til ytterst, fra teksten i boken til bindet og smussomslaget.

Aslak: Når vi snakker sammen nå, føler jeg at jeg har gjort nesten akkurat det samme som deg, bare femti år senere.

Kari: Men det var ikke alt jeg fikk bestemme. Jeg elsket sånt grovt, gjennomfarget papir og ville ofte bruke det. Men når det gjaldt hva slags papir vi skulle bruke, måtte jeg ofte konferere med produksjonssjefen, Hans Hansen, en eldre mann som hadde arbeidet i forlaget siden 1920.

Aslak: Hva var bakgrunnen for designet på Studiefaklene og Kjempefaklene – hvor alle bøkene fikk samme rent typografiske layout, og kun fargene ble endret for hver nye tittel? Hadde det med rasjonering eller markedsføring å gjøre?

Kari: For det første skulle de se like ut, slik at de lett ble gjenkjent. Og så måtte de skille seg fra vanlige Fakkel- og Lanterne-bøker.

Aslak: For meg er det et ganske tydelig eksempel på en ny tanke­gang. Fakkel- og Lanterne-bøkene ble ikke designet så systematisk før din tid, og det forvitret gradvis etter at du forsvant fra forlaget.

Kari: Ja, jeg standardiserte så mye jeg kunne. Jeg skulle rydde­ opp. Jeg designet også en serie hvor Ibsen, Bjørnson, Kielland og Lie ble standardisert og hver av dem fikk hver sin fargekombinasjon … stakkars.

Aslak: Jeg hadde faktisk ikke tenkt på bøkene med de fire store som en serie, for du lagde så mange ulike omslag med sånne firkanter nederst.

Kari: Ja, det er sant. Det var et grep jeg gjorde siden det var lett å sette inn figurer eller bilder av forfatterne i firkant­ene. Til Fakkel-bok nummer 100, Estetisk breviarium av Benedetto Croce, lagde jeg faktisk et cover med en helt tom firkant. Prisma, tidsskriftet jeg designet for Henie Onstad Kunstsenter, fikk også en slik firkant nederst.

Aslak: Hvordan var det å komme inn som en av få kvinnelige designere i et så mannsdominert miljø som i Gyldendal?

Kari: Jeg syntes de tok veldig hensyn til meg og behandlet meg godt mens jeg var der. Alle sa «Nordby» når de snakket til meg, for det var vanlig å tiltale kvinnelige medarbeidere med kun etternavn. Jeg var veldig ung og lettskremt da jeg begynte i forlaget. Da jeg hadde designet Prisma, ble jeg invitert til åpningen av Henie Onstad Kunstsenter, og like engstelig var jeg for å møte opp der. Selv om jeg nesten alltid fikk gjennomslag for arbeidet mitt i forlaget, følte jeg ofte at det ikke var godt nok – at jeg ikke var god nok. Jeg sleit ofte med slike tanker.

Aslak: Jeg synes at det er veldig merkelig å høre. Du jobbet jo i det største og mest prestisjefulle norske forlaget. Arbeidet ditt var veldig tydelig og konsistent, samtidig som det brøt med det eksisterende, så jeg kan nesten ikke forstå at du ikke hadde følelsen av at du gjorde noe helt nytt og på et veldig høyt nivå. Dessuten fikk arbeidet ditt en viss synlighet – det ble trukket frem i flere artikler, i tillegg til at flere av bøkene du designet, ble premiert i Årets vakreste Bøker.

Kari: Jeg kan huske at et par av bøkene ble premiert, men jeg tror Årets vakreste Bøker den gangen var mest for forlagene. Jeg kan i hvert fall ikke huske at jeg var på noen utdeling. Så da du viste meg noen bøker jeg hadde designet som var blant Årets vakreste Bøker, var jeg faktisk ikke klar over at de hadde vunnet.

Aslak: Hvordan var samarbeidet med redaktørene og forfatterne? La de noen føringer på arbeidet ditt og utformingen av bøkene?

Kari: Nei, jeg var veldig fri. Redaktørene la seg ikke opp i det, og jeg kan ikke huske at forfatterne protesterte. De fikk vel sikkert bare beskjed gjennom redaktørene at «sånn blir det». I løpet av tiden min i Gyldendal skjedde det mye nytt med tanke på de tekniske mulighetene for oss designere. Samtidig så jeg hvorda nye designere kom med friske idéer og bokomslag. Jeg følte derfor at min tid var over, og det kjentes nærmest som en lettelse da jeg sluttet i forlaget.

Aslak: Hva gjorde du etter tiden i Gyldendal?

Kari: Da jeg i 1969 sluttet i Gyldendal, søkte jeg på en jobb i Alfred A. Knopf – et lite forlag i New York som var en del av Random House. Jeg fikk jobben, men da jeg gikk til den amerikanske ambassaden, ga de meg beskjed om at jeg hadde kommet en måned for sent – at de hadde sluttet å gi arbeidsvisum til nordmenn med mindre man jobbet med kjernefysikk. På vei hjem gikk jeg innom Canadas ambassade og spurte om jeg kunne emigrere dit.

Aslak: Det var pussig. Jeg har jo forsøkt å spore deg opp en stund, og da jeg snakket med Jan Erik Vold, sa han at han trodde du hadde reist til Canada.

Kari: Jeg visste opprinnelig veldig lite om Canada. Da jeg var i den kanadiske ambassaden, husker jeg at det lå et stort kart der. De spurte hvilken by i Canada jeg ville reise til, og jeg måtte få dem til å fortelle litt om de ulike byene. Montreal hadde arrangert verdensutstillingen, Expo 67, et par år tidligere, så jeg tenkte det kunne være et bra sted å slå seg ned. Et par dager senere ble jeg innvilget immigrasjonsstatus til Canada. Først reiste jeg til New York, hvor jeg snakket med sjefsdesigneren i Alfred A. Knopf. Han satte meg i kontakt med en annen designer som kjente noen i et designstudio i Montreal. De hadde ingen ledige stillinger, men kunne anbefale meg videre til et annet designbyrå, Jacques Guillon Designers Inc., som ble ansett for å være et av byens beste designbyråer. Der jobbet det fire unge menn. Min sjef ble Laurent Marquart, en sveitser som blant annet hadde hatt ansvaret for flere paviljonger under Expo ’67.

Aslak: Hva slags arbeid gjorde du der?

Kari: Jacques Guillon Designers Inc. hadde tidlig på 1960-tallet designet vogner og skiltsystem for Montreal Metro, så de hadde erfaring med den typen prosjekter. Mens jeg var der, jobbet de med skilting av en ny flyplass utenfor Montreal, som Laurent Marquart var ansvarlig for. Jeg arbeidet i all hovedsak med det. Etter et års tid begynte jeg å jobbe freelance, blant annet designet jeg noen bøker for McGill-Queen’s University Press. I Montreal hadde jeg tjent så bra som designer at jeg kunne ta meg fri en periode. I 1970–71 reiste jeg rundt i Amerika i ni måneder – først til Alaska, deretter til Mexico, nedover i Mellom-Amerika og helt ned til Amazonas, før jeg tok flyet fra Bogotá hjem til Oslo.

Aslak: Hva gjorde du da du kom tilbake til Norge?

Kari: Da jeg kom tilbake til Norge, dukket det opp en jobb i Universitetsforlaget som virket interessant og utfordrende. Jeg fikk jobben ganske lett, men møtte fort på en del motstand. Jeg var den første designeren de ansatte, og ting var relativt dårlig tilrettelagt. Alt var veldig amatørmessig, og de hadde egentlig ingen forståelse for det jeg arbeidet med. Jeg designet noen litt mer omfattende bøker mens jeg var der. Det var bøker som hadde flere ulike typer papir, med mer avansert layout og mange bilder. To av bøkene ble også premiert i Årets vakreste Bøker. Men på grunn av problemene i Universitetsforlaget ble jeg der kun et års tid. Deretter jobbet jeg freelance for forlaget i et halvt år, samtidig som jeg tok engelsk­artium på Fri­undervisningen. Jeg hadde bare realskoleeksamen og ville inn på universitetet for å studere noe annet. Fra 1974 til 1977 tok jeg grunnfag og mellomfag i sosialantropologi, deretter grunnfag i filosofi og sosiologi. På denne tiden jobbet jeg ikke lenger med bokdesign, men jeg design­et faktisk på slutten av 1970-tallet et par utstillinger for Etnografisk museum, det som i dag er en del av Kulturhistorisk museum. Deretter begynte jeg å skrive på en magistergradsavhandling i sosialantropologi og gjorde feltarbeid i Mexico. Samtidig fikk jeg en datter. Siden jeg var alenemor, måtte jeg etter hvert skaffe meg en ny jobb. Jeg begynte å arbeide i Justisdepartementets utlendings­avdeling, hvor jeg ble en av få samfunnsvitere blant mange jurister.

Kari Nordby (*1942) var en av de mest produktive bokdesignerne i Norge på 1960- og 70-tallet. Hun tildeles Bokkunstprisen 2022.

Aslak Gurholt (*1981) er grafisk designer, kunstner, kurator og skribent. Han er grunnlegger av Yokoland.

Les mer om Bokkunstprisen 2022