Det kan være en stor utfordring å livnære seg fulltid som selvstendig designer. Vi må kontinuerlig finne nye arenaer der vi kan bruke vår kunnskap og erfaring. Det å dele kunnskap er en fantastisk måte å skape ekstra inntekt på. I London er det populært å holde kurs, verksted og klubbkvelder der utøvere møtes for å diskutere fag eller lære nye teknikker.

Av Cecilie Maurud Barstad

Om Pick Me Up
Pick Me Up festivalen på Somerset House gikk av stabelen for syvende gang i april 2016. Hvert år viser de en kurert utstilling med håndplukkede illustratører og designere i tillegg til en utstilling med etablerte utøvere.

Festivalen bugner av workshops, utstillinger og foredrag. Den varer i en uke og er et perfekt sted for å skape nettverk, møte bransjen, oppdage nye talenter og generelt få innsikt i hva som rører seg i illustrasjonsverden.

I år var Pick Me Up Festivalen en del av Utopia 2016. Det er 500 år siden Thomas More skrev denne inspirerende teksten. Tema er Imagination & Possibility (Fantasi og Mulighet). Kings College, The Courtald Instittute of Art og Somerset House har samarbeidet for å lage et program som varer ut året. Hovedmålet med Utopia 2016 er at kunstnere, designere, provokatører og tenkere eksperimenterer med hvordan vi lever, jobber og leker. Følg med på #utopia2016.

Det er verdt å legge merke til den visuelle identiteten og Utopia-alfabetet som er designet av Jeremy Deller og Fraser Muggeridge Studio.

Bilder over: Illustrasjon i utallige former av Marie Jacotey, Corin Kennington, Dan Singer, Jack Sachs, Camilla Perkins, Aart-Jan Venema, Rachel Lillie, Charlotte Mei og Julian Glander.

Observert Eksperimentell Lek
Det er spennende å se hvordan illustrasjon sprer seg utover ulike flater og medier. Med tegning som et utgangspunkt er det historien, ideene og utforskingen som tar overhånd. Gjennomgående i utstillingen observeres tegning på papir, utformet i leire, som skulptur av plexiglass, som silketrykk på utallige flater, innrammet, som klesplagg, som instrumenter eller som keramikk. Det er fantastisk lekent, eksperimentelt og en inspirasjon. En inspirasjon til å hele tiden prøve nye teknikker og verktøy for å utfordre seg selv som utøver.

Om Clay Collective
Under festivalen holdt Clay Collective flere workshops der publikum kunne lære seg å jobbe med clay. Alle kursene hadde ulike temaer som å forme et dyrehode eller å lage vaser til kaktuser ved å bruke ulike teknikker. Clay Collective viste også en utstilling av egen produserte produkter til inspirasjon og innkjøp.

Bilder over: Skulpturer og vaser fra Clay-Collective

Letterpress, Riso og Silketrykk
Letterpress og silketrykk har en revival. Det har vel aldri vært helt upopulært innenfor illustrasjon og designfaget, men det er stadig nye start-ups som tilbyr klassiske trykketeknikker både som service og opplæring. I London bugner det av selvstendige risotrykkerier, letterpress-studios og silketrykkverksteder. (London Print Club, Jealous Gallery, Ditto Press, Peso Press, East London Printmakers, Hato Press for å nevne noen) Hovedmåten disse er organisert på er en kombinasjon av delt eierskap, kollektiver som bruker verkstedet selv og som tilleggsinntekt leier ut verkstedet til åpent publikum og/eller har print-utsalg og kurs.

Tre første bilder over: Hos Peso Press PÅ Pick Me Up festivalen kunne man komponere egne kryptiske verk med Thomas More Utopian Glyph Alfabet

Tre siste bilder over: Hato Press publiserer illustrerte bøker, serie med kunst-trykk og egen kolleksjon med notatbøker som er laget av off-prints (gjenbruk av riso-trykk)

Aktuelt
Workshops er en kjempegod måte å dele sin kunnskaper på. I London er det ganske utbredt og hvis du ikke var på Pick Me Up festivalen i april så kan du booke workshops direkte med mange av utøverne som nevnt i denne saken. Når du bestiller neste Londontur er det verdt å sjekke linkene under. I tillegg til å besøke museum og gallerier kan du bruke en kveld eller en dag til å binde en skissebok, lære risotrykk eller lage skulptur av leire. Finn ditt favorittsted, bli kjent med dyktige og inspirerende utøvere, skap internasjonalt nettverk.