Erik Berger Vaage og Christian Widlic deltar i Young Lions Design 2018

Gå til innholdet

Erik Berger Vaage og Christian Widlic skal representere Norge i den prestisjetunge kreativitetskonkuransen Young Lions under Cannes Lions i midten av juni.

Av Dorthe Smeby

Cannes Lions er verdens største festival for kreativitet, og arrangeres i år for 65. gang fra 18.-22. juni. Det tradisjonsrike evenementet ble etablert i 1954, og samler rundt 16 000 internasjonale deltakere til fem dager med forelesninger, utstillinger, workshops, inspirasjon, konkurranse, gala og prisutdeling. Young Lions gir up and coming-talenter en sjanse til å måle krefter mot resten av bransjen, med en konkurranse som går ut på å utvikle en identitet basert på en brief på kun 24 timer. Grafill med samarbeidspartnere dekker flybillett, opphold i festivalperioden og deltakeravgift for teamet som skal representere Norges ære på den franske rivieraen, og søkte tidligere i vår et designteam på 30 år eller yngre. Personene måtte være i arbeid (studenter hadde ikke anledning til å søke), og måtte også sende inn to referanseprosjekter som viste erfaring med å løse.

De heldige utvalgte er i disse dager klare for avreise; Erik Berger Vaage og Christian Widlic arbeider begge for tiden i San Francisco-baserte COLLINS, hvor de til daglig jobber med å utvikle identiteter, kampanjer og strategier for kunder som Nike, Instagram, Spotify, Airbnb, Facebook og New York Knicks. Referanseprosjektet de sendte til Grafill i søkeprosessen bestod av en identitet utviklet for The East Cut - ett nytt nabolag i sentrum av San Francisco, samt redesignet identitet for Spotify.

– Jeg er designer og art director født og oppvokst i Oslo, studerte grafisk design i Brighton og flyttet til New York rett etter jeg ble uteksaminert for en internship hos Sagmeister & Walsh. Etter S&W jobbet jeg hos Avec og COLLINS New York før jeg flyttet til San Francisco for å åpne kontoret med Matt Luckhurst. Jeg jobber for tiden som Design Director i COLLINS, men tok nettopp en jobb hos Nike i Portland, Oregon, sier Christian.

– Jeg startet derimot utdanningen min på Berghs i Stockholm før jeg flyttet til San Francisco for å fullføre bacheloren, sier Erik. – Underveis var jeg heldig og fikk jobbet med gjengen i Bielke&Yang de somrene jeg var hjemme i Oslo. Jeg begynte å jobbe i COLLINS måneden etter jeg fullførte utdanningen min i 2016. Jeg ble født i Berkeley, California, så selv om jeg vokste opp i Oslo hadde jeg alltid lyst til å flytte tilbake.

– Hvorfor jobber dere bra sammen som team? Har dere ulike egenskaper som komplimenterer hverandre, eller er dere gode på de samme tingene?

– Det er en ganske enkel oppskrift på hvorfor vi jobber bra sammen - godt humør og pågangsmot. Enten vi jobber med et lite sideprosjekt eller for en Fortune 500 kunde har vi det utrolig gøy når vi samarbeider. Det hjelper også at vi har veldig lik smak når det kommer til både design og musikk (som alltid er på når vi jobber). Med tanke på styrker og svakheter er nok Erik mer "in the know" med trender og typografi, mens Christian er mer opptatt av strategi og har et rart talent for å finne obskure referanser.

– Hvordan går dere frem når dere skal løse en brief som den dere kommer til å få i Cannes. Og hvordan jobber dere med prosess generelt?

– Det varierer så klart fra prosjekt til prosjekt, men vi starter alltid med penn og papir. Og vi gjør uvanlig mye research, hvor vi kommer opp med alt for mange ideer (hvor som regel 98 prosent er søppel). Vi velger generelt to til tre forskjellige konsepter som vi utarbeider både hver for oss og sammen. Vi liker også å bytte om jobb-filer for å komme ut av komfortsonen.

– Hva er forventningene deres til Young Lions - og hvordan skal dere forberede dere i forkant av konkurransen?

– Vi gleder oss veldig! Vi har (alt for) god erfaring med korte deadlines og kjappe design-sprinter, så vi satser på å komme inn med høyt energinivå. Vi håper på å komme frem til en bra løsning vi begge kan være stolte av - enten det ender opp med seier eller ikke. Og siden Christian flytter til Portland og Nike håper vi det kan bli en fin avslutning på to fantastiske år sammen i COLLINS.

Bildet: Erik Berger Vaage og Christian Widlic - smilende uten smilefjes