Jeg har jo tidligere hatt utstillinger, men uten noe budsjett, og på veldig beskjedne plasser, som bibliotek og noen museum. Men med støtte fra Grafill og Fritt Ord kunne jeg virkelig kjøre på litt mer.

Tekst: John S. Jamtli
Foto: Thanee Andino og Bjørn Harry Schønhaug

Og når jeg fikk tommel opp for å stille ut i det aller helligste vi har i Norsk krigshistorie, altså Norges mest kjente kjeller (og dyreste), den verdenskjente tungtvannskjelleren, så var det bare å pønske ut hvordan en kunne få mest ut av det.

Jeg har jo brukt de siste årene på å lage nettopp tegneserien som heter Sabotør: Tungtvannsaksjonen, og det var om å gjøre å få denne, og utstillingen, ferdig til 80-års jubileet til selve sprengningen av kjelleren.

Jeg visste at jeg måtte slå på stortromma for å få det meste utav det, så jeg fikk trykket opp flere høykvalitets trykk fra Foreningen Trykkeriet og fikk de rammet inn av Sam på Tre Studios, en av de beste rammemakere i Norge. Han tok seg også av en håndfull originaltegninger jeg hadde tegnet for anledningen. I tillegg til disse, laget jeg en statue av en av sabotørene fra aksjonen, samt laget det jeg kaller "Fyrstikk Sabotører", det er da små originale tegningertegnet med splittpenn, som er på størrelse med en fyrstikkeske. Her er rammene laget i Telemark av Valebjørg Design vel å merke.

Utstillingsåpningen og lanseringen ble en stor suksess, responsen var så god at til og med NRK hev seg med på moroa, noe som er muligens sjeldent for tegneserieskapere. 

Åpningen skjedde nøyaktig 80 år etter den berømte sabotasjeaksjonen skjedde, kl 00:30 den 28.02.23, så det var nok en spesiell greie, særlig da vi var en gjeng på 45+ stk som nettopp hadde gått sabotørstien ned fra vidda iført full sabotasje utstyr. 

Jeg kan oppsummere med at jeg tror jeg aldri kommer til å ha verken en utstilling, eller lansering som dette. Figuren og fyrstikk-sabotørene ble med videre, men trykkene henger fortsatt i tungtvannskjelleren på Norsk Industriarbeidermuseum ut sommeren for de som vil ta turen.

Se innslag på NRK her